Zvažujem štúdium manažmentu

zahranicami
14. nov 2023

Ahojte

Zvažujem štúdium manažmentu externe na VŠ, popri dcérke ,ktorá pôjde v septembri do škôlky. Pomaly sa už dajú posielať prihlášky.

Na výber by boli :

Manažment v Žiline
Ľudské zdroje a personálny manažment v Trenčíne
Manažment v BA - poraďte kde...

Mojim cieľom je pracovať vo firme na pozícii najlepšie personálnej manažérky, nakoľko mám veľmi rada prácu s ľuďmi, ovládam nemecký jazyk a anglický jazyk - ten troška slabšie. Jazyky mi problém nerobia, skôr mam rešpekt z matematiky ak sa tam učí - V ZA som ju napríklad nenašla. Inak by som dochádzala z okolia Žiliny. Poprípade ak máte iné nápady, poteším sa.

Tento odbor ma veľmi zaujíma. Je reálne sa potom uplatniť?

Ďakujem.

Budem rada za Vaše skúsenosti.

dadis
15. nov 2023

Riadiacia funkcia v HR byva spravidla jedna pozicia vo firme, byva vysledkom pracovneho postupu z prace na pozicii HR (napr. najcastejsie naborovy pracovnik, pracovnik internej komunikacie, vzdelavania, benefitov, personalna administrativa a mzdy a pod. ), nie je nevyhnutne mat pre riadiacu funkciu vzdelanie v oblasti Personalny manazment, skor je nevyhnutna niekolkorocna prax na HR oddeleni. Takze na HR oddeleni najdes ludi rozneho vzdelania - od manazmentu, ekonomie, psychologie, andragogiky, sociologie - skor zalezi, ktora oblast ta zaujima, ku ktorej inklinujes a tu rozvijat...

melanta
15. nov 2023

Akú máš prax v sektore HR? Počas externého štúdia budeš robiť akú pozíciu? Manažéra v HR nebudeš robiť ba základe vzdelania, ale na základe praxe, presne ako píše dadis. Takže základ je, či už robíš na HR, aby si sa mohla posúvať, nielen vďaka škole, ale hlavne praxi a reálnym zručnostiam. Ovládaš NJ a AJ, tú trochu slabšie. Ovládať jazyk pre mňa ako headhuntera znamená úroveň C1. Ak nemáš certifikáty C1, nehovor že ovládaš jazyk. Hovor o konkrétnej úrovni. Z týchto škôl by som si asi vybrala Bratislavu, ak teda ide o Fakultu manažmentu UK.

anjelicek26
15. nov 2023

Nepoznam zamestnanca HR, ktory by sa k riadiacej pozicii dostal kvoli studiu... vsetci sa museli od dola nahor vypracovat. Studium ti pomoze v niektorych oblastiach ziskat dodatocne vzdelanie, ale realne - je to tak 10% kompetencii a schopnosti, co HR potrebuje... omnoho viac ti daju cielene skolenia v tejto oblasti...

zahranicami
autor
15. nov 2023

@melanta nemám žiadnu prax , ja pochádzam z úplne inej oblasti čo som vyštudovala SŠ. Nemčinu mám C1 angličtina B1. Čo som pozerala tak na tuto pozíciu väčšinou chcú angličtinu …

zahranicami
autor
15. nov 2023

@anjelicek26 takže nemusím v podstate ísť ani do školy ale naučiť sa napr. Mzdy , videla som nejaké kurzy na základy personálneho manažmentu alebo koučing, myslela som že škola mi dá viac možnosti a videla som niektorých školách v manažmente sa spomína aj personálny manažment, poprípade sú možné voliteľné predmety v tomto obore

zahranicami
autor
15. nov 2023

@dadis prišlo mi vždy nemožné sa dostať na takúto funkciu bez školy …

lienka.7
15. nov 2023

@zahranicami tam sa ale nebudeš učiť iba personálny manažment. Ale komplet všetko, cez matematiku, štatistiku, účtovníctvo, povinná je angličtina, a potom mas ďalší jazyk. Štátnice mas komplet z manažmentu, cize finančný, strategický, informačné systémy, marketing, manažment a personálny manažment. Pokojne sa môžeš prihlásiť aj na EUBU napr. Na tvoju pozíciu nie je nevyhnutná vyslovene FM UK.
A ano, určite, dobre vzdelanie je základ. So SŠ podľa mňa nedufaj v nejakú manažérsku pozíciu.

anjelicek26
15. nov 2023

@zahranicami cieleny kurz ti da omnoho viac, ako stravit roky v skole, kde sa tieto temy preberaju len okrajovo.

zahranicami
autor
15. nov 2023

@lienka.7 tá matematika mi naháňa strach, keďže som už roky prec zo školy a matika nebola teda špecializácia. Kedysi dávno ma vzali na EUBA na obchodnú fakultu , ale je tomu 10rokov dozadu a ja som nakoniec (ja hlúpa) nenastúpila

zahranicami
autor
15. nov 2023

@anjelicek26 videla som veľa kurzov to je ten problém , že ktorý vybrať. Skutočne netreba na takut pozíciu VŠ? Ešte som premýšľala nad Manažmentom v turizme a cestovnom ruchu v Trnave, keďže ja mám vyštudovanú hotelovú akadémiu a hotelový manažment a ekonomika má vždy bavili

lienka.7
15. nov 2023

@zahranicami ešte pozerám, že nevieš po anglicky. Aspoň za mojich čias bola prave skúška z personálneho manažmentu z anglickej knihy, testy boli po anglicky, skúšku si mohla mat aj po slovensky (záviselo od skusajuceho), detto ekonómia 4 semestre sa učila v AJ, skúška tiež v AJ. Informatika bola tiež v AJ, prednáška + skúška. Pokial vieš lepšie nemecký, pozeraj nemecký program, myslím ze tiež uz majú majú.

lienka.7
15. nov 2023

@zahranicami mas matematiku plus štatistiku k tomu.

anjelicek26
15. nov 2023

@zahranicami zacni intenzivnymi kurzami jazyka, tie musis mat na top urovni..potom si vyberaj presne co potrebujes, certifikat za certifikatom, Neodhovaram ta od studia, vobec nie, len toto byva rychlejsia a efektivnejsia cesta resp. teda bez tych jazykov sa hore v tejto oblasti aj tak nedostanes.

dadis
15. nov 2023

@zahranicami Vs bude potrebna. Akakolvek. Napriklad andragogika je fajn a bez matematiky. Ale matika asi nebude taka zla u teba, ak si sa dostala na euba..aj studiom na euba nuc nepokazis..fakt zalezi, ku ktirej oblasti v hr viac inklinujes - ci hard (mzdy, personalistika) akebo soft (pohovory, treningy,,benefity pre zamestnancov)...

melanta
15. nov 2023

@zahranicami na VŠ určite choď. Len píšeme, že to nemusí byť manažment či personálny manažment. Kľudne napríklad aj odbory ako andragogika, psychológia, atď. Zamakaj na AJ. A ujasni si, zadefinuj si, čo v rámci HR chceš robiť. Pretože píšeš o kurze mzdy a zároveň koučing. Tí, ktorí robia mzdy nekoučujú ani nerobia výbery. A opačne. Tí, ktorí koučujú, sú zameraní na vzdelávanie, nie výbery. Takže zadefinuj si, ktorú oblasť v rámci HR chceš:
- administratíva (zmluvy, mzdy)
- vzdelávanie (lektor, kouč)
- recruitment (výber zamestnancov).

Podľa toho by som premýšľala nad rôznymi VŠ, detto kurzami a certifikátmi. Kým ti pôjde dieťa do škôlky, vzdelavaj sa doma. Nech môžeš potom nastúpiť na HR oddelenie, hoci na najnižšiu pozíciu, ale tam už sa budeš smerovať k tomu, aby si dosiahla čo chceš. Ale ako úplný základ si stanov, čo chceš robiť, lebo to mám pocit že nemáš ujasnené. Pretože spomínaš aj manažment turizmu. Takže naozaj si daj čas a vyber si, kam chceš smerovať. To potrebuješ k tomu, aby si si naplánovala ďalšie kroky.

soldi
15. nov 2023

@zahranicami ja som chodila do ZA na ekonomiku a manazment podniku a matematika tam bola brutalne tazka. v prvom rocniku vyletelo 25% studentov kvoli matematike. ale ak zvladnes prvy rocnik, tak potom je to celkom v pohode. este statistika bola tazka a logistika, ale uz nie tak ako matematika 🙂

zahranicami
autor
15. nov 2023

@dadis matiku som dala s božou pomocou pred 10timi rokmi :D keď som mala čas na poriadne intenzívne doučovanie. Matika nebola nikdy moja silná stránka, zato jazyky mi vždy išli od ruky a učenie :D Ja skôr tie benefity to ma veľmi zaujíma, pohovory, motivácia atď... práca s ľuďmi všeobecne , administratíva mi tiež nie je cudzia.

zahranicami
autor
15. nov 2023

@melanta pre mňa je HR tak široký pojem...Ja chcem predovšetkým kontakt s ľuďmi , takže predpokladám, že recruitment by bol pre mňa ideálny, ale kľudne aj administratíva.

zahranicami
autor
15. nov 2023

@soldi teraz je tam externe na FRI iba manažment. Ale matiku som v rozvrhoch nevidela, alebo to musím ešte raz skontrolovať :D

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ajka0207
15. nov 2023

@zahranicami na FRI určite matika je a nie úplne najľahšia.

melanta
15. nov 2023

@zahranicami dám ti radu. Prestaň hovoriť, že ťa baví práca s ľuďmi. To je jeden obrovský blud, ktorý keď počujem ako argument, prečo chce človek robiť konkrétnu prácu, tak je to veľké mínus. Práca s ľuďmi je aj pokladníčka v Tescu, pracovník v lahôdkach v Kauflande, steward vo vlaku, predajca v Orange, aj pracovníčka na úrade. Podľa mňa zatiaľ nemáš celkom predstavu o tom, čo HR všetko zahŕňa, aké obrovské rozdiely sú medzitým, či robíš administratívu alebo recruitment. Opäť píšeš že aj mzdy aj výbery. Človek, ktorý chce robiť recruitment, určite nechce robiť mzdy. Takže prestaň riešiť to, akú školu. Ujasni si najprv, čo konkrétne chceš robiť. Poriadne sa pozri na to, čo všetko obnášajú tie 3 smery HR, ktoré som spomínala (administratíva, vzdelávanie, recruitment), čítaj o tom, premýšľam nad tým, daj tomu naozaj čas a energiu. Naozaj tomuto venuj pozornosť, aby si si ujasnila smer a aby si prestala hovoriť, že chceš robiť s ľuďmi, ale začala hovoriť "chcem byť .....". Potom rieš to, akú VŠ, aké kurzy, prax atď.

zahranicami
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zahranicami
autor
15. nov 2023

@kittykat22 a ako by si sa rozhodla ? Informatika to je už iná káva, klobúk dole

zahranicami
autor
15. nov 2023

@melanta premyslala som že by som sla normálne na kariérne poradenstvo , možno by to pomohlo. Ja si citam veľa, aj profesia, čo ktorá práca obnasa , nejake poznatky mám robila som kedysi kurz. Ale dávno len som potom robila niečo uolne iné a chcem sa k tomu vrátiť. Vtedy má určite okolnosti zastavili vo všetkom Čo som chcela robiť a čo som začala …. A ok teda chcem viest pracovne pohovory a myslela som to tak že môžem aj vytvárať pracovne zmluvy atd to k tomu patrí aspoň som si myslela.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
15. nov 2023

@zahranicami nie, v normálnej firme človek, ktorý robí pohovory, nerobí pracovné zmluvy. Recruiter je v podstate akoby obchodný partner pre vedúcich pracovníkov vo firme. Rieši s manažérmi, akých ľudí potrebujú (nielen pozíciu, ale aj iné aspekty ako charakter a pod), robí inzerciu, výber z CV, pohovory (telefonické, osobné, assesment centrá). Ak by som bola ešte raz mladšia a chcela ísť týmto smerom, tak čo sa týka VŠ, ja osobne by som išla na psychológiu. Ale v podstate odbor VŠ je viac menej úplne jedno, ak to nebude pofidérna súkromná VŠ. Zameraj sa na samovzdelávanie v tejto oblasti, čiže oblasť recruitment. A zameraj sa na to, aby keď dieťa nastúpi čo škôlky, aby si sa zamestnala na HR. A tiež zlepšuj AJ.

zahranicami
autor
15. nov 2023

@melanta Takže HR Bussiness Partner ? Mne sa to stal mýlilo s Generalist, aspoň čo som pozerala na nete. A áno to je presne to, čo by som chcela robiť. Takže Trenčín mám vyradiť? Fakt pozerajú zamestnávatelia aj na toto a robia rozdiely v súkromnej VŠ a štátnej? Inak ešte ma napadlo, že ako môže človek vyberať ľudí na nejakú pozíciu , čo nikdy nerobil , napr. v nejakej fabrike, výrobe, v zdravotníctve atď? Preto som myslela, že by bolo logické vyštudovať napr. manažment a potom sa dostať do HR a prijímať ľudí vo firme, kde mám aj ja čo ponúknuť - napríklad študovala som obchodnú SŠ, pracovala som ako účtovníčka , tak nemôžem prijímať ľudí v IT alebo v hoteli...

melanta
15. nov 2023

@zahranicami kľudne kedykoľvek napíš správu. Ja som síce na HR nikdy nerobila, robila som manažment mimo HR, ale s HR som vždy aktívne spolupracovala a už niekoľko rokov podnikám a živím sa ako headhunter. Takže ak budem môcť byť nápomocná, veľmi rada.

melanta
15. nov 2023

@zahranicami sú súkromné školy, ktoré sú v poriadku. A potom také, kde ak má kandidát iba danú VŠ, tak ho beriem ako kandidáta bez VŠ. To sú školy ako Sládkovičovo, Dubnický technický inštitút a pod. Tieto školy ako reálne VŠ vzdelanie neberie veľa recruiterov.
Čo sa týka toho, že vyberáš ľudí pre pozíciu, ktorú ty neovládaš, to je v poriadku. Ty najprv s manažérom riešiš, koho hľadá a potom podľa jeho požiadaviek a potrieb vyberáš. Nepotrebuješ ovládať prácu, pre ktorú vyberáš človeka. Iné je, ak chceš vyberať manažérov pre board a podobne. To robia buď recruiteri, ktorí majú manažérsku minulosť, aké veľmi seniorní recruiteri.