Pekny den prajem, chcela by som sa poradit. Pisem anonymne cez kamaratkin profil, aby som zbytocne nerozvirila vasne v rodine.
S manzelom sa nevieme rozhodnut kam mame ist spolu zit. Mame tri moznosti. Libia, odklial pochadza manzel a moji a jeho rodicia alebo slovensko alebo velka britania. Libia znamena kozervativnu moslimsku krajinu, kde vsak mame dom po starych rodicoch. Mali by sme tam postarane o byvanie. Aj pracu by sme tam mali. Pohladom na zivot sa tam ale velmi nehodime. Slovensko je liberalnejsie, tak ako my s manzelom, no nemame tu nic. Manzel nevie slovensky. Vie arabsky a anglicky. Tretia moznost je Velka britania. Teraz po brexite vsak nevieme ci by sme tam mohli vobec ist zit. Co by ste si vybrali ak by ste mali taketo moznosti? Rodina si mysli ze libia pre nas bude najlepsie riesenie.
Velka Britania alebo nejaka ina krajina v Europe. Dovolenka v muslimskych krajinach sa este da, ale zit tam dlhodobo s tou ich mentalitou? Nikdy.
A ako si predstavujete zivot? Co od neho ocakavate? Ake su vase plany? Pretoze ono sa to odvija aj od toho...
Kde zije rodina?
Libya, byvanie je fajn, ale ked mas strechu nad hlavou potrebujes aj zit... ja by som osobne nesla, ale priznavam, ze dostatocne nepoznam a mozem mat predsudky.
Slovensko, neviem aku pracu by mohol vykonavat manzel, ci ma nejaku sancu, ci je ochotny napriklad sa ucit po slovensky?
GB ani tam nemate nic a s otvorenou narucou Vas cakat nebudu, najma pokial nemate nejake specificke zamestnanie.
@leuchtturm ved pise, ze z Libye pochadzaju aj jeho aj jej rodicia, takze asi vie, do coho ide
@leuchtturm Manzel aj ja sme moslimovia ale obaja sme liberalnejsi. V libii ked som tam bola boli pritomne skor tie konzervativne smery s ktorymi sa nestotoznujeme. Krajina Libie je krasna no neviem si tam predstavit zit cely zvysok zivota.
@sapetka Rodinu moju mame na slovensku, okrem jednej sestry ktora sa vydala do Libie, jeho rodinu v Libii a par vzdialenejsich rodinnych prislusnikov zije vo velkej britanii.
@cookie29 Manzel sa tazko ucil aj po anglicky takze to nas obmedzuje. On ma vysoku skolu v strojarstve, pracuje s cnc strojmi. Cestuje z firmy rozne po svete. Par mesiacov je na slovensku ked ma pracu v rakusku. Je to ale iba na mesiac, dva. Ja mam strednu skolu kuchar, casnik, ale najblizsie roky stravim v domacnosti. Ide hlavne o manzela aby mal pracu.
On by najradsej zil v Europe, paci sa mi tu.
Ahoj, ja by som sa trosku bala ako zena ist do moslimskej krajiny pre pripad, ze by sa vas vztah nahodou pokazil (zivot je dlhy a clovek nevie co sa stane), by si ako zena asi tahala za kratsi koniec. Tak isto napr. ak by mazel umrel, vies si predstavit zariadit si novy zivot tam alebo tam zit nezavisle, stala by jeho rodina dalej pri tebe?
Na Slovensku dokazu ludia dat cudzincovi dost pocitit, ze nie je odtialto, manzel by sa podla mna urcite lepsie usadil, keby sa naucil po slovensky, bol by toho schopny?
Ja by som volila neutralnu krajinu, ak nie Velku Britaniu, tak Irsko. Zila som tam, su to mili a tolerantni ludia a je to uz multikulturna krajina.
A kde ste zili doteraz? V ktorej krajine? Manzel je zamestnany "doma" v Libyi a cestuje v ramci prace po Europe? Tvoji rodicia pochadzaju z Libye ale byvaju na Slovensku?
Z toho čo si napísala mi tiež príde Líbya ako najlepšie riešenie. Na SK by som neostala. UK sa ešte ukáže čo bude z toho brexitu, možno podpíšu dohody ako Nórsko alebo Švajčiarsko. Byť tebou porozmýšľaľa by som s manželom ešte nad nejakou inou, liberálnejšou arabskou krajinou. Mimochodom aké máte občianstvo, aj deti ak máte? Otázka iba preto, lebo s občianstvom členského štátu EÚ máš viac možnosti ako z prípadného občianstva UK. Verejne odpovedať nemusíš len by som rozmýšľala aj týmto smerom.
@pele Jeho rodina, jeho bratia a sestry urcite. Jeho rodicia su prisnejsi, s nimi si velmi nerozumiem ale to ani on.
Myslim ze so slovencinou bude mat problem.
@nafka0483 Spolu zijeme len mesiac teraz na slovensku, kedze je manzel prave na sluzobnej ceste. Vzali sme sa nedavno. So sobasom je to tiez zlozite. Mali sme nikah vo Viedni, ale ten sa na slovensku neakceptuje, takze je to tu ako by sme boli slobodni i ked nie sme.
Ano moji rodicia pochadzaju z Libie a ziju na slovensku.
@patricia2288 Ja mam slovenske obcianstvo. Manzel ma libijske. Deti este nemame.
Viem slovensky, tak napoly arabsky a zo skoly trochu anglicky. Skusime este porozmyslat.
vy mozete byt liberalni, ale ked je spolocnost konzervativna, nebudes sa tam nikdy citit dobre. Ty si arabka alebo slovenska konvertitka?
Aha, takze ty si vyrastla tu na Slovensku, cize take svoje zazemie mas tu. Manzel zas v Libyi. Prekvapuje ma, ze ste pred sobasom a pocas chodenie neriesili tuto otazku, lebo to je dost zasadna vec 🙂
Ja by som ostala na Slovensku, pripadne by som skusila Rakusko, Nemecko , Francuzsko. Ak je manzel dobry v tom co robi, co predpokladam, ze asi je ked ho posielaju z prace po Europe, tak by si vedel najst pracu aj tu, aj v krajinach co spominam. Anglictina mu k tomu uplne staci.
Ty vlastne žiješ na Slovensku. Nepoznáš život v Líbii, nežila si tam? Bude Ti tam ťažko, ja by som tam určite nechcela žiť
@leuchtturm Nie som arabka, som slovenka. A nie som kovertitka, som rodila moslimka.
@nafka0483 Zoznamili nas rodicia. Rok a pol sme sa spoznavali a pisali si, nechodili sme spolu, on tu bol par krat, nase rodiny sa poznaju a my sme si k sebe takto časom nasli cestu.
Rodicia nam naplanovali ze budeme zit tam, v Libii, a postarame sa tam o rodinny majetok. Brala som to ako zodpovednost. Ale teraz ked ani manzel tam az tak velmi nechce ostat zit natrvalo, premyslame nad inymi moznostami. Jemu sa nepaci ze je tam stale este zmatok kvoli politike, nedavnej vojne.
@1andrea111 Bola som tam asi tri krat pocas letnych prazndin. To je vsetko. Je to tak ako pises, nepoznam to tam velmi.
...nechodte do GB chodte do Irska, rec ta ista, mate to tam na skok, stale budete v EU. Je to uzasa krajina, ludia su velmi mili k pristahoalcom obec vam nedaju pocitit ze ste nie jeden z ich prave naopak, budu vas hned brat za svojich. Vypracovat sa tam na dobre miesto moze uplne kazdy kto chce, navyse ma krajina velmi stadry socialny system. Krajina je neutralna, bohata a velmi pekna. Budete spokojni aj my sme 🙂
Ahoj,jednoznacne do Libie,vo casom pripade teda
@trdelnik234 veď je slovenka, žije tu celý život, bude pre ňu krutý život v Líbii
Jaaj tak vy to mate tak tradicne 🙂
Ano, tak tradicne.
@1andrea111 Toho sa obavam, lebo manzel mi hovoril ze jeho rodicia na dedine povazuju to ze by som sla sama na nakup do obchodu kde pracuju muzi za nevhodne. Ja a manzel za tym nic zle nevidime.
@matapo Dakujem za nazor a odporucanie. Zvazime aj tuto moznost. 🙂
Nesla by som na tvojom mieste do Libye, budes to tammat podla mna dost tazke. To, ze ani manzel tam nechce zit by som tiez brala ako dost vyrazny signal.
Skusila by som Slovensko - on je teda 10 mesiacov v roku v Libyi a 1-2 mesiace robi pre Vieden, cize moze byt na Slovensku? Alebo kde sa este pracovne zdrziava?
Zvazila by som to Írsko ako píše @matapo, hlavne preto, že netuším ako veľmi sa zmenili podmienky v UK po brexite 🙈 skúste sa informovať co by obnasalo aj UK. Nieje to krajina snov, ale osobne by som na slovensku nezostávala. Vlastne som ani nezostala. Libia by mňa osobne veľmi lákala a je na zozname hneď ako sa bude dat znova cestovať, ale vyjadriť sa veľmi neviem. Azda len k tomu, že tu by som 99% komentárov k lybii a islamu nebrala ako smerodatne, európska predstava o islame a pozícii žien je predpotopna a ma z realitou pramálo spoločne. Väčšina Slovákov videla muslima tak max v TV a stačí im to aby si z toho vytvorili úsudok a vydávali ho za neochvejnu pravdu... 😑
@haley7897 a ty si niekedy videla a pocula nejakeho Muslima nazivo alebo len z televizie alebo si zila v nejakej muslimskej komunite?
nad Skandinaviou ste neuvazovali?
@leuchtturm každý deň, ďakujem za opýtanie 😊
Ak to dobre chapem, manzel bude cestovat po svete koli praci tak ci tak. Ja by som ostala na Slovensku,lebo urcite planujete rodinu. Tak budes blizko rodiny co v pripade tychto Covid tazkosti je na nezaplatenie. Neskor uvidite ci tu chcete ostat aj nadalej, alebo nie. Ja by som zostala v Europe. Z dlhodobeho hladiska neviem ci je vyhra aj GB.
Do Libie by som nesla, lebo nikdy nevies kedy tam vypukne konflikt. A to by som sa bala hlavne o deti.
@nafka0483 okrem Viedne este Bejrut a Moskva. V Rusku zit nechceme, a v Bejrute je to od ruky.
@haley7897 v mestach aj v Libii je to rovnako ako na Slovensku, takze to by nebolo zle. Nehnutelnost ktoru tam mame po rodine je vsak na malej zapadnutej dedine, kde ludia veria kadecomu, casto to ma od islamu daleko, su to len stare africke povery, takze niektori su dost spiatocnicki. Neviem co od takych ludi cakat, mozno sa obavam zbytocne mozno nie. Nehnutelnost je dost velka co je pozitívum, je to dvojposchodovy dom so zahradou, takze pre deti by sme tam mali pekne. Len neviem ci si tam ja zvyknem a ked teraz aj manžel pochybuje tak mam z toho zmatok.
Moji rodicia tu na slovensku zapadli. Naucili sa aj jazyk. Vytrcali sme z davu kvoli odevu mamky a kvoli nechodeniu na skolske obedy (pre bravcove), ale inak sme tu boli spokojní. Tak som to vnímala ako dieta neskor studentka. Mamka mi ale vravela ze to malo tazsie nez sme to ako deti vnímali. Ze castokrat nou cudzi pohrdali ze ostala doma s detmi a mali velku rodinu, ze musela vzdy davat pozor co nam ludia dali, kontrolovat veci pri nakupoch stale. Hovori mi ze v Libii to budem mat v tom lahsie. Ze sa nebudem musieť bat dat deti do skolky ze im nikto nebude davat bravcove naschval a podobne veci.
A nezvazujete teda Vieden? A na sluzobky by chodil do Libye ak treba, do Moskvy, Bejrutu... pripadne ked nie Vieden, tak rovno Slovensko.
Vieš, len na Slovensku je to že "ľudia ma tolerujú" aj to nie všetci. A to má ďaleko od "cítim sa prijatý". Uk / Írsko je v tomto viac "chill". Nikoho netrápi ak nosíš hijab, prístup k halal jedlu je samozrejmosťou aj v reštaurácii ci škole. Máš tu mosque čo na Slovensku nenájdeš jednu.
A Libya, mňa celkovo male dediny kde ti každý vidí do hrnca desia 🙈 do väčšieho mesta by som asi neváhala
@haley7897 ja som mala 3 roky vztah s veeeelmi liberalnym moslimom, zila som v ich komunite v UK, ako kamarati boli skveli, aj on ako partner neskutocne pozorny, ale nikdy by som nesla zit do ich krajiny a vlastne ze sme sa rozisli je dokazom, ze som nebola schopna s moslimom zit ani v Europe.
No nie je to lahke rozhodnutie. Pre mna by ani jedna krajina nebola schodna... a podla toho co pises aj pre vas je Libia len mensie zlo, svk ziadna vyhra. No v takom pripade by som volila asi blizkost rodiny.. aspon jedno pozitivum