Ahoj, je potrebné vedieť cudzí jazyk k štúdiu vysokej školy?
K tomu aby ma pripustili na zaverecne statnice som potrebovala mat odbornu statnicu z cudzieho jazyka (alebo podobny certifikat).
Asi záleží na tom, akú vysokú školu máš na mysli, lebo napr. na psychológii alebo sociálnej práci to asi nebudeš potrebovať.
Vystudujes v pohode aj bez anglictiny, ale hodi sa.
na technike to tiež nie je alfa a omega.... tam matematika a fyzika....
No na vela VŠ mas anglicky jazyk ako povinny predmet a predpokladaju, ze vsetci ju vieme, takze sa nepreberaju zaklady uz 🙂 plus materialy v anglictine su casto 🙂 musis povedat, o ktoru fakultu/odbor ti ide
@deti95060810 A kopa materiálov na učenie v AJ, taký IT-čkár sa bez angličtiny nepohne.
Napr. mužová kolegyňa má externe vyštudované právo a po anglicky ani necekne, nechápem, ako mohla maturovať z AJ.
Nie, nemusíš vedieť cudzí jazyk. Ale budeš mat určite predmet s cudzím jazykom, dajú ti na začiatku test a podla toho ako ho napíšeš ta zaradia do úrovne, sú aj úplní začiatočníci nemusíš sa báť. Podľa toho čo budeš študovať budeš možno potrebovať aj nejakú zahraničnú literatúru, najviac teda asi pri písaní záverečnej práci.. Ak nejdeš študovať programovanie tak to zvládneš aj bez toho. Mala som kopec spolužiakov co vedeli len pár základných fráz po anglicky a žiadny problem😉
nie, netreba. Ak nieco nevies, doucis sa. Existuju ucebnice, kurzy, jazykove pobyta atd. atd.
@elenka74 kvôli cudziemu jazyku sa u VŠ nevyhadzuje.... vyhadzuje sa pre matematiku, fyziku, ..... odborné predmety.
@lussy890 ahoj. Nie, nie je potrebne ovladat cudzi jazyk na VŠ, kym si to dany odbor nevyzaduje. Ja som vystudovala Pedagogicku fakultu UMB a cudzi jazyk neovladam. Raz som pouzila anglicky zdroj pri pisani zaverecnej prace, ked som chcela zistit nieco zo zahranicnych vyskumov, ale nevyhnutnostou to nebolo, zostatnicovala som na B. Nevsimaj si ludi co tu pisu ze jazyk patri k vseobecnej inteligencii 😂 je to smiesne, nerozumiem co ma nadupanie sa nejakeho cudzieho jazyka s inteligenciou cloveka. Inteligencia je predsa schopnost riesit urcity problem za danych okolnosti....kazdy clovek je dobry v niecom inom, netreba si mylit pojem vedomosti s pojmom inteligencia. Najpodstatnejsi na VŠ je tvoj materinsky jazyk, musis ovladat hlavne ten.
Ono ten jazyk dneska, keď si pozrieš inzeráty a nechceš zarábať 400€, je všade
Ja si teraz hĺadám prácu a kĺudne poviem, že 90% zamestnavateĺov chce jazyk..
A človek či chce či nechce, sa ho musi doučiť
Vodičak, angličtinu, MS office si daj ako základ + plus vysoká škola a horko ťažko sa dotiahneš na 1000€
@lussy890 áno, ovládať aspoň jeden cudzí jazyk na komunikác.urovni patrí k všeobecnej inteligencii