Zvládla by som urobiť certifikát z nemčiny?

13. feb 2024

Ahojte 🙂
Chcem sa spytat, ak je tu niekto, kto ma skusenosti… Maturovala som pred 5 rokmi z nemciny na urovni B2… avsak odvtedy som nemcinu nevyuzivala, nevzdelavala da v nej dalej, vela som uz zabudla, ale zaroven vidim, ze ked ju semtam oprasim, mam to este v pamati, len by to chcelo vela casu… teraz by som si chcela urobit certifikat… Myslite, ze je mozne za rok si urobit certifikat na C1?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kiki68
13. feb 2024

@kittykat22 b2 a c1 je prave maly rozdiel skrz napr obsah gramatiky v teste. Tam ide skor o to, ze napr pri porozumeni textu uz dostane casto vedecky text. V tom je to narocnejsie.

kiki68
13. feb 2024

Ved sa otestuj zadarmo, ono je to vsetko jeden muster, lebo sa vyzaduje rovnake veci. Pozri si vopred nejake veci, nech tam nebaranis na nejakych zakladnych veciach. Ale to, co vyjde by bolo podobne ako hocikde inde. U nas ma jednoznacne Sprachzentrum napr podmienku vstupu, ked mas b2 maturu, mozes na c1 a tam uz nie je skuska, ale musis absolvovat vsetky hodiny a tym padom vypracujes tie veci tak, ako by boli na teste a daju certifikat.

vevesh
13. feb 2024

@kiki68 b2 a c1 v nemcine je veeelmi velky rozdiel- uradnu nemcinu nevie rozlustit asi tak 60%-70% rodenych nemcov, takze niekto, kto sa uci na B2 bude mat tiez dost velky problem. A nemcine je tam dost vela gramatickych javov, ktore bude musiet vediet medzi tymi 2 urovnami. V anglictine je to zvacsa iba o slovnej zasobe a orientovani sa v texte.

kiki68
13. feb 2024

@vevesh Ja to teraz zrovna riesim, tak z mojho pohladu je to minimum. Najvacsi skok je medzi b1 a b2. A to nielen z mojho pohladu. Ale tak ja zijem v Rakusku a som na napr uradnu nemcinu, skripta v nemcine zvyknuta. Kazdy native speaker s maturou sa poklada za c1. Aspon tak to tu beru. Nakolko nemusia may tym padom Nachweis o c1. Napr pre zaciatok studia na univerzite. Ale ja ako non native ho mat musim

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erikavesela
13. feb 2024

Ja mam na goethe institute c2...podla mna je medzi b2 a c1 rozdiel velky...a nie je to len o urovni textov, ale aj gramatike...neviem ako v at na certifikaty...v de som musela citaj aj knihy a aj v tych je znacny rozdiel, vo sa slovnej zasoby a porozumenia textu tyka..a samozrejme aj samoteho slohu na danu temu

kiki68
14. feb 2024

@kittykat22 tak ked zijes mimo Slovenska, tak ten odposluch s dialektom je lahucka vec, nakolko to mas bezne okolo seba. Viem, ze keby nie som zvyknuta je to ine. Ale ked pracujes s ludmi, tak si zvyknes na vsetko mozne. U nas to pocuvanie ani velmi nedavaju, iba konverzaciu a porozumenie textu.

veronicka1901
14. feb 2024

Ja mám C1 z angličtiny - bola písomná aj ústna časť. Nebolo to jednoduché. Nemčina je ťažká, čo sa týka gramatiky. Nemáš možnosť pozrieť nejaký test, ktorý sa už robil? Aj keď mne toto nepomohlo, lebo som dostala úplne inú oblasť a skúška prišla v zapecatenej obálke.

kiki68
14. feb 2024

@erikavesela u nas to takto nie je, mozno Goethe Institut. Ten ja ale nemam v dostupnosti. Ale neviem o tom, ze by za tri tyzdne kurzu c1 davali citat knihy. Ale tak su to kurzy na to, aby si tu mohla studovat na vysokej skole a pracovat v urcitej oblasti. Cize je to urcite ine ako ked to niekde beru do detailu. Ale potom to netrva 3-4 tyzdne max. Tu je to tak, ze mas kazdy kurz od a1 cca 4 tyzdne a mas skusku. Po b1 to preplaca urad prace , dalej uz to platis sama, alebo z fondov. Lenze tym, ze to dali ako podmienku k roznemu typu studia, tak z toho museli spravit takuto rychlokvasku.

erikavesela
14. feb 2024

@kiki68 chapem..to su kurzy, kvoli studiu...v kazdom pripade plati, ze skok medzi b2 a c1 je velky...ano na Goethe institute za 4 tyzdne skusku robit nemozes...

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kiki68
14. feb 2024

@kittykat22 mozno je pre nu potom cesta ist to spravit niekde za rakuske hranice. Problem je, ze nikto sa realne dalej nepyta kde to clovek a ako absolvoval. Nakolko ma b2, tak ju pustia na c1.

anouschka5
17. feb 2024

https://www.cib.or.at/oesd-c1-pruefung/?gad_sou...
Ak by si chcel niekto urobiť certifikát vo Viedni -

guiseppinka
17. feb 2024

@kiki68 nema sancu... b2 kurz na wifi trva pol rok, c1 trva 9 mesiacov (oba wifi st. Polten). Bavili sme sa s lektorom, ktory tam ma nemcinu ako DaF (deutsch als fremdsprache) a vravel, ze je to velky rozdiel - gramatika, su veci, ktore na b2 sa neucia, ale az na C1... za 3 4 tyzdne moze mat tak pripravny kurz na skusku... ald isto to neda za mesiac...

Autorka, neviem kde byvas, ale tak kazdy jeden bundesland ma wifi a tam robia stufovanie test a poradia, ze aky kurz bude pre teba vhodny... sla by som touto cestou... v kazdom pripade treba na jazyku makat...

kiki68
18. feb 2024

@guiseppinka v Klagenfurt na Sprachzentrum, ak ma vykaz o b2 ide na c1 a ten je 4 tyzdne. U nas je to takto vsade okolo.

kiki68
18. feb 2024

@guiseppinka u nas je kurz na wifi to najhorsie, co som pocula, nakolko tam davaju na napr b1 vela ludi dokopy a nemaju rovnaku uroven, podobne b2. C1 ani neotvarali skrz malo ucastnikov. ( Lebo vacsina ludia tu nerobi taky Job asi ), cize ti co to potrebuju idu na ten 4 tyzdnovy, lacnejsi za 600 eur. A mozu to mat pre pracu a dalsie studium ( napr moj pripad). Po b1 je velky zaujem ( Lebo to preplaca stat )

monika35a
8. mar 2024

@kiki68 maly rozdiel to určitý nie je. C1 je oveľa vyššia úroveň ako B2. Medzi C1 a C2 je maly rozdiel

alenka2003
5. máj 2024

Medzi urovnou B2 a C1 je vyrazne rozdiel.Neviem,ci si chces robit na SK alebo v zahranici. Len pre info,mozes pozriet poziadavky :
B2: Kann die Hauptinhalte komplexer Texte zu konkreten und abstrakten Themen verstehen;

C1: Kann ein breites Spektrum anspruchsvoller, längerer Texte verstehen und auch implizite Bedeutungen erfassen. Kann sich spontan und fließend ausdrücken, ohne öfter deutlich erkennbar nach Worten suchen zu müssen.
Online su dostupne vstupne testy,takze sa mozes otestovat a zorientujes sa tak jasnejsie,ake su tvoje dosiahnute vedomosti

monika35a
8. máj 2024

@anouschka5 da sa aj c2 tam urobiť? Platí ta skúška aj v Švajčiarsku aj v EU? Ďakujem.