Znalosť cudzieho jazyka ako podmienka k štúdiu na vysokej škole

lussy890
4. sep 2020

Ahoj, je potrebné vedieť cudzí jazyk k štúdiu vysokej školy?

pribinak
4. sep 2020

@lussy890 áno, ovládať aspoň jeden cudzí jazyk na komunikác.urovni patrí k všeobecnej inteligencii

solange7
4. sep 2020

@lussy890 ano, vela studijneho materialu je v anglictine. Odbory na niektorych fakultach, to vyslovene vyzaduju.
Zalezi teda kam by si sa chcela hlasit 🙂

miriam11
4. sep 2020

@lussy890 ideálne 2 jazyky

verunca
4. sep 2020

K tomu aby ma pripustili na zaverecne statnice som potrebovala mat odbornu statnicu z cudzieho jazyka (alebo podobny certifikat).

elenka74
4. sep 2020

Asi záleží na tom, akú vysokú školu máš na mysli, lebo napr. na psychológii alebo sociálnej práci to asi nebudeš potrebovať.

queen_mary
4. sep 2020

Vystudujes v pohode aj bez anglictiny, ale hodi sa.

deti95060810
4. sep 2020

na technike to tiež nie je alfa a omega.... tam matematika a fyzika....

ajka0207
4. sep 2020

@lussy890 nie je to nevyhnutne na každej VŠ. Ale napadá ma otazka: ako máš maturitu z cudzieho jazyka ak ho neovládas?

sisa_s
4. sep 2020

No na vela VŠ mas anglicky jazyk ako povinny predmet a predpokladaju, ze vsetci ju vieme, takze sa nepreberaju zaklady uz 🙂 plus materialy v anglictine su casto 🙂 musis povedat, o ktoru fakultu/odbor ti ide

elenka74
4. sep 2020

@deti95060810 A kopa materiálov na učenie v AJ, taký IT-čkár sa bez angličtiny nepohne.

lussy890
autor
4. sep 2020

@ajka0207 Jazyk som nepoužívala niekoľko rokov, ale ovládam ale nie už tak dobre. 🙂

elenka74
4. sep 2020

Napr. mužová kolegyňa má externe vyštudované právo a po anglicky ani necekne, nechápem, ako mohla maturovať z AJ.

luulinkaa
4. sep 2020

Nie, nemusíš vedieť cudzí jazyk. Ale budeš mat určite predmet s cudzím jazykom, dajú ti na začiatku test a podla toho ako ho napíšeš ta zaradia do úrovne, sú aj úplní začiatočníci nemusíš sa báť. Podľa toho čo budeš študovať budeš možno potrebovať aj nejakú zahraničnú literatúru, najviac teda asi pri písaní záverečnej práci.. Ak nejdeš študovať programovanie tak to zvládneš aj bez toho. Mala som kopec spolužiakov co vedeli len pár základných fráz po anglicky a žiadny problem😉

sisa_s
4. sep 2020

@lussy890 a na aku VŠ by si chcela ist? 🙂 niekde ju fakt nepotrebujes vobec

lussy890
autor
4. sep 2020

@luulinkaa Ďakujem, za odpoveď. ❤

lussy890
autor
4. sep 2020

@sisa_s Ošetrovateľstvo... Vysoká škola zdravotníctva

leuchtturm
4. sep 2020

nie, netreba. Ak nieco nevies, doucis sa. Existuju ucebnice, kurzy, jazykove pobyta atd. atd.

deti95060810
4. sep 2020

@elenka74 kvôli cudziemu jazyku sa u VŠ nevyhadzuje.... vyhadzuje sa pre matematiku, fyziku, ..... odborné predmety.

katka281
4. sep 2020

@lussy890 ahoj. Nie, nie je potrebne ovladat cudzi jazyk na VŠ, kym si to dany odbor nevyzaduje. Ja som vystudovala Pedagogicku fakultu UMB a cudzi jazyk neovladam. Raz som pouzila anglicky zdroj pri pisani zaverecnej prace, ked som chcela zistit nieco zo zahranicnych vyskumov, ale nevyhnutnostou to nebolo, zostatnicovala som na B. Nevsimaj si ludi co tu pisu ze jazyk patri k vseobecnej inteligencii 😂 je to smiesne, nerozumiem co ma nadupanie sa nejakeho cudzieho jazyka s inteligenciou cloveka. Inteligencia je predsa schopnost riesit urcity problem za danych okolnosti....kazdy clovek je dobry v niecom inom, netreba si mylit pojem vedomosti s pojmom inteligencia. Najpodstatnejsi na VŠ je tvoj materinsky jazyk, musis ovladat hlavne ten.

lussy890
autor
4. sep 2020

@katka281 Ďakujem, za odpoveď. ❤

katka281
4. sep 2020

@lussy890 za malinko ❤

makova333
4. sep 2020

@lussy890 my sme mali dva jazyky (iny odbor, inas skola ako ty), na osterovatelstve predpokladam budete mat latincinu aspon zaklady, ale AJ nie je nevyhnutna.

karolinakr
8. sep 2020

Ono ten jazyk dneska, keď si pozrieš inzeráty a nechceš zarábať 400€, je všade
Ja si teraz hĺadám prácu a kĺudne poviem, že 90% zamestnavateĺov chce jazyk..
A človek či chce či nechce, sa ho musi doučiť
Vodičak, angličtinu, MS office si daj ako základ + plus vysoká škola a horko ťažko sa dotiahneš na 1000€