Zdravotnícky asistent / praktická sestra v zahraničí

11. júl 2022

Prosím je tu niekto kto ma skončenu tuto nadstavbu po maturite (2 ročnú), alebo strednú zdravotnícku školu a pracuje v zahraničí v tomto obore? Zaujíma ma napr , či môžem s touto školou pracovať v nemeckú alebo rakúsku ako sestrička v nemocnici. Ci je toto vzdelanie uznané. Ďakujem

melanta
11. júl 2022

S týmto vzdelaním nie si zdravotná sestra ani u nás a preto ňou nemôžeš byť ani v AT či DE.

vilma7
11. júl 2022

Ja mám strednú 4-rocnu, ukončenú 1994, a pracujem v zahraničí. Ale musela som si to tam nechať uznať Červeným Krížom a dorobiť kurz na mieste.

melanta
11. júl 2022

@vilma7 lenže ty máš ešte "klasické" stredoškolské vzdelanie zdravotnej sestry. Dnes ak chce byť niekto zdravotná sestra, študuje to na VŠ. Na strednej je iba praktická sestra čo je v podstate zdravotnícky asistent. Ide o pomocný zdravotný personál. Čiže tvoje stredoškolské vzdelanie je úplne o inom ako to dnešné.

jonki
11. júl 2022

Vzdelania na kt sa pytas - nie su štúdiom skončením ktoreho sa stavas zdravotnou sestrou.

ildiko36
11. júl 2022

Ja mám ukončenú strednú zdrav školu, Urgentnú medicínu ale len ako zdrav sestra som si vybavila uznanie vzdelania na Prezidium v nemecku.Ale po škole musiš mať prax na slovensku z poslednych 5rokov 3roky bez prerušenia pracovného pomeru.
Ked más zaujem napis mi ip, poznam firmu (NIE cez AGENTURU!! Čo ti zoberu peniaze..)Stuttgarte kde zamestnaju ludi na 2t turnusy uz mozno aj v nemocnici..ale musiš mať aspoň B2 z nemčiny alebo priamo firma zabezpečí v nemecku kurz nemčiny ale treba s tym rátať že aspon 3mes len zriedkavo vieš prisť domou. Cez vykend robys nočné a cez tyzden študuješ.
Alebo sa da pracovať ako intenzivna amb.starostlivosť robiš len s jednym pac.12h, tyzden robis denne tyzden nočne, ubytovanie zadarmo aj služobné auto.
Praca s pacientamy na dych.pristrojoch.
Nikomu neplatiš za sprostredkovanie ,praca na plný prac úvezok. Ja už to robým vyše 10r

ildiko36
11. júl 2022

Keď uz maš B2 a vybaviš anerkennung tak chodiš na 2tyzdnove turnusy, normu hodin musiš odrobyt a mozes prisť domou.

autor
11. júl 2022

@ildiko36 ďakujem na B2 mam certifikát, ovládam jazyk na vyššej úrovni, žila som v nemeckú. Robila som si Ausbildung ako Medizinische angestellte , no z rodinných dôvodov som sa vrátila na sk a to ausbildung nedokončila. Preto rozmýšľam tu nad jednoduchsou cestou a to stredu školu externe a tak naspäť do DE. Išla by som tam žiť , nie na turnusy. Ale ďakujem za ponuku. Myslela som ci to neuznaju, ved tam tiež nie sú zdravotne sestry študovne na vysokej škole, ale robí sa Ausbildung . Ale asi to není také jednoduché.

autor
11. júl 2022

*medizinische Fachangestellte

autor
11. júl 2022

Ďakujem baby za odpovede

ildiko36
11. júl 2022

Radsej by som ti odporúčala skor v nemecku spraviť školu, bolo by to jednoduchšie, na Anerkennung uz su dosť vysoke požiadavky keď ideš zo Slovenska..
Inak aj tu sa daju robit kurzy ale si myslim ze už v tedy ked maš zdravotnú školu dokoncenu.Aj tu som študovala a ešte chcem spraviť aj Pflegeexpertin

autor
11. júl 2022

@ildiko36 ďakujem, kurzy mi nenapadlo vyhľadať žiadne.

ildiko36
11. júl 2022

Inak tu robotu čo ja robím nemusí človek za 2tyzdne odpracovať, len kviôli nam slovenkam je to umoznene ale vela mojich kolegov čo mám nemcov radi takto pracujú lebo ked si vybere 2t dovolenky tak 6tyždnov može byť doma😅v jednom týme sme 5-6 ludí ktorý sa striedame u jedneho pacienta, niekedy chodime zastupovat.Uprimne ja by som už v nemocnici nepracovala.Ani toto neni moja srdcovka ale ako paramedik len nedávno v nemecku otvorili skolu,lebo na zachrankach robia s kurzom , takže treba kus počkať kým mi uznajú vzdelanie aby som mala aj daake kompetencie.

monika35a
23. nov 2022

Ahoj. Ja mám ten istý záujem. Posunula si sa ďalej? Študuješ na Slovensku? Ďakujem za odpoved.