Zanechanie vysokej školy

petruska1511
17. jan 2022

Ahojte,
prosím Vás, je tu niekto kto má skúsenosti s ukončením vysokoškolského vzdelania? Čítala som tu na konikovi 4roky starú diskusiu, že sa to dá spraviť aj tak.. prestať chodiť na skúšky, prednášky, cvičenia.. a počkať na ukončenie semestra, kedy mi škola pošle papier o vyradení. Je to, prosím, naozaj tak?
Stačí počkať na papier a s tým ísť nasledne na úrad práce?
Škola ma nenapĺňala a rozhodla som sa prestať už pred nejakým časom, je tam mnošstvo dôvodov prečo som sa rozhodla na tento rok štúdium ukončiť.

sima338
17. jan 2022

áno, dá sa to urobiť aj tak. Potom ideš na úrad práce

marty_4
17. jan 2022

ano da sa to aj takto ako pises

mirkasmile
17. jan 2022

@petruska1511 záleží aká škola. Bola som na UKF, tak isto ma to nenaplnalo, prestala som do školy chodiť, celý rok som bola vedená ako študent (popri tím som pracovala v zahraničí), a v júni tuším,mi prišli papiere, že ma vylúčili/ukončili štúdium.
Ale zase na SPU, kamaráta vylúčili myslím hneď, alebo na konci zimného semestra.
A kamarátku na VŠMU hneď vylúčili

petruska1511
autor
17. jan 2022

@sima338 , @marty_4 , @mirkasmile , takže sa nemusím obavať toho, že by som mala z toho problémy? poprípadne, že by ma zdravotná alebo socialna žiadala o doplatenie za ten čas, od kedy som prestala chodiť?

lucka_ke
17. jan 2022

normálne choď na študijné a požiadaj o ukončenie štúdia, potom úrad práce

mirkasmile
17. jan 2022

@petruska1511 nie, nič také. Ani na dlznik.sk som nikdy nefigurovala ako dlžník alebo čo kvôli tomuto.
Len hovorím, niekde stačí prestať, a vylúčia ťa až v júni (dovtedy môžem robiť na dohodu), niekde ťa vylúčia hneď a potom treba ísť na úrad práce alebo si jednoducho nájsť robotu na tpp

petruska1511
autor
17. jan 2022

Ďakujem vám veľmi pekne za odpovede.

petruska1511
autor
17. jan 2022

@mirkasmile ešte mi napadlo. Ako to je, prosím Ťa, s prídavkami? Nebudú požadovať o vrátenie € naspäť? Či to neriešia?

mirkasmile
17. jan 2022

@petruska1511 prídavky? Ja neviem, pokiaľ viem, alebo teda nemám vedomosť,že by som nejaké prídavky poberala 😀 mala som aj brigádu na Slovensku, aj v zahraničí, nepoberala som nič, takže s týmto ti asi neporadim

domka1205
17. jan 2022

@petruska1511 Ja som pred 6rokmi jednoducho prestala chodiť. Prišlo mi domov rozhodnutie o vylúčení, potom som si šla na študijné pre potvrdenie odkedy dokedy som školu navštevovala. Následne hneď na úrad práce. To bolo potrebné, pretože mi neskôr prišla pošta, nech vydokladujem obdobie v tom dátume, či som bola študent alebo nezamestnaná..

petruska1511
autor
17. jan 2022

@domka1205 A, prosím ťa, to obdobie od kedy do kedy navštevujem školu, sa berie doba kedy som naozaj školu navštevovala alebo odbobie od začiatku semestra po oficiálne ukončenie školy (vylúčenie).

abbies
17. jan 2022

Študentom si do kedy buď nezanecháš štúdium, vtedy je to deň doručenia Tvojej žiadosti do školy, alebo do dňa vylúčenia. Keďže u nás na VŠ sa nekontrolujú známky po zimnom semestri, vylučuje sa cez letné prázdniny. Nikoho nezaujíma, či chodíš na skúšky alebo nie. Teda doba štúdia je od zápisu po vylúčenie/ zanechanie. My nikam nenahlasujeme, koľko skúšok študent spravil, ani či sa zúčastňoval výuky. V podstate, tým, že sa dajú robiť skúšky zo zimy aj v letnom semestri, bolo by to zbytočné. Ale niekde je dané, že na postup do letného semestra, treba urobiť skúšky za zimný. Odporúčam sa na to informovať. PO ukončení štúdia sa treba hlásiť na ÚP tuším do 7 dní. V živote som sa nestretla s tým, že by od rodiča pýtali vrátenie rodinných prídavkov, ak ich na študenta poberajú. Iné by bolo, ak by sa to ukončenie nenahlásilo a poberali by prídavky neoprávnene.

ibrunova
17. jan 2022

@petruska1511 Určite choď na študijné a tam ti povedia, ako je to u vás. Kľudne by ti mohli dať vrátiť prídavky, keďže do školy nechodíš, tak si to radšej vyrieš priamo v tvojej škole, lebo možno každá škola má iný postup.

ibrunova
17. jan 2022

@mirkasmile o na študujúce deti dostávajú rodičia prídavky a zvyčajne aj daňový bonus.

simca06022011
17. jan 2022

na studijnom ani nikde nevedia kedy student prestal chodit do skoly. Proste neprejdes skuskami, bude to brane zanechanie studia, pripadne neprides na zapis. A urcite to mate aj v skolsom poriadku, precitaj si.
A studium koncis, studentom denneho studia nie si, vtedy ked ta VS vyluci, nema teda "realny moment kedy tam prestanes chodit" nic s danovym bonusom ani pridavkami. Uz je to potom an skole, ci to ukoncia po zimnom semestri/letnom..a lebo kedy. Vacsinou k 31.8. sa mi zda ze koncia rocniky (ak nejde o poslendny rocnik) - ale to si uz presne nepamatam, dlho som zo skoly 🙂

tinkaro
27. feb 2023

Ahojte mozte mi poradit ak som neurobila skusky na VS teda nemam dostatok kreditov,mam poziadat o prerusenie studia ? Alebo cakat do konca 2.semestra..chcem ist studovat denne na inu skolu bude mi stat platit 3 roky od zaciatku studia na inej skole, alebo sa rata aj tato skola a potom si budem musiet platit sama ? Vdaka

abbies
27. feb 2023

@tinkaro nie, štát platí len tri roky spolu. teda ak máš teraz odchodený jeden rok, ešte budeš mať na druhej škole dva roky zadarmo, ten tretí si budeš platiť.