Neviete náhodou koľko stojí školné na jeden rok v anglicku? Syn spomenul, že na VŠ chce ísť tam, tak nech vieme, či treba začať šetriť. Približne. Viem, že záleží od školy.
Cca od 9 tisíc a môže sa vyšplhať i na 20 tisíc. Záleží na vysokej škole. Čiže 4 krát túto sumu. K tomu si pripočítaj bývanie , stravu a ďalšie prípadné výdavky. Po Brexite nie je žiadna sranda začať študovať v Anglicku.
Nezvažoval by radšej Dánsko a tam štúdium v anglickom jazyku?
Moze byt aj vela. Ved si pozri, co stoji dana skola teraz a spravis si obraz.
Inak stoji za to aj pozriet, ake maju stidendia tiez uz teraz, a zacat sa pripravovat vopred.
Ďakujem. Maju tie školy potom uplatnenie vo svete?
V kazdom pripade setrit mozes zacat kludne 🙂
@taminka1986 určite. Ďakujem.
Moja neter študovala na univerzite v Edinburghu, potom na University Oxford, neuroscience, na peniaze som sa nikdy nepýtala, posledné roky má slušné štipendium, ale lacna záležitosť to nie je ..
Či majú uplatnenie? To záleží, akú školu a aký študijný odbor si syn vyberie a ako bude na sebe pracovať.
Štipendiá pre študentov z EU sú nič moc.2 tisíc eur ťa veľmi nezachráni. Tie vychytenejšie školy môžu skutočne výborným študentom poskytnúť aj štipendium v plnej výške školného, ale následne môžu mať podmienku, že študent nesmie vôbec mať part- time job a podobne.
Nech si syn pozrie, kde by chcel študovať, aký odbor a tam majú vždy presne rozpísaný modul štúdia a i výšku školného a všetky podmienky prijatia.
znama plati 30k rocne .. ale ma bezurocny uver od mesta .. plus pocitaj ubytovanie etc ... a vdaka brexitu to uz nieje az tak lahke .. no je tu aj vela moznosti zarobku pre studentov ... tazko povedat kolko to vyjde .. kazda skola by mala mat aj rozpis na stranke,takze treba pozriet podla skoly..
Najlacnejsoa £ 9 k na rok.
Medicines Southampton £ 9 k na rok, Brunel a Oxford £35-45 k.
Tie lacnejsie,9-10 k iba pre obyvatelsvo uk
Taktiež ako zahraničný študent to ma omnoho drahšie ako študenti priamo z UK. A aký odbor chces študovať?
Ja som len druhy stupen... a uz nepamatam sumu ale nebolo to az tak vela. (Popri skole som zarobila aj na studium,aj byvanie,aj odlozila co to malo...) Bolo to narocne. Menej ako mat 4 deti po sebe. ;D Da sa poziadat aj stipendium. Pozeraj stranky konkr. skol a tam to krasne maju spisane.
Úprimne, neoplatí sa to. Ja som študovala ešte za čias “nízkych” poplatkov pred Brexitom, stálo ma to asi 20 tisic libier na 1 rok (10 tisíc školné + 10 tisíc životné náklady). Teraz je to tuším 30 tisíc školné + 10 tisíc životné náklady.
Ja som vyštudovala Bc v ČR a do Anglicka išla iba na 1 ročné MSc. To je podľa mňa ešte ‘doable’. Je veľa dobrých škôl ktoré sa dajú študovať (takmer) zadarmo aj v zahraničí ak by chcel (Škandinávia napr) a namiesto školného za bakalárske štúdium si môže kúpiť byt 🙈
Po Brexite uz neplati pre europskych studentov cena ako pre domacich. Cize nie 9000£ (pre UK studentov) ale 25-30000£/skolsky rok pre medzinarodnych studentov. To je cena len za skolne.
No po brexite naprd. Moj stihol este pred tym chvalabohu. Skuste pozriet nejake ine EU krajiny,Dansko,Finsko,Holandsko,Norsko atd. Alebo teda prezistit si tie pozicky v UK. Na zivot a byvanie bude aj tak potrebovat aspon tych 10000 rocne.
Ohladom inych EU krajin. Treba si zistit, ci dana krajina neplanuje zrusit studium v anglictine. Dansko to uz spravilo pred rokom, Holandsko o tom prave diskutuje…
Poznam konkretneho studenta, ktory musel odist z univerzity v dansku po 1. rocniku.
Studovala som tu, BSc £9000 za rok. MSc £14500 za rok.
Lenze ja som bola brana ako UK student nie international. Viem ze kamoska z Mexico ten isty rocnik MSc £27000.
Sama idem študovať do Londýna o 3 mesiace, lenže mám nárok na pôžičky kvôli settlement status, budem platiť viac ako 1000 libier na mesiac za intrak, a 17,500£ za tie 3 roky lenže oni mi dali zľavu kvôli portfóliu, bez toho by som platila 30 000£, takže si tie všetky poplatky ktoré by vás čakali zhrnme: potreboval by vás syn visa - 500£, IELTS - 200£, ubytko (za celé 3 roky) -5000£ až 10 000£ + depozit okolo 500£, samotný poplatok na školu 30 000£, cestovanie s lietadlom za jeden let - 100 až 200€,
Musíte si našetriť najmenej 70 000€
Priemerný študent v Británii je kvôli bakalárke 60 000£ v dlhoch
Velmi zalezi od skoly, priblizne skolne zacina cca na 10tis libier rocne