Zmena vysokej školy

roxy274793
27. feb 2024

Ahojte,
som prváčka na vysokej škole a chcela by som prestúpiť inde, pretože momentálne musím kažodenne dochádzať do iného mesta a nárok na intrák nemám. Myslela som si, že to nebude problém, ale zisťujem, že je to dosť náročné. Chcela by som od ďalšieho roka nastúpiť na výšku v mojom meste, a preto ma zaujíma či je potrebné, aby som dochodila tento semester do konca a prešla skúškami, alebo môžem zo školy len tak odísť (aby som tam zbytočne nestrácala čas), v auguste ma oni vyhodia a v septembri nastúpim na druhú vysokú? Nebudú z toho problémy?
Poučovať ma nemusíte, pýtam sa len na skúsenosti 🙂

majka3322
27. feb 2024

@roxy274793 Ahoj, môžeš odísť len tak, veď im to môže byť jedno. A chceš ísť na VŠ s podobným zameraním alebo inú? Ak má tá druhá VŠ rovnaké predmety ako máš teraz, tak sa informuj o tom či by ti ich vedeli prípadne uznať a ak áno, tak dochoď ešte tú na ktorej si, aby si toho mala menej. Ak nie, tak to je jedno a proste odíď.

charlotte911
27. feb 2024

@roxy274793 no podla mňa, keď to je jedna škola a rovnaký odbor stačí uzatvoriť semester a požiadať buď o odklad, alebo žiadosť o prestupe, ale semester napr. zimný musíš mať celý uzatvorený, takže dá sa, alebo odklad a dať si žiadosť do do tej druhej školy a pokračovať od LS s prvakmi, ale v tom istom odbore a na tej istej skole len v inom meste, to viem, že ide, lebo niektoré školy maju detašované pracoviská, alebo dať si prihlášku na danú školu ak to je iný odbor a začať znova od 1.ročnika, najlepšie info poda samotná škola, nepíšeš, či chceš pokračovať v tom istom odbore alebo v inom, či je prestup na tú istú školu len v inom meste, alebo je to úplne iná škola a iný odbor, viem že sa dá prerušiť aj prestupit ale v odbore akom študuješ teraz, inak len od začiatku začať, napokon je vsetko len o skole, treba zisťovať aj v jednej aj druhej

lalala2020
27. feb 2024

@roxy274793 určite by som sa informovala, a to na škole, kde chceš prestúpiť… budú možnosti, to som si istá, nemyslím si, že nutné stratiť jeden rok a začínať odznova… ak je problém len s dochádzaním, ešte by sa to dalo riešiť zmenou trvalého bydliska.. nemáš napr starých rodičov, ktorí bývajú v dostatočnej vzdialenosti od mesta, kde študuješ? V takom prípade s intrákom nebude problém

januska12323
27. feb 2024

Na tú druhú si si podala prihlášku? Inak v tomto prípade sa nejedná o prestup ale budeš študovať od prvého ročníka ako ostatní. Prestúpiť sa dá len na tej istej škole v prípade uznania skúšok.
Pre teba je najlepšie ostať študentom aby si nemusela platiť zdravotné poistenie. Neviem či na každej škole vyhadzujú až v auguste, to si zisti. Ak áno v tom prípade stačí prestať chodiť do školy. Na novej budeš ale platiť jeden rok školné s tým rátaj.

kacena4
27. feb 2024

nepíšeš či chceš ísť znova od prvého ročníka aký je to odbor či bude rovnaký alebo úplne iný lebo dajú sa aj preniesť niektoré skúšky z pôvodnej školy a tým pádom by si možno vedela postúpiť aj do vyššieho ročníka nie zacat od 1r

roxy274793
autor
27. feb 2024

Ďakujem za odpovede 🙂 Podala som si prihlášku na iný odbor, pretože odbor, ktorý teraz študujem, tam nemajú. Takže som si vedomá, že budem musieť začať od 1. ročníka.

heln
27. feb 2024

@roxy274793 chces zahodit cely rok? tak pekne dokonci rocnik, chod na studijne so ziadostou, ze prerusujes studium. naco chces cakat kym ta vylucia?
na novu vs pojdes znova do prveho rocnika, alebo sa da prestupit rovno do druheho? ked budes mat rocnik ukonceny cely, ak sa nemylim, mozu ti uznat niektore znamky.

sima234
27. feb 2024

Ak si si podala prihlášku na inú vysokú školu a nastúpiš od prvého ročníka, tak si budeš musieť štúdium platiť, ak sa nemýlim.

nelka93
27. feb 2024

@roxy274793 a tiež rátaj s tým ze si budeš jeden ročník platiť školné. Zadarmo sú len 3 roky bakalárskeho štúdia