Zmena vysokej školy a života

baska_t
29. jan 2022

Ahojte kočky, keďže už nemám kde rada by som sa vyrozprávala tu 😅 budem rada ak mi poradíte, najmä tie, ktoré ste na VŠ študovali 🙂

Študujem prvý rok na výške, konkrétne EF UMB. Moj študijný program ma baví no mam problém že som od VŠ čakala viac a jednoducho povedané mam pocit že táto škola je pre mna proste málo. Študovať chcem, veľmi. Vždy som sa dobre učila a pokračujem v tom aj na výške (zimný semester 6 Áčok a jedno Bčko, všetky skúšky hotové). Problém vidím aj v tom že som sa nikam v zivote nepohla pretože škola je pre mna (zatiaľ) nenáročná, navyše je 60 km od domu čiže dochadzam. Doteraz sme boli online, od 7.2. mame začať chodiť prezenčne. Z niektorých dni mam doslova prd.

Aby som sa dostala ku pointe. Cítim to tak, že chcem začať študovať na inej škole, rovnaký program a opäť prvý ročník. Chcem odísť študovať do ČR. Vždy to bola jedna z mojich možnosti no nakoniec som sa rozhodla pre Slovensko. Nepovažujem to za chybu pretože mi to niečo dalo a uvedomila som si nejake veci.

No a potrebujem poradiť, čo podľa vás teraz ďalej. V najbližších dňoch mam v pláne podať si prihlášku na novú školu. Neviem čo so súčasným štúdiom, aká bude najlepšia možnosť. Zvažujem to, že budem ďalej študent s tým ze sa škole venovať nebudem. Mam fajn brigádu a zarobiť si peniažky pred odchodom do ČR nie je podľa mna najhorší nápad.

Rada si prečítam vaše názory 🙂
Prajem ešte pekný víkend a ďakujem za prečítanie môjho príspevku

pribinak
29. jan 2022

@baska_t už tá na tu VS v CR prijali? Lebo sa môže stat že tá neprijmú, takze len sa pekne venuj škole tu.

baska_t
autor
29. jan 2022

@pribinak spĺňam podmienky ma prijatie bez skúšok, už som to konzultovala so školou v ČR

pribinak
29. jan 2022

@baska_t tak fajn

lindous
29. jan 2022

Ja by som to spravila presne tak ako si napísala - teda neukončovala by som štúdium, ale do školy by som nechodila a zarobila si... Dokonca aj s rizikom, že by ma v ČR napr. nemuseli prijať, keby som v BB nechcela tak či tak zostať... 😊 Keďže predmety by ti asi aj tak nepouznávali a aj keby, ak máš pocit že toto ti moc nedalo, asi ich budeš chcieť absolvovať znova...

ziarifka
29. jan 2022

@baska_t študovala som bakalára na Slovensku, Mgr a doktorát v Prahe. Za mňa najlepšie rozhodnutie. Hlavne to osamostatnenie, mentalita a pracovné možnosti počas skoly. Viac menej všetci sme si už prvý semester na mgr našli brigádu/prácu v obore.

zuzuliennka1
29. jan 2022

@baska_t no, nie som si uplne ista, ako sa da byt student a zaroven skolu nechat tak. To asi tazko.
Prihlasku si kludne podaj, ak mas podmienky prijatia bez skusok, fajn, a studium na umb mozes napr. oficialne tzv. zanechat

baska_t
autor
29. jan 2022

@lindous áno, zo 7 predmetov mi niečo naozaj dali 2… ale aspoň to budem mat ľahšie pri nástupe na inú školu. Lebo program meniť nechcem, ten je fajn. Len UMB nedokáže využiť jeho potenciál z môjho pohľadu a mna to brzdí

baska_t
autor
29. jan 2022

@zuzuliennka1 jednoducho, mam v ročníku spolužiakov ktorých teda nebolo moc na hodinách vidno, ale vyhodia ich az po skúškovom, teda keď nebudú mat splnené podmienky na postup

zuzuliennka1
29. jan 2022

@baska_t no ano, ale to uz nebudes student, stratis statut studenta

baska_t
autor
29. jan 2022

@ziarifka áno presne o tom mi ide až na to že ja tu nevidím zmysel ostávať aby som dokončila bakalára. Budem sa trápiť. V Prahe som bola tento týždeň na 2 dni sama, vyvetrať si hlavu. Ani nevieš ako mi ta stovezata chyba 🙂

baska_t
autor
29. jan 2022

@zuzuliennka1 ale plynule by som prešla na inú školu

zuzuliennka1
29. jan 2022

@baska_t a kedy chces prechadzat? teraz na zac. letneho semestra?

baska_t
autor
29. jan 2022

@zuzuliennka1 nie nie ja by som letný ešte ostala tu a od začiatku nového ak.roku by som zmenila školí

zuzuliennka1
29. jan 2022

@baska_t no len pises, ze zvazujes, ze ostanes, ale skole sa venovat nebudes, takze skusky vsetko nechas tak a nechas sa kvazi vyhodit? dobre rozumiem?
myslim si totiz, ze by bolo lepsie skor oficialne proste zanechat studium, nez sa nechat vyhodit 🤷🏼‍♀️

baska_t
autor
29. jan 2022

@zuzuliennka1 Áno, lenže zápis na novu školu by som mala už v júni. Čiže ja sa tu vlastne aj na toto pýtam že ako to funguje

lindous
29. jan 2022

Chápem, tiež mám spolužiaka z UMB, ktorý presne pre toto menil školu, len teda úplne iná fakulta 😊

A ja keď som menila, štúdium som neukončovala, nechala som sa vylúčiť presne tak ako píšeš... (len ja som nešla na skúšky už v zimnom), študentská brigáda a teda príjem v čistom sa mi oplatil aspoň za tu dobu, ďalej som potom tiež brigadovala a bola ako samoplatiteľ...určite by som si nechala štatút študenta čo najdlhšie, to vylúčenie nikde nijak nezaváži

baska_t
autor
29. jan 2022

@lindous možem ti napísať správu? Chcela by som vedieť ako to presne funguje lebo vidím že mi rozumieš o čom hovorím 🙂

lindous
29. jan 2022

@baska_t kľudne napíš 😊

zuzuliennka1
29. jan 2022

@baska_t no pozri si na stranke tvojej fakulty, aky je postup na zanechanie studia, je tam urcite k tomu aj tlacivo.
ide ale najma o to, ze ked to chces nechat teraz uplne tak, stratis statut studenta, vsetko si budes platit sama

baska_t
autor
29. jan 2022

@zuzuliennka1 áno presne preto to štúdium zanechať nechcem ale chcem ostať a nech sa vyhodit na konci roka 😃

zuzuliennka1
29. jan 2022

@baska_t tak to do konca roka nejak dobojuj, aj na Ecka 😁 ale pises, ze so studiom nemas problem, takze proste to uz treba dokoncit a podas si prihlasku a od septembra zacnes na novej skole

baska_t
autor
29. jan 2022

@zuzuliennka1 len ide mi o to že mi príde zbytočne sa 3 mesiace trápiť a chodiť 60 km hore dole 3 krát týždenne

zuzuliennka1
29. jan 2022

@baska_t tak potom teda tak, ako si to napisala aj ty - prednasky cvika neabsolvujes, skusky tiez nie, na konci semestra skoncis s fx, skolu nechas tak a pojdes na tu druhu skolu 🙂

7lenka11
29. jan 2022

poviem ti, aká je moja skúsenosť.. strávila som 5 rokov na výške, ktorá mi nič nedala, skončila som s červeným diplomom, no škola sama o sebe bola o ničom.. jediné pozitívum bolo, že mi dala úžasnú partiu kamarátov
ja som však na škole nechcela zakrpatieť, tiež mi to bolo málo, čo mi tá škola dávala.. na školu som sa nakoniec nevykašľala, ale začala som popri nej pracovať vo svojom odbore.. najprv brigádnicky a externe, no vo 4. ročníku VŠ som dostala full time job a odvtedy robím bez prestávky.. takže z mojej skúsenosti ti radím - buď si nájdi niečo iné, čo ťa bude baviť a nájdeš sa v tom.. alebo doštuduj, vnímaj školu ako povinnosť na päť rokov, ale popritom si buduj kariéru alebo rozvíjaj sa v práci, na kurzoch, doplnkovom štúdiu atď.. mne to moc pomohlo, keď mi dali VŠ diplom do ruky, v životopise som mala už 5-ročnú prax, a tak som nemala problém s prácou, ani keď som sa rozhodla odísť z môjho odboru do trošku iného
a je len jediná vec, čo ľutujem, že som na výške neurobila - že som sa viac nevenovala jazykom alebo štúdiu v zahraničí.. dnes v tomto smere sama dobieham zameškané, lebo kto vie jazyky, má dvere otvorené takmer všade..

baska_t
autor
29. jan 2022

@7lenka11 Ja sa štúdiu venovať chcem, baví ma aj moj odbor ale nepáči sa mi jednoducho prístup mojej fakulty a nie som spokojná so svojim životom tam kde žijem. Chcem odísť preč, skúsiť niečo nové, podobne ako hovoríš venovať aa jazykom ktoré sú mimochodom na mojej súčasnej škole na chanel úrovni. Škola je pre mna dôležitá a práve preto chcem odísť niekam kde viem že ma bude baviť a napĺňať

7lenka11
29. jan 2022

@baska_t tak ak je jediný problém v tom, že chceš ísť študovať na inú fakultu, tak choď, je to tvoje slobodné rozhodnutie... treba však pamätať na to, že 70% škôl nenapĺňa očakávania študentov.. každý, kto ide na výšku, má vzletilé očakávania, no stále je to len škola plná teórie a mnohých nezmyslov, ktoré v živote nevyužiješ.. na tvojom mieste by som si ujasnila, čo chceš.. ak chceš ísť ďalej od domova, tak proste zmeň školu.. ak však čakáš, že na inej škole v tom istom odbore bude hĺbkové štúdium alebo nejaké lepšie, tak sa obávam, že na SK a v ČR budeš sklamaná.. iný systém výučby je skôr v Británii, USA apod, kde je univeritné vdelávanie vnímané úplne inak.. no aby som Česku nekrivdila, tak ok, aj tam na tých lepšie hodnotených školách získaš o čosi viac.. no ja som mala veľa spolužiakov, ktorí po strednej odišli do ČR, pár z nich si pochvaľovalo, ale mnohí sa aj buď vykašľali na školu alebo odišli úplne niekam inam do zahraničia.. musíš si len sama vyskúšať, čo ti vyhovuje...

baska_t
autor
29. jan 2022

@7lenka11 nejde len o školu ale celkovo o to že chcem odísť z domova a žiť iným životom. A najlepšiu možnosť vidím ísť študovať do ČR, konkrétne Praha. Ja necakam že ta škola bude diametrálne odlišná, ale celkovo viem že bude moj život o niečom inom tam ako tu. Predsa len Praha ponuka viac možnosti

sima338
29. jan 2022

Ja som bc študovala na SVK, v BA, Mgr v Prahe. Ja som po bc vyslovene nevedela ako ďalej, rozišla som sa, zrazu sa mi zrútil svet, v BA som mala len pár kamarátiek, inak žiadne stále zázemie, partnera, čo by ma tam držalo, tak som si povedala, že idem hľadať šťastie inde, aj keď je to klišé. A dobre som urobila, žila som tam pár rokov, veľa mi to dalo, veľa som sa naučila a najmä sama o sebe. Držím palce! 🙂

katkamatka7
29. jan 2022

@baska_t Ahoj. Uvažuješ triezvo a chápem, čo Ti chýba. Premýšľala si aj o prenose/ uznaní skúšok na inú školu? Po ukončení prvého ročníka totiž za splnenia podmienok prijatia ( o ktorých píšeš, že spĺňaš ), by si totiž opäť bola v prvom ročníku. Niektoré skúšky Ti môžu uznať konkrétni vyučujúci/skúšajúci, ale nemusia.

baska_t
autor
29. jan 2022

@sima338 ty mi píšeš normálne z duše 😂😂