Ahojte, dobrý večer. Píšem anonymne, lebo tu mám švagrinú dosť aktívnu a nechcem, aby vedela, že to riešim.
Momentálne som na rodičovskej dovolenke, syn bude mať rok. Strašne chcem niečo robiť, nebaví ma len okolo malého a dom a domáce práce, chcem sa nejako vzdelávať, keďže už aj s malým sa to celkom dá a chvalabohu manžel má dobrý príjem, aby som vedela ostať na rodičovskej čo najdlhšie. Žiaľ vysokú som nedokončila, prestalo ma to baviť a šla som pracovať do bankovníctva, takže školu dokončenú nemám. Financie ma bavia, ale do práce sa tam vrátiť nechcem. Zvažujem účtovnícky kurz. Som ochotná si tých kurzov urobiť viac, učím sa rada a rýchlo, takisto nemám problém ísť aj na neplatenú prax, zaučiť sa pri niekom. Avšak neviem, ako je to potom so zamestnaním? Je problém si nájsť prácu ako junior účtovník? Je mi jasné, že nič nejde ľahko a asi všetci hľadajú skusenú účtovníčku, tak sa obávam, či sa "len" s kurzom budem vedieť zamestnať. Plánujem si urobiť potom aj mzdy a personalistiku. Plánujeme potom druhé bábätko a rada by som ten čas, kým to pôjde, venovala kurzom a možno aj tej neplatenej praxi, dať si ešte angličtinu, lebo síce som bola na úrovni B2, ale pár rokov už som mimo jazyka.
Nie je to nejaký výmysel z nudy, dlho nad tým premýšľam, že sa chcem učiť a pohnúť sa niekam, na výšku sa zatiaľ necítim.
Je to dobrý plán alebo?
Ďakujem veľmi pekne za každú radu😊
Nepíšeš z akého si mesta. Bratislava ma veľa ponúk, každý deň 20 inzerátov. Aj juniorov aj seniorov. Zo zvyškom Slovenska je to už horšie. Pozri aktuálne ponuky profesií. Čo za týka kurzu, hm nemajú to zamestnávatelia radi, radšej uprednostnia niekoho z obchodnej akadémie po škole (aj keď vedomostne po ukončení budete na tom podobne). Treba rátať, že kurzov je na trhu dosť a konkurencia kurzových účtovníkov veľká. Tém je tu tiež dosť, tak skus ich preluskat.
@gemerka17 my sme teraz hľadali účtovníčku a keď som pozerala životopisy vôbec ma nezaujímala škola, ale prax. nemyslím si, že obchodná akadémia sa dá porovnať s kurzom. my sme mali na obchodnej akadémii účtovníctvo tri roky, to sa nedá zvládnuť za mesiac nejakého kurzu. na vysokej sme mali jeden semester len základy účtovníctva, potom sme mali praktikum, nákladové účtovníctvo, analýzu účtovnej závierky, dane...
nedávno som počúvala lektorku z kurzu, a v dosť veciach nemala pravdu, hovorila veci, ktoré už neplatia
@77nelinka ja veľmi dobre viem, čo sa učia na OA aj na kurze. Kurz ma 3 mesiace. Preberá sa to čo na OA, je to rychlokurz ale vedomosti z neho sú približne rovnaké. Záleží, kto sa k tomu ako postaví a čo si z toho dokáže vziať.
A ak asi prečítaš príspevok s porozumením jedna sa začínajúcu uctovnicku bez praxe tzv. junior účtovník.
Ďakujem, som z východného Slovenska. Mne je úplne jasné, že kurz a VŠ vzdelanie sa len veľmi ťažko dá porovnať. Ja mám zodpovedný prístup a nebudem s 1 kurzom účtovníctva konkurovať senior účtovníkom. Ja by som sa potešila aj práci pomocného účtovníka, aby som sa priučila aj office administratíve, nemám veľké oči, že zrazu budem pracovať vo veľkej firme a zarábať veľké peniaze 🙂 nabrať prax trvá, je mi to jasné
Fuuuu no moja kamarátka ma vysokú ekonomickú a vo svojom odbore nie je možné sa zamestnať .. je z BB kraja. Možno ak budeš mať šťastie 🤷🏼♀️
@gemerka17 kurz ti nikdy nedá to čo škola, a potom to aj tak vyzerá. dnes bol syn odniesť daňové priznanie a hovoril mi, že skoro každého vrátili prerobiť daňové priznanie kvôli nejakej chybe, alebo im tam niečo chýbalo.
junior účtovník neznamená, že má byť bez praxe. niektorí zamestnávatelia vyžadujú prax aj na túto pozíciu
skús nejakú účtovnú firmu ako výpomoc, keď uvidia, že si šikovná dajú ti účtovať aj zložitejšie firmy. alebo potom po známosti
@77nelinka prečítaj si ešte raz o čom je tento príspevok a tiež aj môj, porovnávaj porovnateľné. Autorka nemá žiadnu prax a jej najväčšími súpermi pri získaní zamestnania na tú junior pozíciu budú kurzový účtovníci alebo absolventi OA ešte bez praxe. Dobre viem, čo všetko ovláda absolvent OA a čo nie, taktiež aj zamestnávatelia. Absolvent OA bez praxe vie úplny prd ako to v praxi chodí a chýba mu veľmi veľa vedomostí, čo sa sa na OA neučí. Tie osnovy maturity a kurzu sú rovnaké, skús si to pozrieť, ak tomu rozumieš. Jediná škola ako tak zameraná na účtovníctvo je VŠ EUBA smer účtovníctvo a audítorstvo, kde človek po absolvovaní sa dokáže veľmi rýchlu uchytiť a zachvílu je z neho senior účtovník.
Ak mas k tomu vztah, tak do toho chod, pripadne si popozeraj aj nejake ine kurzy v ekonomickej oblasti...mozes sa zamerat aj na oblast bankovnictva, banky su vsade, priebezne hladaju novych...ak si nezamestnana, resp. na materskej, mozes si robit kurzy aj zdarma cez upsvar, co je velke plus, kedze taketo kurzy zvyknu vela stat...
@megg1 ano, da sa to preplatiť, tak sa na to aj tak divam, ze nic nemôžem stratit
@77nelinka nemám kurz, ale mam najvyššie možné vzdelanie. Prešla som OA, VS, praxou, trhom práce. Môžem ísť učiť na OA, mam na to papier. Preto presne viem, kto čo vie, keďže som si to vyskúšala z každého možného uhla. Tolko chyb čo som opravila aj u ucitelov a kolegov, ani nepočítam. Neobhajujem kurzy, zle si to pochopila. Len uvádzam na pravú mieru vedomosti absolventa OA, čo tu tak propagujes. Pozri si maturitu z účtovníctva a uvidíš čo tam nájdeš.
@gemerka17 tak nie každý účtovník vie účtovať, alebo rozumie čo vlastne robí, a je jedno či má kurz alebo vysokú školu, v tomto sa asi zhodneme. neviem ako sa teraz učí na OA, my sme robili šibeničky, a priznám sa, že to robím aj teraz keď mám nejaký zložitejší prípad. účtovníctvo musí baviť, potom je to jednoduché, stačí vedieť rozmýšľať. mne sa páči tá logika, všetko musí sedieť, baví ma kontrolovať obratovku
v účtovnej firme som mala ako junior účtovníčku absolventku EUBA, odbor účtovníctvo audítorstvo, nevedela ani mzdy zaúčtovať. nemala k účtovníctvu žiadny vzťah
to bolo myslené s humorom
skús si spraviť nejaký kurz. a odporúčam skôr prezenčný ako online. a potom možno v nejakej účtovnej firme najskôr na výpomoc, postupne sa učiť účtovať. keď ťa to naozaj baví a dokážeš logicky rozmýšľať, tak to nie je ťažké