Zmena/odchod z vysokej školy

11. sep 2023

Pozdravujem, ocitla som sa v probléme lebo študujem na jednej VŠ a teraz by som mala ist do 3r bc štúdia
Naskytá sa mi problém s tým že štúdium ma nebaví a mam nechuť ist do tej školy zas a znovu … každý človek ktorému to poviem mi stále kecá že to už mam dokončit, že je to škoda nechať a mám to potiahnuť aspoň po bc
Premýšľala som nad tým dať si rok pauzu ale nato mi všetci povedia že je to zbytočne a ten tok už potom vôbec nedokončim … totižto mojou motiváciou a nádejou bolo to že pôjdem študovať na inú vs externe, no zabiť ďalšie 4 roky niekde inde kde ma to ktovie čo bude tiež baviť … neni tam istota že budem spokojná že som sa správne rozhodla
Mrzí ma situácia že vs na ktorej som teraz som venovala kopec času a úsilia a je mi to prosto ľúto nechať len tak aj za faktu že ma to nebaví a nechcem sa tomu v budúcnosti venovať … je tam obava že o pár rokov si poviem že sakra mohla som to dokončit … ale to je to iste ako si môžem aj povedať : urobila som správne že som odišla
Čo by ste mi poradili?
Rodičia chcú aby som zostala na vs na ktorej som a vraj potom keď spravím bc sa rozhodnem čo ďalej, predstavujú si to jednoducho, 3 r je náročný … štátnice, bakalár ..
Naozaj neviem čo robiť, prosím o radu

ivkav5
11. sep 2023

Ahooj, mala som zo presne tak isto ako ty. Škola ma ale nebavila už od 1.ročníka, mala som poriadne depresie, vkuse som revala a keďže som bývala ešte doma, tak som sa s rodičmi denne hádala na tom, že študujem len kvôli nim. Bola som rozhodnutá, že odchádzam, nakoniec som ale ostala. C druhom ročníku zasa ten istý scénar, nakoniec si hovorím, dokončím Bc. a letím preč, dokončila som Bc. a nakoniec aj Mgr. na tej istej škole a lepšie som nemohla urobiť. Došli k nám po Bc. viacerí spolužiaci z iných škôl, ale nevedeli zapadnúť, nadávali sami, že mohli ostať tam, kde boli, takže za mňa ostaň aspoň do Bc 🙂

melanta
11. sep 2023

Chodíš dva roky na školu, ktorá ťa nebaví. Premýšľaš o inej škole, pri ktorej tiež nevieš, či ťa bude baviť. Takže na mieste je položiť si otázku, čo ťa baví, čomu sa chceš v živote venovať, aspoň nateraz. A podľa toho sa rozhodni. Možno prídeš na úplne inú školu, možno prídeš na to, že chceš robiť niečo, k čomu VŠ nepotrebuješ, možno si urobíš VŠ v za 10 rokov. Ja nie som zástanca toho, že silou mocou je školu potrebné dokončiť, ak už si začala. Nežijeme tisíc rokov, aby sme strácali čas. Podstatné je len premyslieť si to v kľude a racionálne.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
januska12323
11. sep 2023

Tretí ročník je náročnejší ale nie oveľa viac ako prvé dva. Za mňa skús dokončiť Bc. Keď sa nepodarí tak sa nepodarí. A na ďalšiu vš sa neprihlasuj kým aspoň trochu nevieš či chceš študovať, nie je to povinné.

ivangeline
11. sep 2023

?? ...dokonci bc.

lucka_ke
11. sep 2023

určite dokončiť Bc. potom uvidíš čo ďalej - už len kvôli tomu, aby si si sama sebe neskôr nevyčítala, že si utiekla z boja... ja mám v živote zásadu, že vždy dokončím čo som začala aj keď je to ťažké, či už ide o malé alebo veľké veci, je to fajn pre tvoje vôľové vlastnosti a pocit sebavedomia, že zvládneš aj ťažšie veci a tých ešte v živote bude dosť

ivkav5
11. sep 2023

Ak máš za sebou hlavne prvý, tak tretí nie je o nič ťažší

1tina597
11. sep 2023

Nedivím sa rodičom. Keď už si taká nerozhodná, lenivá, a nemáš problém zutekať zo školy keď ti chyba iba rok, tak maj aspoň úctu voči rodičom, a dokonči to pre nich.