Viem, veľa z vás je názoru, že študovať psychológiu sa neoplatí. Veľa psychológov pracuje mimo odboru, uplatnenie je ťažké, je to beh na dlhé trate a ohodnotenie tiež nie je najlepšie. Napriek tom spravím všetko preto, aby som to dokázala. Nie kvôli sebe, kvôli druhým. Nie som si istá presne akým smerom sa chcem vybrať v oblasti psychológie, najradšej by som pomohla všetkým. Ťahá ma to k detskej psychológii. Pomáhať deťom pochopiť ich pocity, že to čo cítia je v poriadku. Ukázať im, že nie sú samy a spolu všetko zvládneme. Zaujíma ma aj vojenská, policajná psychológia. Zamerať sa skôr na pracovné traumy. Pomáhať a chrániť ich (psychické zdravie), pričom oni každý deň chránia nás.
Bude to ťažké, ale vzdať sa toho by bolo ešte ťažšie.
Potrebovala som sa len vypísať, dať to zo seba von a tým samú seba motivovať. Budem rada za podporu, za konštruktívnu kritiku a za vaše názory.
Len necakaj, ze po 5 rokoch magisterskeho studia psychologie budes "hotovy psycholog", co si moze otvorit ambulanciu a viest terapie, mat svojich pacientov. Tak to nefunguje. Aby si mohla byt klinicky psycholog, potrebujes atestaciu.
Prvym dvom riadkom vobec nerozumiem. Zohnat dobreho psychologa, ktory neda termin skor ako o 4 mesiace, je nadludsky vykon. O cenach ani nehovorim. Samozrejme je to beh na dlhu trata 5 rokov studia nestaci.
Ak ti niekto povedal, že štúdium psychológie sa neoplatí, tak podľa mňa dotyčný narážal na to, že ak chceš byť dobrý psychológ, potrebuješ sa po skončení VŠ ďalej vzdelávať a trvá to ďalšie roky, špecializácie, neustále a v podstate celoživotné vzdelávanie. A to je pre mnohých ľudí problém, pretože sú pohodlní. Ale ako odbor to má a aj bude mať perspektívu a veľmi dobrú. Alebo to povedal niekto, kto sa tomu nerozumie a pre koho je návšteva psychológa hanba. A takých ľudí nerieš, čo si myslia. Ak ešte len ideš študovať, nemusíš byť teraz rozhodnutá, komu konkrétne chceš pomáhať. Máš na to čas, ako budeš študovať, budeš sa profilovať. Veľa mladých ľudí nevie, čo chce v živote robiť. Ty vieš, to je tvoja obrovská výhoda, pretože ušetríš možno aj roky času hľadania sa. Choď do toho. Ľudí, ktorí ťa nepodporia, ignoruj. Rovnako ignoruj ľudí, ktorí ti budú písať "len nečakaj, že po 5 rokoch bude hotový psychológ". Toho si si určite vedomá. Orientuj sa na seba a na to, čo chceš a ako chceš žiť. Veľmi ti držím palce. 👍😉
Chod najprv studovat, a tam uvidis, kolko roznych smerov existuje a az potom sa rozhoduj, co dalej. Predbiehas samu seba 🙂
Chod, studuj, specializaciu si vyberies ked na to pride.
píšem ti z pohľadu psychologičky v praxi🙂 je veľmi dobré, akú máš motiváciu, na druhej strane by psychológ nemal trpieť "spasiteľským syndromom", že ide meniť svet a všetkým pomáhať. pomáhajúca profesia je veľmi pekná práca, ale musíš si nechať istý odstup, že aj bez teba sa svet bude ďalej krútiť🙂
Študovať psychológiu sa neoplatí? To kto hovorí? Jedno sedenie u súkromného psychológa je od 45 eur vyššie. A kalendár majú plný stále. Na termín čakáš aj mesiace.