Zvažujem, že by som históriu vymenila za slovenský jazyk a literatúru

adelka04667
18. sep 2024

Ahojte, potrebujem poradiť. Študujem učiteľstvo histórie a geografie, som v prvom ročníku bakalárskeho štúdia a tento týždeň sme začali s výučbou. Momentálne zvažujem, že by som históriu vymenila za slovenský jazyk a literatúru. Po maturite vnímam veci trochu inak a viac inklinujem k slovenčine – zmaturovala som z nej na jednotku. Pri podávaní prihlášky som asi nerozmýšľala úplne správne. História ma síce baví, ale keďže som chodila na odbornú školu, nemám v nej skoro žiadny základ, čo mi teraz robí problém.

Neviete, ako by prebiehala zmena predmetu? Myslíte, že je to dobrý nápad, alebo sa mám ešte držať pôvodného výberu? Vopred ďakujem za vaše rady a skúsenosti!

patus_2
18. sep 2024

@adelka04667 pri slovenčine nebudeš mať problém s uväzkom. Rátaj však s tým, že len tak sa zmeniť predmet nedá, je možné, že si kvôli tomu budeš musieť aj predĺžiť štúdium.

adelka04667
autor
18. sep 2024

@patus_2 áno s tým počítam zajtra chcem zájsť aj na študujné, tým že sme ešte ani nezačali poriadne čo sa týka prednášok….

eleanor2510
18. sep 2024

@adelka04667 na 99,9 % pocitaj s tym, ze so slovencinou by si zacala az buduci rok, bolo by to nove štúdium od 1. rocnika, s tym, ze z geografie by ti pravdepodobne uznali predmety z prveho rocnika. Neviem, na akej skole v akom meste studujes, ci si kombinacie určujete sami alebo su pevne dane, u nas napriklad slovencina geografia nesla, resp. bolo by to medzifakultné štúdium, jedna fakulta to neposkytovala. A priprav sa na to, ze štúdium slovenčiny je brutalne narocne, budes citat tak 20 knih povinnej literatury za semester a pisat kvanta seminarok.

adelka04667
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaktusik007
18. sep 2024

@adelka04667 pises, ze si maturovala na odbornej skole. Ja na tvojom mieste by som ostala tam kde som, nemas ani ponatia o com je teoria jazyka a literatury na gymnaziu a uz vonkoncom netusis o com bude vysoka. Maturita zo slovenciny na odbornej skole nie je maturita zo slovenciny na gymnaziu.

eeffka
18. sep 2024

@eleanor2510 precitat 20knih za 5 m sa ti zda vela?

meringe70
18. sep 2024

Ahoj, u nás (UKF) sa zmena odboru v prvých dvoch týždňoch štúdia podarila nejakým spolužiačkam. Treba to však riešiť čím skôr

lashka
18. sep 2024

Ahoj, ked ta SJL bavi, chod do toho. Priprav sa ozaj na vela studia a citania. Urcite je pri vystudovanej slovine lepsie uplatnenie ako kombinácia geo-his.

eleanor2510
18. sep 2024

@eeffka no kedze som slovencinu vystudovala, mne sa to zda normálne, citala som aj viac. Píšem to preto, lebo ludia maju velmi skreslene predstavy o studiu slovenciny typu "ved je to moj rodny jazyk, co na tom moze byt tazke", "obsahy knih si predsa stiahnem z internetu", pripadne ako moje spoluziacky "baby, a to fakt vsetky tie knihy citate?". Autorka pise, ze zmaturovala na jednotku, co je sice pekne, ale ci ma realnu predstavu o studiu slovenciny, to neviem, preto som mala potrebu to napisat.

adelka04667
autor
18. sep 2024

@eleanor2510 ja zatiaľ nemám ani reálnu predstavu o vysokej škole, v podstate len teraz začínam ale určite mám obrovský rešpekt pred tým keď som mala strednú zameranú na technický smer elektrotechnika a IT, tak nie som si istá či to vôbec zvládnem.

tenerifka
18. sep 2024

@adelka04667 ak si mala strednu zameranu na technicky smer, preco v tom nechces pokracovat? To nedokaze vystudovat hocikto, a ak ti to ide, si vo vyhode oproti vacsine. Teraz nechcem urazit nikoho, kto vystudoval jazyk ci historiu, ale doba sa za poslednych 20 rokov velmi zmenila a su jednoducho smery, ktore budu v buducnosti uplne zbytocne. Nikto to nemohol tusit dopredu, ale bohuzial....

eleanor2510
18. sep 2024

@adelka04667 ono neviem, ako je to s tou vymenou predmetu, ak sa to niekomu podarilo, tak to je skôr asi šťastie, nebyva to štandard. Preto si skor myslim, ze by sa ti to podarilo od buduceho roka. Lenze mozno je to aj lepsie, lebo zatial za ten rok mozes tu slovenčinu vyskusat. Neviem, aky mas rozvrh, ci mas dohodnutu nejaku brigadu a podobne, ale ak mas nejaky casovy priestor, ja by som na tvojom mieste dobrovoľne chodila na jeden-dva predmety zo slovenciny, ak sa ti da. Mozes si ich aj zapisat, ak ich urobis, mas kredity navyse, ak nie, nic strasne sa nestane. Aspon u nas v BA to tak bolo, ze ked mal niekto co ja viem slovencinu - anglictinu, ale strasne ho bavila napriklad historia, trebars len jeden - dva predmety, a mal volny cas, tak si ich zapísal a chodil tam. Ja by som to na tvojom mieste takto vyskusala, ak prestup nevyjde hned tento rok, nic za to nedas a budeš vediet, na com si.

hnedovlaska1234
19. sep 2024

@eleanor2510 no ja neviem,či sa niečo zmenilo😅 ale ja študujem slovenský jazyk a počas prvého ročníka sme museli prečítať len jedno dielo a napísať jednu seminárku. Takže som zvedavá,či sa to na našej škole ešte rozbehne😅

selenka7
19. sep 2024

A nemas moznost namiesto SJL napr. fyziku a alebo informatiku? Fyzikarov je tiez zalostne malo. Zvlast ked si studovala technicky smer.

eleanor2510
19. sep 2024

@hnedovlaska1234 to vazne? Na akej skole? Alebo teda v ktorom meste?

hnedovlaska1234
19. sep 2024

@eleanor2510 UKF v Nitre