Zlyhala som?

6. dec 2021

Ahojte, viem že to asi tu na mamičkovské fórum nepatrí ale ide o to, že mám pocit, že som totálne zlyhala. Ide o to, že študujem na VŠ kde som počas semestra prestúpila na externé štúdium lebo na dennom som nezvládala nároky, všetky zadania posielané od vyučujúcich na poslednú chvíľu, prepisovanie poznámok z prednášok, písanie seminárok... Do konca Bc. Mi ostávajú 2 roky. Budem veľká nula ak tie 2 roky budem mať len brigádu na pár hodín a zamestnám sa na TPP až po Bc ale priamo v odbore ktorý študujem? Mám naozaj pocit, že som zlyhala a budem len domased, kým si nenájdem prácu. Ako by ste to urobili vy na mojom mieste? Zamesstnali sa už teraz alebo venovali tie roky naozaj štúdiu? Viem, ľudia bežme pracujú aj počas denného štúdia ale ja nato nemám. Ešte dodám som aktívna športovkyňa takže každý deň niekoľkohodín sa venujem tréningom, nie len sedeniu na zadku ale zo športu nemám príjem len keď vyhrám súťaže ale z toho sa neuživím.

lylyjana
6. dec 2021

uprimne, radsej by som sa zamestnala a popritom studovala hoci aj o 3 roky dlhsie. Vsade sa pytaju na prax, skusenosti, nikoho nezaujima na pohovore, co si studovala. Ano, spytaju sa mozno na to, ale praca zavazi viac. Ja som 7 rokov po VS. pracujem, teda momentalne na materskej, ale doteraz si vycitam, ze som kladla taky doraz na studium a mala som si najst nejake relevantne brigady, zbierat skusenosti. Cerveny diplom mi je uplne zbytocny.

amelie22
6. dec 2021

Podľa mňa záleží aj od toho, aká je tvoja finančná situácia, či ťa niekto podporí alebo nie, či budes mať z čoho žiť... Lebo napríklad ja keby som odišla zo školy a išla studovať externe, automaticky by ma rodičia prestali podporovať, očakávali by že teda pôjdem robiť a všetky moje náklady si pokryjem sama. Ak budeš mať z čoho žiť a stačí ti nejaká brigáda, ak ti nevadia zabité víkendy na externom štúdiu, tak nula určite nie si, šport vie dosť veľa času zožrať a aj zasýtiť ducha 🙂 A čo športujes? 🙂 A tiež podľa mňa záleží čo študuješ... či si s tvojím odborom ľahko nájdeš prácu v odbore aj bez praxe alebo nie...

21oktober
6. dec 2021

@lylyjana no teda. Nikoho nezujíma čo si študovala? No ako koho . Mojho prvého zamestnávateľa to teda zaujímalo a aj to ako som skončila. Záleží akú školu si vyštudovala, ak nejakú z okna sa pozriem tak naozaj to nikoho nezaujíma ak robíš na stredoškolskom mieste.

ailiba
6. dec 2021

Podľa mňa záleží na tom, ako to zvládaš. Keď to nestíhaš popri práci, tak si daj len brigády, alebo polovičný pracovný úväzok. Nejde predsa o to, aby si sa zničila. Ty viec, čo si schopná dat a co si môžeš dovoliť (ci môžeš bývať u rodičov, budú ti pomáhať).

lindous
6. dec 2021

Možno to vyznie kruto, ale ak si musela prejsť na externú lebo si nezvládala dennú formu a očividne stále to nezvládaš, tak by som reálne považovala či je tá škola pre teba vhodná...lebo týmto štýlom budú tie dva roky pre teba o hubu... Alebo potom prehodnotiť priority, skĺbiť štúdium náročného odboru, profi šport (každodenné niekoľko hodinové tréningy) a prácu nie je len tak... Niekto možno so mnou bude nesúhlasiť a povie, že keď sa chce, tak sa všetko dá... Asi hej, len či to stojí za ten stres a vyčerpanie, ktoré môže viesť k psychickým alebo iným zdravotným problémom... Ak si si istá, že chceš doštudovať lebo je to odbor, v ktorom chceš pracovať tak vydrž a kľudne len brigáduj, ak máš podporu doma, nie je to zlyhaním.. Rovnako by nebolo zlyhaním si priznať, že tá škola nie je pre teba... Ja osobne by som to asi riešila obmedzením športu a venovala som sa mu len vo voľnom čase, pre zábavu.. Ale pre mňa je štúdium priorita (študujem odbor, v ktorom je vzdelanie veľmi dôležité a prax nadobúdam priamo počas neho, brigáda by mi ju dať až tak nevedela, keďže bez titulu nie som na taku pozíciu kvalifikovaná) a nikdy som až tak aktívne nešportovala, takže to možno neviem pochopiť

cyberk
6. dec 2021

Ja by som isto aspon brigadovala.. a nesedela len na riti (sport sa nerata z toho $$ nie su) a treba si urcit priority.. zlyhala by si vtedy keby si ani to externe uz nedala pri tolkom volnom case ;)

autor
6. dec 2021

@lindous v odbore prax nenadobudnem počas štúdia... keby sa to dalo už dávno využijem túto možnosť... resp. Nenadobudnem kým aspoň bc. Nedosiahnem ale teraz riešim čo po bc. Keď už bc mať budem tak určite pôjdem pracovať. A nezvládam psychicky tú školu... pri externom miesto 5 dní budem mať víkendy takže budem si vedieť lepšie rozvrhnúť čas na učenie a nie každý deň sedieť a strácať čas na hodinách, ktoré mi skoro nič nedajú pretože aj tak všetko sa naučiť aj pripraviť musím doma. A či to zvládnem s prácou to neviem, ale myslím si, že aj popri práci by to bolo ľahšie pretože len odpracujem niekoľko hodín tak vo voľnom čase budem mať priestor len na šport a učenie a žiadne seminárky do noci alebo zadania a podobné zbytočnosti, ktoré mi nič nedajú 🤷‍♀️ takže určite menej vyčerpávajúce by to bolo ako denné štúdium.

sissy27
6. dec 2021

Život je otázkou priorít, pre teba je to zjavne šport, ktorý ťa ale neuživí, aspoň nie teraz. Ak uberieš zo športu, bude dosť času aj energie na štúdium a prípadne aj brigádu. Alebo sa vykašli na školu aj brigádu a potiahni to na takú úroveň, aby ťa to živilo. Cibulková tiež dorábala maturitu až na športovom dôchodku, žiadna škola, žiadna brigáda, len šport. To isté mnohí špičkoví hokejisti, futbalisti a další…

autor
6. dec 2021

@cyberk minimálne brigády na pár hodín určite chcem ale aj tak mám pocit, že to je ako nič.

autor
6. dec 2021

@sissy27 brigádovať určite budem, rodičia mi nedovolia profesionálnu úroveň... Veľmi ma tlačia aby som vyštudovala hoc aj externe ale musím mať školu.

luccija
6. dec 2021

Robíš tú školu, lebo Ta baví, alebo kvôli rodičom?aká to je škola?A nie nebudeš nula, keď budeš len brigádovať🙂

lala123
6. dec 2021

To odkiaľ mas , že na externom nemáš seminárky a zadania? Len sa pýtam či to mas pozistovane lebo ja som síce študovala denne štúdium ale kamosky čo študovali externe mali aj seminárky aj zadania, možno v menšom rozsahu ale mali

oblecenie99
6. dec 2021

@lylyjana Ako kde, závisí asi aj od odboru, ale mňa sa pýtali aj na konkrétnu univerzítu, aj na známky zo statnic, dokonca zavážila aj téma diplomovky a jej hodnotenie. Mali sme takú uchádzacku, ktorá neprešla sitom aj pre tieto kritériá. Je to induvidualne

asocial
6. dec 2021

Vzdy, ked ma niekto presviedcal, ze externe studium je rovnako tazke ako denne, respektive ze su tam rovnake naroky, alebo dokonca je to tazsie, by si mal precitat tento problem a tuto diskusiu. Okrem toho sme mali v rodine externeho studenta a viem, ze tam brutalny nepomer v ziskanom titule v porovnani s dennym studiom. Uroven VS skolstva na SK (s vynimkou technickych zamerani) ide stale nizsie a nizsie. Vsetci potrebuju a chcu mat skolu, preto tu mame kadejake Paneuropske kvalitne skoly a sv. Alzbety a podobne, ktore umoznuju VS vzdelanie aj takym, co na to kapacitne nemaju.

K teme ti poviem tolko, ked pojdes na externe, zrejme sa nebudes moct povalovat cely tyzden a nechat sa zivit od rodicov. Bud zmen skolu alebo, ked to je pre teba tazke, zacni normalne pracovat. Skolu si mozes externe dorobit aj vo vyssom veku.

autor
6. dec 2021

@luccija najprv som na ňu išla kvôli rodičom, otec ju vždy chcel vyštudovať ale nevyštudoval a mama tiež ju chcela mať ale nemá... študujem právo.
@lala123 určite sú ale nie také, že okolo 21-23 nám pošle vyučujúci zadanie, ktoré treba mať na ďalší deň a nie iba raz sa to stalo. Na externom aspoň dostatočne vopred budem vedieť čo, kedy treba a tomu prispôsobiť čas.

lindous
6. dec 2021

Hej, mne je jasné, že nie na každom odbore to je tak ako to mám ja, dopísala som to tam, len k tomu čo bolo napísané vyššie, že na štúdium nikto nepozerá, tak že to nemusí byť pravda a záleží od toho čo človek študuje ...

Ale k tvojmu problému, ak máš pocit, že na hodinách si len zabíjala čas a psychicky si to nedávala, tak tá škola nebude podľa mňa to pravé orechové pre teba ... a teraz ako čítam, že si najskôr išla len kvôli rodičom, tak duplom ...a to hovorím ako človek, ktorý menil školu ... áno, všade existujú predmety, ktoré ti nič moc nedajú, ale ak to je väčšina, tak to je na zváženie ... baví ťa to aspoň učiť sa samú ?... a teda predstava, že sa budeš pravidelne každý deň pripravovať je podľa mňa tak trochu nadnesená 😅 ... ja by som to s tou prácou aspoň skúsila, nemusí to byť TPP, ale polovičný napr., ak sa teraz kvôli tomu cítiš zle a však uvidíš ako to budeš zvládať

A len pre zaujímavosť, čo sa dá s právom robiť v odbore, s Bc. titulom ? To nerýpem, fakt ma to zaujíma 🙂

autor
6. dec 2021

@asocial povaľovať sa určite nechcem. Určite minimálne brigádu chcem z ktorej aspoň niečo budem mať a nie len stratených niekoľko hodín na seminári. Rovnako ako som písala tak športujem takže ani teraz sa len tak nepovaľujem. A rodičia bez školy ma nebudú podporovať a predstava celý život z ukončeného gymnázia žiť len z minimálnej mzdy alebo + pár eur ma desí. Preto školu chcem dokončiť teraz, nie niekedy potom.A ja nemám problém zvládnuť učivo ale nedávam psychicky semestre. (Našťastie) doteraz všetky skúšky aj zápočty som dala na 1x ale nestojí mi to za večné stresovanie kto, kedy pridá nejaké zadanie na poslednú chvíľu, koľko toho musím ešte stihnúť urobiť a miesto toho sedím na nudnom seminári na ktorom robíme to, čo už sme mali mať pred ním a teda nič nové sa nedozviem.

autor
6. dec 2021

@lindous pracovať v oblasti správneho práva napr. Na úradoch (okresný, miestny) VÚC alebo kamoška mala bakalárku z oblasti finančného práva a našla si po bc prácu aj v banke na právnom oddelení... A právo samé o sebe ma baví len tie hodiny nie. Keď sa sama učím je to úplne o niečom inom, vtedy vidím, že sa niečo nové naučím, čo o hodinách sa povedať nedá. Ako samozrjeme sú predmety, ktoré ma nebavia ale nie je ich až tak veľa.

lindous
6. dec 2021

Tak to je fajn, že sa dá takto uchytiť, lebo teda málo kde je Bc. na niečo použiteľné, tak preto 🙂 tak držím prsty, nech ti to externé sadne viac, keď si to dovysvetlila, tak už chápem ... a s tou prácou, kým to neskúsiš, tak nezistíš ako to zvládaš/nezvládaš 🙂 uvidíš ako to externé pôjde ... a sú aj také brigády, kde sa dá veľmi pekne zarobiť, prípadne ak budeš mať času nazvyš alebo peniažkov málo, vždy si vieš nájsť aj druhú alebo niečo

janka_266
6. dec 2021

Ja že študujete nejakú jadrovú fyziku po prečítaní toho aké to je náročné…..a to je len právo 😃 tak hlavne nechápem to prepisovanie poznámok na prednáške? Veď tam si robím poznámky a nepripisujem to opakovane, rovnako nazvať čas strávený na seminároch strateným a potom tvrdiť, že neviem napísať seminárku? Chápem stratený čas na prednáškach 😃 a zas právo sa dá vyštudovať aj bez toho, aby bol človek na prednáškach. Nemám pocit, že ta škola je pre Vás. A to Vám hovorím v dobrom.
Neviem čo chcete robiť s bc., keď ho náhodou skončite, pripadne či ste videli tabuľkový plat na úradoch pre bc., ale asi z toho nadšená nebudete. To že niekoho vezmú na právne oddelenie do banky s bc. Určite nemá nič spoločne s jeho bakalárkou. Jedine, čo zamestnávateľov po skončení mgr. Zaujima, je že či ste skončili uk v ba alebo Sládkovičovo.
A ešte otázka, to sa akože cely semester každý deň učíte? 😱

oblecenie99
6. dec 2021

Nejak som tušila, o aký vedný odbor ide.. Nuž právo.. Tak takto ti poviem, že závisí od toho, či sa tomu chceš aj neskor venovať, a keď áno, tak čomu konkretne. Ak napr. advokácii, tak máš v podstate šťastie, že teraz už opäť skrátili prax na 3 ročnú z piatich. Ale ďalej ta asi nepoteším.. Chce to celého človeka,samozrejme to závisí aj od špecializácie ci presnejsie zamerania tej ktorej kancelárie, čomu sa venujú, či sú to rozvody alebo trest alebo cezhraničné fúzie, či to je v Sobranciach alebo v Bratislave atď.. Niekedy slabé nástupné platy, povinná prax, advokátske skúšky co ozaj nie je med lízať, minimum voľného casu, veľa nadčasov, žiadne "zatvorila som dvere na kancelárií a mam pokoj a vypnem hlavu". Riešila som telefonáty s klientmi aj pri výstupe na Rysy, aj na lodi niekde medzi Maltou a Barcelonou, lehoty nepustia ak prídu náhle a sú krátke.. O zodpovednosti ani nehovorím. Veľa sa tomu musíš venovať, pripravovať sa, študovať a študovať. Nie počas školy. Ale najma PO jej skončení. Po škole sa naučiť tomu rozumieť, vykladať, aplikovať. Môžeš odrecitovat stokrát dovolacie dôvody, ale budeš to musieť aj v praxi správne použiť a trafiť sa. Mať pre to akýsi cit. A najma: mat to rad. Ináč ťa ta práca zadusi. Na druhej strane mam aj kolegu bývalého športovca, teraz sa tomu športu už venuje rekreačne a kolegyňu, ona ešte stále aj poloprofesionálne., najmä cez víkendy, ale zatiaľ nemá rodinu, deti a pod., predpokladám, že potom sa to zmení. Rodina a deti, hm bud všetko stihnúť pred skúškami (myslím tým advokátske, ale aj notárske, justične atď.) aby si aspoň toto mala pred nástupom na materskú, alebo potom, a vtedy je to o držku.. Bez externej pomoci (napr. babky, baby sitting) žene, matke a zároveň právnicke, sa kariéra v advokácii robí veľmi veľmi ťažko. Sú aj jasličky, ale ak máš dieťa často choré, tak je to čistá psychiatria a home office s malým dieťaťom v tomto odbore hotové scifi,najma ak nemáš žiadnu pomoc. Osobne si myslím, že dlhšie obdobie externého štúdia v tomto odbore, v porovnani s tým denným, najmä ak ta to až tak nebaví, je veľká strata času. Veľmi cenného času a prakticky aj mladosti,ktoru ti nikto nevráti späť. Ak by si sa právu chcela aj reálne venovať, tak štúdium je v porovnaní s tým, čo ťa čaká "vonku" naozaj slabota a iba mierne zabrievacie kolo. A to je jedno, či sa zoberieš cestou advokácie, čo som vyššie popísala, alebo súdu, či notarstva, či sa budeš pohybovať viac v trestnom práve ako vyšetrovateľ alebo možno štátna správa (tam však často načo právo,? , potom je to zbytočná strata času na studium..). A áno, ako som písala vyššie, môjho súčasného zamestnávateľa zaujímala aj konkrétna škola, na ktorej som študovala na PF, aj známky zo statnic, najmä z dvoch dôležitých predmetov(občan, trest) a veru aj téma diplomovky, keďze to študuješ, tak iste sa dovtipis,, že prečo aj toto. Držím palce, aby si sa dobre rozhodla. Absolútne ta nechcem od tejto školy odrádzat, iba som sa ti snažila ponúknuť reálny obraz, aby si mala akú takú predstavu, čo potom..

autor
6. dec 2021

Na prednáškach nestíham tak ako by som chcela mať upravené poznámky nie načarbané, že z toho nikto nevyjde. A kde tvrdím, že neviem napísať seminárku? Všetky zápočty aj skúšky som dala na 1x, získala som dokonca aj motivačné štipendium ale psychicky nedávam školu nie vedomostne. A po bc. Určite budem pokračovať ďalej v štúdiu ale aspoň to bude v odbore nie ako teraz s gymnáziom. Áno, učím sa každý deň 1-2dni mám voľno ale neučím sa od rána do večera niekedy hodinu inokedy 2-3 podľa toho koľko treba a keď máme nájsť niekoľko rozsudkov + niekoľko ďalších úloh alebo vyriešiť niekoľko prípadov z praxe tak nad tým strávim aj niekoľko hodín (5-7) kým všetko potrebné nájdem a naštudujem.

autor
6. dec 2021

@oblecenie99 určite sa tomu chcem venovať aj v praxi, viem, že to nie je jednoduché ale ešte neviem, čomu konkrétne nejakú predstavu mám ale tak do mgr. Je ešte ďaleko... Avšak najviac ma láka európske právo alebo medzinárodné (avšak tam sa uplatiť je ešte náročnejšie ako v advokácii...) alebo najviac ma láka ostať na akademickej pôde, venovať sa najmä teórii práva a hmotnému právu a popri tomu niečo okrajovo z praxe 🤷‍♀️

oblecenie99
6. dec 2021

Kedysi som tiež mala také isté predstavy, ako ty, len žiaľ prišla do toho vtedy krutá realita, v tom čase sa ťažko zhanala práca v odbore a zrazu som bola v advokácii, nič iné vtedy nebolo, aj to len cez veľmi úzke sito a malo ponuk. Ale neľutujem 🙂 držím palce. Ja by som sa toho až tak nebála, každý ročník bol trosku náročnejší, ale o to lepšie som to zvládala, už budeš mať rutinu aj v tom učení sa. A európske právo ťahá málokoho, tak to si ma prekvapila, aj keď teraz sa to už lepšie učí, asi aj vysvetľuje, už to nie je také neznáme, ako pred pár rokmi..ale nikoho som vtedy nepoznala, kto by mal rád Európu, skôr to vtedy bol taky strašiak na skúškach 😁 Môžem sa spýtať na konkrétnu fakultu? Ci to nebude moja Alma mater náhodou 🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
baboobchod
6. dec 2021

Vidíš, ja som zase na externom práve a veľmi mi je ľúto, ze máme iba prednášky a nie semináre ako denní. Myslela som si, že denní tam preberajú zaujímavé veci z praxe, kým my čisto teória 🥱 … prezradíš, v akom meste študuješ? Lebo pokial viem, u nás nie sú žiadne seminárky (ani u denných) 🤷🏼‍♀️

oblecenie99
6. dec 2021

Tak sme aj z rovnakej školy 😉 Dúfam, že som ťa neodradila, len som naozaj chcela poskytnúť reálny obraz z praxe z jedného odvetvia.. Paradoxne, ta prax počas štúdia nebola nikdy az tak mega žiadaná, lebo budúci zamestnávatelia v tomto odbore sú si vedomí toho, že si študovala, preto sa zameriavajú aj na iné otázky.. Ale určite je vhodná a veľký plus a náskok pred ostatnými. Ja som tiež mala nejaké brigády najmä v lete a dosť mi to pomohlo pri hľadaní práce, čiže aby som aj odpovedala na tvoju otázku, nie, samozrejme nebudeš nula, ak sa zamestnas na par hodín popri skole, ak máš na to možnosť, tak to určite urob. Ale určite neprerusuj po Bc, už sa dokop k druhému stupnu.Veľa šťastia prajem aj v škole, aj pri vybere budúceho povolania 🙂

autor
6. dec 2021

@oblecenie99 ďakujem, nie neodradila si ma ja by som určite chcela po bc pokračovať externe mgr a v odbore si nájsť nejakú prácu aby som bola aspoň kúsok pripravená... aj keď po štátniciach jediné kde budem môcť niečo s právom robiť je verejná správa ale lepšie ako nič 😂 a možno aj to sa mi zapáči aj keď o tom silno pochybujem.

janka_266
7. dec 2021

A prečo si myslite, že Vás do tej verejnej správy vezmú? Tam sú výberové konania veľmi zriedka a väčšinou sa už aj vie výsledok

autor
7. dec 2021

A prečo nie? Čo ak práve ja budem tá pri ktorej sa bude vedieť výsledok? Čo ak budem mať lepšie miesto ako verejnú správu? Až tak dopredu nepozerám, čo bude. Život je zmena a bude všetko presne tak ako má byť. Aktuálne mám problém s tým, čo budem robiť o mesiac keďže som len vo fáze aktívneho hľadania brigády/skráteného úväzku a nie to ešte vedieť, čo presne bude o 2 roky.