Zdokonalím si angličtinu, keď budem čítať po anglicky?

24. apr 2024

Ahojte. Prosím vás, tí, ktorí máte skúsenosť s učením sa jazykov, mám otázku. Na strednej škole som mala angličtinu B1.. nemala som s ňou nikdy problém, avšak po škole som ju už aktívne nevyuživala. Teraz po 6r sa kej chcem začať viac venovať, zdokonaliť sa v nej, ale nemám v pláne si robiť certifikáty ani nič podobné a taktiež ani chodiť do jazykovky, skôr ako samouk. Myslíte si, že je dobrý nápad čítať knihy v angličtine a preložiť si, čomu nerozumiem? Že to časom bude mať realne nejaký efekt alebo ani nie? Aké sú vaše skúsenosti, príp. čo by ste odporučili?
Ďakujem.

hederamonstera
24. apr 2024

A ako zistis ci to dobre citas?

tiezjedna
24. apr 2024

týmto spôsobom si ju zdokonalíš iba tak, že budeš čítať s porozumením, čo nevidím ako reálne, ak tam nebudeš mať aj SK text. Za mňa oveľa efektívnejšie je pozerať filmyšeriály/dokumenty s SK titulkami, napočúvať frázovanie, venovať sa naplno obsahu, poznačiť si výrazy, ktorým nerozumiem. Pustíš si opakovane, čo nevieš, overíš aj inde, či je preklad správny. Samozrejem najlepšie je vypadnúť do sveta.

nesvadbovo
AMBASÁDORKA
24. apr 2024

jasne, ze to pomoze, dostane sa Ti to do hlavy. Ale osobne odporucam aj audioknihy v anglictine, hlavne take, co uz si citala. Vela ich najdes na youtube. A potom vsetko, co sa da, pozerat v anglictine (filmy, serialy, atd). Ja som sa anglictinu naucila takto, tie 4 roky na skole mi nedali kvoli nafigu vyucujucim nic, ale vdaka pocuvaniu a citaniu nemam najmensi problem sa dohovorit..

syslik81
24. apr 2024

samozrejme ze je to dobry napad plus pozerat anglicke filmy s titulkami ... mozes si pisat na anglickych forach alebo skupinach ... cokolvek kde budes mat anglictinu a zapajat mozog pomoze

petamich
24. apr 2024

urcite si zdokonalis slovnu zasobu, to bez debaty, vyslovnost a gramatika je druha vec

a pridala by som audioknihy, filmy a pod.

tanyan
24. apr 2024

Určite ti to pomôže pri osviežení a rozširovaní pasívnej slovnej zásoby. Ja to fajn ako prvý krok, ale na podporu aktívnej slovnej zásoby a komunikačných zručností budeš potrebovať aj ďalšie kroky.

stannkal
24. apr 2024

Áno určite sa ti tým veľmi zlepší minimalne porozumenie. Ja som sa týmto štýlom učila jazyky, čítať, počúvať, pozerať, googlit v tom jazyku, proste co najviac sa mu vystaviť, aj keď len pasívne.

sasesoe
24. apr 2024

Ahoj, odporúčam web/FB Jazykový mentoring.
AJ má špecifickú výslovnosť (nevieš vydedukovať), čiže ideál počúvať + čítať. Napr audio kniha + kniha alebo seriál + titulky po AJ.
K čítaniu - odporúča sa neprekladat si "všetko zaradom", čomu nerozumieš, ale snažiť sa pochopiť odsek (stranu) zachytiť myšlienku a ísť ďalej...vyhľadať si len ozaj to kľúčové alebo napr 5 slovíčok na strane alebo si to rozdeliť, ze napr teraz citam 20 min, snažím sa len pochopiť o co ide a potom si jednu stranu prejdem detailnejšie a viac si tam poprekladam vyrazy al povsimam gramatiku.,..
Dobrý trik je mať 1 knihu v 2 jazykoch (AJ + slovensky al český preklad). Prečítať jednu kapitolu (alebo aspoň stránu) po AJ a tak v jazyku, kt rozumieš. A tak isto ďalej....

No a ešte dôležité je si povedať, za akým účelom sa chces zlepšiť v AJ. Lebo čítaním si zlepšis pasívne porozumenie textu, navnimat možno niečo z gramatiky, ale nebudeš akt to vedieť rozprávať ani mať lepšiu výslovnosť ;)
Každopádne efekt to priniesť môže, ak sa tomu budeš venovať pravidelne .. držím palce

ivangeline
24. apr 2024

Efekt to ma. Len nie na výslovnosť.

basulaak
24. apr 2024

Ano zmysel to ma. Akekolvek snahy v jazyku su prinosom. Volila by som ale skor filmy/serialy s anglickmi titulkami. Vies si stiahnut nasledne prepis tituliek a tie si prelozit. Vela z toho ti utkvie v pamati lebo to bude situacne podmieneny kontext. Z citaneho textu napr knihy/noviny tiez vies prosperovat ale podla mna menej. Aspon z vlastnej skusenosti hovorim za seba

luckajozko21
24. apr 2024

Pridaj ku kniham aj podcasty na YT, najdi take co ta budu tematicky zaujimat. Zapni si k nim anglicke titulky, v pripade potreby si uprav rychlost. Akykolvek kontakt s jazykom ti pomoze, ale aj vyslovnost je dolezita

deedol
24. apr 2024

Odporucam citat taku knihu, ktoru si citala v slovencine a dobre ju poznas

alkamalka
24. apr 2024

Mne najviac pomáhalo prekladať si texty piesní, keď som bola teeneger a ktoré som mala rada,tak som si zapamätala veľa slovíčok, potom neskôr pozeranie filmov a seriálov v AJ s titulkami, potom čítanie kníh a teraz počúvam podcasty len v AJ

yanni
24. apr 2024

Vsetko pomoze. Akurat ti to nepomoze komunikovat.

zuzinka888
24. apr 2024

Zdokomalis si porozumenie textu. Ak chces rozpravat musis rozpravat ak chces citat tak citat ak chces vediet pisat tak pisat a hlaskovat. Ja viem dobre citat- rozumiem textu ale s rozpravani je to hrozne🙈. Manzel vie rozpravat ale ak ma precitat nejaku tabulu tak koniec. Tak musim vsade chodit spolu🤣🤣

mantilka
30. apr 2024

Áno zdokonalis a ešte lepšie nahlas citat. Na niektorých knižkách je vždy napisany stupeň znalosti jazyka, takže podľa toho vyberaj knihu. V texte sa po určitom čase dostaneš do rozmýšľania po anglicky ale čítaj nahlas a pomaly aby si rozumela. Tým, že budeš čítať nahlas budeš vnímať akoby rozhovor a budeš si precvičovať jazyk v angličtine...lebo preskočiť zo SJ na AJ bez pravidelného rozprávania nie je ľahké...ak nemáš s kým rozprávať, aj toto je dobrá forma učenia.