Zobrali vás na zdravotnú, aj keď máte psychickú poruchu?

17. sep 2022

Mám Hraničnú poruchu osobnosti, liečim sa (pravidelne beriem lieky, chodím k psychiatričke). Je podľa vás vylúčené, že ma zoberú na pomaturitné štúdium zdravotnej asistentky alebo za masérku? Bol by to môj sen, ale asi môžem na to zabudnúť.. 😔

aeruginosa
17. sep 2022

Ahoj, toto ries so svojou lekarkou. Ta najlepsie pozna tvoj stav a bude ti vediet poradit.

autor
17. sep 2022

@aeruginosa Keď mi ona vypíše papier, že som aj napriek tomu ako tak v poriadku a liečim sa, tak mi dovolia študovať to?

kaktusik007
17. sep 2022

poruchou osobnosti trpi cca 20% ludi, kolko z nich je hranicny typ - to uz netusim. Avsak samotna tato diagnoza nie je dovodom na to, aby si nemohla pracovat -- to, ze bude problem s tebou vychadzat na pracovisku a ze tam asi ani nevydrzis, to je o inom. Na tuto diagnozu lieky nie su - proste je to typ osobnosti.
Ak pravidelne beries lieky a chodis k psychiatricke -- iba hranicna porucha osobnosti tam nebude, tam budes mat aj inu psychiatricku diagnozu.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
17. sep 2022

Chodím k psychiatričke a beriem antidepresíva.

autor
17. sep 2022

Kvôli depresii

kaktusik007
17. sep 2022

tak antidepresiva sa beru na depresiu, nie na hranicny typ osobnosti. A ci zrovna s diagnozou depresia je vhodne aby si vykonavala pracu zdravotnej sestry --- to uz je naozaj otazka na psychiatra, ci je to v poriadku, ten pozna tvoj zdravotny stav najlepsie.

liloastitch
17. sep 2022

Zdravotné školy nezvyknú prijímať uchádzačov s psychiatrickou diagnózou,poruchou a pod.. všetko majú v podmienkach. Skús si prečítať podmienky danej školy, ktorú si si vybrala, prípadne sa informovať.ja som nastúpila akurát na zdravotnú za masérku a musela som dokladať aj potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti aj od psychiatričky kde som bola kedysi liečená.

mondolina
17. sep 2022

nevidím v tom problém, nerobíš tam predsa psychotesty.
prečo by si nemohla študovať čo ťa baví.
smelo do toho. liečba s AD nie je prekážka.

marca12
17. sep 2022

@mondolina pretoze zdravotna sestra ma pristup k liekom!!! Okrem toho,ze moze ohrozit pacientov,moze ohrozit aj seba,ak sa rozhodne si davkovat lieky,ku ktorym bude mat pristup.

thereisabear
17. sep 2022

Podľa mňa tam šanca je, opýtať sa musíš obvodnej, ktorá ti vypisuje papier k prihláške. Možno mávne rukou a automaticky to podpíše, možno bude chcieť papier od psychiatričky a možno ti rovno povie, že sa to nedá. My ju nepoznáme a stavím sa, že by si našla lekárku s každým z týchto postojov. Takže sa opýtaj svojej lekárky.

mondolina
17. sep 2022

@marca12
vieš koľko lekárov, vieš koľko zdravotníkov berie AD? veľa.
to neznamená, že sú blázni.

autor
17. sep 2022
elizabet173
17. sep 2022

ja si nemyslím, že by to malo byť prekážkou, na dovolenke chodíme k jednému masérovi, je úžasný, ktorý má tiež zdravotné aj psychické problémy, nemá to absolútne žiadny vplyv na jeho prácu a zrejme niekde vyštudovať musel. Keby sa nám nezveril, tak by sme to nevedeli, svoju prácu si odvedie perfektne, AD berie dnes hádam polovica ľudí

autor
17. sep 2022

@elizabet173 Bolo by dobré keby som mohla, lebo je to môj sen už pár rokov.

elizabet173
17. sep 2022

skús a popýtať priamo na škole, ja v tom skutočne problém nevidím, prečo by si nemohla napr. tú masérku robiť. Držím palce

autor
17. sep 2022

@elizabet173 Ďakujem

palicka
17. sep 2022

Obávam sa, že potvrdenie na prihlášku lekár pečiatku neda

mpg
17. sep 2022

@palicka Práca zdravotnej asistentky je dosť náročná, aj na psychiku, hlavne teraz, keď ich je málo, to by nezastabilizovaná osoba nemusela zvládnuť alebo by to mohlo zhoršovať stav. Ešte skôr, ak by masérka. Záleží aj aké sú to lieky, ktoré berieš, koľko mg.

dagmarovita
17. sep 2022

Je to individualne, do 25 rokov sa vyvija mozog, ako sa prejavuje hranicna porucha osobnosti?

oli18
17. sep 2022

Ja si myslím, že práve zdravotníctvo nie je vhodné pre človeka s akoukoľvek psychickou poruchou. Nedávno som bola hospitalizovaná a veľa odborných úkonov pri lôžku vykonávali práve zdravotní asistenti. Ani autorka sama nevie, ako sa bude v budúcnosti jej choroba vyvíjať, napriek liečbe. Škoda jej štúdia, ak by v budúcnosti nemohla svoju prácu vykonávať. Preto si myslím, že by mala študovať nejaký iný odbor.

svetlonos
17. sep 2022

@marca12
uplne s tebou suhlasim! Tuto piruchu mal aj moj ex. Jeho vytrina doma tromla kazdu v ambulancii obvodneho lekara. Mohol tie lieky predavat. A ano, davkoval si ako uznal za vhodne.
Takze by som to tiez zvazila.

elbartoslava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
18. sep 2022

@elbartoslava Pretože to asi nemôžem držať v tajnosti, keď chcú aj papier od lekára.
Tak uvidí sa čo bude

elbartoslava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
18. sep 2022

@elbartoslava No áno, nad tým rozmýšľam, že keby mi to náhodou obvodná nepodpísala, tak pôjdem k inej.

kaktusik007
18. sep 2022

tak, super.. chod k inej doktorke, ktora ti da stempel.... a potom vystuduj vdaka klamstvu odbor, v ktorom aj tak nikdy nebudes pracovat, pretoze taky maly detail -- zdravotne sestry sa kazdorocne podrobuju v zamestnani zdravotnej prehliadke, je to proste v zakonniku prace... A tento nestranny lekar, plateny tvojim buducim zamestnavatelom, uz ma paky na to ako zistit aky realny je tvoj zdravotny stav a ze beries antidepresiva.
@mondolina ide o diagnozu - a su rozdielne lieky.... Len ono je rozdiel ked niekto pracu vykonava par rokov a potom ma zasek a diagnostikuju mu depresiu, a je uplne odlisne ked niekto tu depresiu ma diagnostikovanu prvotne a potom chce ist nieco studovat a menit pracovny odbor.
@dagmarovita laicky su ti ludia psychopati, absolutne bez emocii, nevedia emocne reagovat, su emocne labilni - nie ze mania typu raz som hore a raz dolu zo dna na den, ale postupne v takych niekolkorocnych cykloch sa to lepsi a horsi.... Moj ex ma sedemrocny takyto cyklus, dobre je s nim tak 2,5 - 3 roky, asi 2 roky s odretymi usami ze vies prezit jeho spravanie hlbokym nadychom / vydychom, ale teda 2 roky je jeho spravanie vzdy absolutne neznesitelne - a tu byva prave casta tazka depresia, sebaposkodzovanie, myslienky na samovrazdy (ale najma take to iba vyhrazanie sa ze si nieco spravia ak nebude po ich)... Liecitelne to nie je, lieky na to nie su - ked je v tej zlej faze tak ano, tam su antidepresiva ale to preto ze tam je depresia ako dalsia diagnoza - a toto su proste ludia nevhodni na partnerstvo a rodicovstvo a by si bola prekvapena, je ich v spolocnosti asi 20%, co je fakt brutalne cislo.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
18. sep 2022

@kaktusik007 To, že to má váš manžel také neznamená, že budem taká aj ja... A rozhodla som sa, že pôjdem radšej sa masérku, ak mi to podpíšu a dovolia.

autor
18. sep 2022

za**