Ahojte, dost casto sa tu opakuju otazky, ze by rodiny radi odisli zit a pracovat do UK.
Viem, ze po Brexite je to tazke, ale je vobec sanca ziskat pracovne viza a povolenie na pobyt?
Som na Slovensku, momentalne /pisem momentalne, lebo clovek nikdy v dnesnej neistej dobe nevie/ sa nikam nechystam, ale rada by som len zo zvedavosti vedela, ci je realne ziskat viza a ci sa to niekomu podarilo. Videla som pred par dnami reportaz vo vecernych spravach, ze briti su nespokojni, ze odisli z EU, su nespokojni, lebo im chyba vela zamestnancov a pracovnikov. Je sanca, ze sa niekedy v buducnosti tato situacia zmeni? Do EU sa UK asi nevrati, ale je sanca, ze zvolnia podmienky?
Podmienky uz zjemnili. Maju obrovsky list "ziadanych" profesii kde sa najde takmer uplne kazdy a k tomu ti potom staci iba sponzor - Firma ktora ta chce zamestnat a mas.
Cize brania iba ludom co nemaju dopredu dohodnuty job tam prist na blind, takmer vsetci ostatny viza dostanu
Druha vec je ze sa nerozlisuje medzi EU a non EU v tomto , takze konkurencia z celeho sveta sa bude snazit zaplnit tvoje vysnivane miesto
@martinmmartin Zvlastne, lebo vcera som tu videla temu, kde sa autorka pytala na prestahovanie do UK a ludia jej napisali, ze ak nema jej partner status, v minulosti v UK pracoval, aby zabudli a hladali inu krajinu. Niekto tam pisal, ze UK zdvihlo pozadovany prijem na 29k, aby mohli riesit rodinne viza. A tato otazka na UK je tu kazdu chvilu, vela ludi by tam chcelo zit a pracovat. Sice chapem, ze vystupili z Eu, ale je fakt skoda, ze svojimi podmienkami znemoznuju prist ludom, ktori chcu pracovat a platit dane. A kopec "inych" ludi tam maju... ☹
Cital som to a ano musi ist teraz cestou viz. Ale ked sa najde v tom zozname z home office ( co sa najde skoro kazdy) a ma dopredu zmluvu s nejakym zamestnavatelom tak ma vsetko co pitrebuje.
Ludi beru furt ale musia mat robotu
@martinmmartin Zo zvedavosti si pozriem ten zoznam ziadanych profesii 🙂
Tá diskusia, o ktorej tam píšeš, bola trocha o inom. Oni mali záujem len tak odísť do UK a potom hľadať prácu. A to sa nedá. Ja som za posledné 2 roky do UK poslala niekoľko kandidátov, ktorí tam odišli pracovať, aj s rodinami. Takže ako sme obaja s Martinom napísali, nie je problém ísť pracovať do UK. Potrebuješ splniť 3 podmienky - mať angličtinu na vysokej úrovni, mať pracovnú ponuku na kvalifikovanú prácu a za mzdu, ktorá je aspoň na úrovni minimálnej mzdy na danej pozícii v UK. Ak si tam job zoženieš, nerobí UK absolútne žiadny problém, aby ti dali pracovné víza a aby si tam mohla ísť žiť a platiť dane. Takže ak máš vysokú úroveň AJ, robíš kvalifikovanú prácu a v tom obore máš vzdelanie, ktoré v UK akceptujú, hľadaj si job. Ak ho nájdeš a vyberú si teba, nebudeš mať problém dostať sa do UK. Podľa teba je škoda, že sa tam nedá ísť len tak. Pre krajinu to asi až taká škoda nie je, že im tam neprúdia nekvalifikovaní ľudia bez znalosti jazyka. Tí kvalifikovaní so znalosťou jazyka majú dvere stále otvorené.
@melanta Ja viem, ze sa tam neda prist "len tak" a zacat si hladat pracu na mieste.
A nikde som nenapisala, ze je to skoda. Napisala som, ze je skoda, ze maju take prisne podmienky, ktorymi vlastne znemoznia vela ludom pracovat. Nie kazdy ma VS a vysoku odbornost, ale to neznamena, ze nie je sikovny, mudry a neuplatnil by sa.
A ja si pracu v UK nehladam, pisala som to hned v uvode 🙂.
Ale tie podmienky nie sú prísne. Sú úplne v poriadku. Nie je potrebné mať VŠ a ni vysokú odbornosť, to nikde nepíšeme. Stačí mať aj SŠ vzdelanie, kvalifikáciu a dobrú úroveň AJ. Čiže stačí bežná šikovnosť, aby sa človek uplatnil.
@melanta Na aku pracovnu poziciu si poslala do UK niekolko rodin /ak to nie je tajne/? Staci len zhruba okruh, lekari, pravnici..?
Tu je ten zoznam asi tisic povolani
@martinmmartin Dakujem 🙂
Áno, je úplne reálne dostať sa do Anglicka. Nie je problém dostať pracovné víza, ak na ne človek spĺňa podmienky.