Zubné verzus všeobecné lekárstvo

ddaniela_
18. jún 2024

Zdravim 😊, prijali ma na zubne aj vseobecne lekarstvo (kosice) a vobec sa neviem rozhodnut kam nastupit. Chcela by som sa vas opytat na nazor, pokial ste studenti jedneho z odborov ake su +/-, ci by ste menili atd.. najvacsie plus zubneho lekarstva vidim v tom ze po siestich rokoch studia mozes ist realne pracovat a nemusis si robit atestacie, pocula som ze aj rodinny zivot sa da lepsie zvladat zubarom, +samozrejme platove ohodnotenie. Ako velke minus vnimam to, ze sa uz nebudem moct rozhodnut pre nic ine (zatial vobec neviem akym smerom by som chcela ist). Budem vdacna za vase nazory.

reddflowerlife
18. jún 2024

Ja by som sla do zubneho, na VL sme mali vsetko ovela tahsie, na zubnom menej otazok na skusku, uzsie temy a celky mali to jednoducho v urcitych predmetoch lahsie. Takisto ten plat, ziadne atesty… Keby ze si mam este raz vybrat asi by som sa pokusala viac o ZL. Ale pocit ze pomaham tazko chorym ludom mam lepsi na VL . Ale kvoli peniazom by som sla na ZL

ddaniela_
autor
18. jún 2024

@reddflowerlife dakujem krasne za odpoved

janage
18. jún 2024

@ddaniela_ u nás skúsenosti v rodine, známi a širšie okolie. Veľké mínus VL ak si žena. Doslova citujem: omnoho hlupejsi spolužiak s horším študijným výsledkami sa dostal tam, kde som chcela ja.
Tí čo mali rodičov lekárov, už to mali ľahšie. Ak nemáš zázemie je celkom možné, že si nebudeš vyberať vysnívaný odbor, ale taky kde ťa vezmú hoci budes výborná študentka. Bohužiaľ realita nie jeden prípad ani dva. Uprednostňujú chalanov.
A áno pre lekárku je omnoho ťažšie zladiť deti a prácu. Lebo naša spoločnosť starostlivosť o rodinu apriori očakáva od ženy.
Zubarina je podľa mňa náročnejšia na manuálnu zručnosť. Véd už aj prijímačky sa niekde tak robia, že študenti modelujú.

ddaniela_
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janage
18. jún 2024

@ddaniela mnohé mamy to riešili jaslami, opatrovatelkami, ale za mňa pol ročné je veľmi malinke plus potom služby napr. musíte riešiť čo s deťmi a vysporiadať sa s tým, že ich vidíš jeden víkend z mesiaca celý lebo nedostatok personálu....

aeruginosa
18. jún 2024

Urcite sa primarne rozhoduj podla toho, kde si vies samu seba predstavit o par rokov. Ja sama studujem vseobecne lekatstvo a keby nemam vnutornu motivaciu, tak toto studium davno zanecham a myslim, ze zubne je na tom podobne. Je to vela driny, dlhe studium, neda sa to podla mna bez motivacie studovat. Az potom by som zohladnovala ostatne stranky.
Aj ako absolventka vseobecneho lekarstva sa vies mat dobre a vies si taktiez vybrat odbor, ktory lahsie sklbis s rodinnym zivotom. V sucasnosti je na SR rozbehnute rezidentske studium vo viacerych odboroch, kde je garantovana doba do atestacnej skusky, zvacsa je to studium skratene o rok, plus ako bonus vies dostat aj prispevok od statu na ambulanciu (napr. prakticky lekar pre dospelych 3r atestacie + ten prispevok, je to niekolko tisic € aj v zavislosti od toho, kde si ju chces otvorit.. zubar toto nema).. Dalsia vec je, ze je velky rozdiel zariadovat zubnu ambulanciu, financovat pravidelne kontroly pristrojov, prip. opravy, kvalitny material.. a rozdiel robit napr. psychiatriu, kde ziadne speci vybavenie v ambulancii nepotrebujes.🙂 Taktiez mas vacsiu moznost uplatnit sa aj mimo mediciny nez ako absolvent zubariny. A ver mi, ze aj financne sa vies mat rovnako a aj lepsie, ak budes dost dobra. 😉 Takze este raz, vyberaj hlavne podla toho, co si myslis, ze by ta v prvom rade vnutorne naplnalo.

kiki68
18. jún 2024

Stale sa da na vseobecnom robit dalej vo vyskume, pripadne oddelenia, kde nemas take intenzivne tie hodiny pohotovosti a funguje iba nejake stanovene hodiny. Muz takto robil v labaku po skonceni uni, k tomu robil vyskum priamo tam. Ta zubarina, Oki je to lukrativne, ale investicie su dost velke, co viem.

reddflowerlife
19. jún 2024

@aeruginosa To s tym rezidentskym vobec nie je lahke , do niektorych nemocnic rezidentov vobec nechcu prijat. Napr ja som chcela ist do nasej nemocnice v meste , s tym ze pojdem na rezidentske VL . Nezobrali ma , lebo to by som robila 1 rok na internom a potom im odidem a pre nemocnicu to niesu vyhodni ludia, primar z interneho ich zauci a jak sa zaucia po roku odidu a nemaju z nich nic. Cize ja soˇ bola hned odmietnuta. Ak by som chcela ist na rezidentske VL, Tak by ma zobrali az do mesta krore je o hodinu a pol autom dalej. Rok aj nieco dochadzat tam a spat 1 hodinu by som autom nedala. Prestahovat do toho mesta by sa nedalo kedze sme kupili dom v rodnom meste s muzom.
Co sa tyka ambulancue, mam kamosku co vystudovala uz rezidentsky Vl, a nevie si najst ambulanciu, lebo stari chcu robit do 100 rokov, alebo jej davaju super ponuky ze jej predaju ale tak ze jedna karta stoji 50 eur. Ked ma minimum 2 tisic karier tak to je teda vyborne …

janage
19. jún 2024

Aj mladý zubár môže začať na zubnej klinike kde už vybavenie atď je zabezpečené. Teda pracuje ako zamestnanec nemusí si hneď zriaďovať ambulanciu.
A áno VL na jednej strane plač, málo lekárov málo špecialistov a pritom kupcenie s ambulanciami a neochota pustiť medzi seba nových.
Áno v tých nelukrativnych lokalitách ti ponúknu aj byt aj ambulanciu otázne je či a koľko mladých chce žiť a vychovávať deti kdesi v zapadakove či tam kde nemá možnosť normálnej škôlky, školy, krúžkov pre dieťa. Či chceš žiť v lokalite, kde väčšinu napr. tvoria spoluobčania z osady.

janage
19. jún 2024

Ja 90% báb čo poznám nevzali tam, kde pôvodne chceli a vyberali z toho čo bolo voľné. Takže z vysnívaného kožného je pľúcne napr. atď. A nie preto, žeby boli hlúpe alebo nešikovné
Plus o com sa málo hovorí rôzne špecializácie sú rôzne bodované. Teda tak úplne zjednodušene niekto sa narobí viac a dostane menej.

luccija
19. jún 2024

@janage ako Stepanek z básnikov😛
@reddflowerlife vieš...ten človek dostane za xy eur niekoľkoročnú prácu niekoho iného a istých pacientov.To je slušné nie?
@ddaniela_ to musíš podľa seba zistiť kde Ťa to ťahá, ale pri zubarine máš jeden smer pri lekárstve sa mi zdá tých možností viac.Nehovoriac pri zubarine celý život v stoji, zohnuta chrbtica ja som sa rozprávala s mojím zubarom už mal 2x operované platničky.Zubari majú lepšie úvery od banky na zriadenie ambulancie.Mne sa páči práca protetika.Ked by som si mala vybrať odbor kožné, dermatológia, plastická chirurgia krása je dobrý biznis a kult krásy bude vždy.
Moja obvodná lekárka má 3 malé deti a pracuje 3x v týždni po 4 hodiny je veľmi šikovná a má upratané priority.

janage
19. jún 2024

@ddaniela_ realita pre ženu rozhovor r.2022 nie tak davno teda
https://standard.sk/219398/lekarka-visolajska-p...

reddflowerlife
19. jún 2024

@luccija super napady ze kozne a dermatologia. Teda neviem kde ale na kozne v mojom okoli sa ani nahodou neda dostat- vyberu tam len protekcnych a tak max 1 absolventa za 3 roky, takych co im rodicia povybavuju alebo ocko je primar na are tak ju zobrali na kozne. Plasticka chirurgia- toez musis prejst vseobecnou chirurgiou, to pre zenu nie je moc realne, v chirurgii je strasne vela sexizmu , ponizovania zien , nedavaju ich operovat ale nech pisu papiere a prijmy )plus neviem ci by davala fyzicky dlhe operacie v stoji spotena .

ddaniela_
autor
19. jún 2024

@reddflowerlife no ja by som si prave najviac vedela predstavit tu dermatologiu, estetiku.. je fakt nerealne sa k tomu potom dostat?

reddflowerlife
19. jún 2024

@ddaniela_ Myslis ze my baby co sme nasrupili na medicinu sme nemali taky sen? Plno zien chce robit kozne lebo je to “lahsie” a kludnejsie, zenskejsie. Ale proste neni sanca , akoze skusist to mozes, Ale u nas zobrali jednu, ktorej tatko bol primar a to som studovala priamo v meste kde je kozne oddelenie.

reddflowerlife
19. jún 2024

* nám ešte tá baba klamala že tam nebola na pohovor aby sme si nemysleli že to ma vybavene 🤣 a len sme sa po škole dozvedeli že tam je.

luccija
19. jún 2024

@reddflowerlife iste...ty do toho vidíš viac kde sú aké moznosti ja len píšem, že tu kyselina, tu botox za 10 min zarobene.Ano, kamarátka chodí k plastickej chirurgicke a celá rodina sú lekári aj jej "ocko" muž nepochybujem, že to tak chodí veď ako všade:(

reddflowerlife
19. jún 2024

@luccija Ved ano tu kyselina a botox a zarobene , ale len par vyvolenych sa k tomu vie dostat, zial nie vsetky mozme byt ako Alena Pallova

ddaniela_
autor
19. jún 2024

@reddflowerlife napisala som ti spravu

eri84
9. júl 2024

@ddaniela_ ahoj, už si sa rozhodla, čo budeš študovať ZL alebo VL..? Inak blahoželám, že ťa prijali na obe..aj keď to rozhodovanie je asi ťažké