Vysokoškolské štúdium popri deťoch

9. mar 2024

Ahojte, rozmýšľam stále či podať prihlášku na vysoku školu odbor psychológie. Som na rodičovskom a doma mám dve deti 1.5r a 3.5r. Sú tu nejaké mamičky čo študovali popri deťoch a zvládli to? 🤔 veľmi túžim študovať psychológiu a následne sa tomu venovať aj po škole, už pár rokov sa odhodlavam..
A ešte jedna otázka, pozerala som vysoké školy a Panaeuropska ma skrátenú dĺžku štúdia, tzn. denne štúdium a externe štúdium uz je to iste v podstate. Ale klasické štátne školy ako je UCM tak ta ma stále 4r bakalárske štúdium. Viete mi to niekto vysvetlit prečo je to tak? Ďakujem 😊

natalia2007
10. mar 2024

A mas niekoho kto ti bude strazit a pomahat s detmi? Manzel, babky, dedkovia ...?

ivka225
10. mar 2024

Je to tak preto, ze niektorym skolam aspon trochu zalezi na kvalite, inym je ukradnuta.

katkaseiner
10. mar 2024

Netusim cim to je. Manzel si robil vysku, spravil bc 3 roky a na jeho odbore zrazu zvysili mgr studium na 3 roky z dvoch (hovorim o case pred 10 rokmi). Rozhodol sa neist...teraz je uz zas len 2 roky mgr studium...

karolina2121
10. mar 2024

A kde sa dá študovať psychologia externe?

lucik194
10. mar 2024

psychologia studium externe? to sa da?
daj pls. link kde sa to da.....

psychologia nie je, ze vystudujem 5 rokov a koniec.

VS je len zaciatok. nie, nie som psychologicka ale na okoli mam psychologa a to je stale vzdelavanie, do konca praxe, dokedy to budeš robit....

pininka1
10. mar 2024

Chodila som do práce,doma tri deti,najmladšie malo rok keď som začala. Dala som to, hoci to bolo len rozširujúce štúdium, ale práca na úrovni diplomovky za dva roky bola fuška. Najhoršie bolo pre mňa učiť sa večer.

sisa_s
10. mar 2024

Ak nechces byt psychologicka za 1200e v hrubom, ale klinicky psycholog 50e/1h sedenia, po studiu budes roky vrazat obrovske peniaze a kopec casu do dalsej kvalifikacie...k studiu na paneuropskej sa radsej nevyjadrim

darkswan
10. mar 2024

Ako radiation vyssie nie je to, ze vystudujes a uz si psycholog, treba si premysliet ci mas cas a peniaze na nasledne vycviky

svetlonos
10. mar 2024

Bola tu jedna diskusia, kde dievca chcelo studovat nejaku psychologiu...
Vyjadrili sme sa tam viacere k veci. V jednom komentari bol link na uzasneho sk psychologa a jeho zivotopis.
Psycholog je zivotne poslanie - celozivotne vzdelavanie, myslim ze on ani rodinu nemal.
Sama musis zvazit, ci chces byt svojim detom mamou alebo lepsou tetou - minimum casu na deti. Tie by ti museli opatrovat iní.
Paneuropska ma dost zlu povesť. Zavolaj na inzeraty, kde hladaju psychologov a povedz, ze mas paneuropsku vs - uvidis reakciu.

olivierko229
10. mar 2024

Ja som teraz na externom pomaturitnom, deti mali 3 a 5, ked som zacinala a bol to problem. Mynsme mali vyucovanie raz/dvakrat do tydzna, cca na 5 hodin aj s cestovanim ratam. Starsi to zvladal horsie, bol na mna nahnevany, ze som dlho prec. Chcela som skoncit potom klo Vianoc som nechodila, nevyucovalo sa, tak sa skludnil. A potom som zacala bravat deti na prakticku cast so sebou, tak to bolo ok. Toho roku koncim, som rada, ze som sla, ale zrejme by som pockala par rokov, kym budu starsi. Teraz so do toho sla, lebo som sla s kamoskou. Ale co sme spoluziaci, tak vacsina nechodi. Podotknem, ze pre mna je to o tom, ze ma to zaujima, karierne mi to nepomoze. Ale je to narocne zladit s detmi. A na VS sa zrejme budes musiet viac ucit, neviem. Mozes to skusit a uvidis. Len podotknem, ze moj manzel sa takto prihlasil externe na VS, mali sme v tom case deti 2r a babatko, robota na dome, nova praca, tak to nakoniec po prvom semetri nechal tak, lebo to bolo narocne pre celu rodinu. Vyskusaj, mozno spravis par skusok, a ak to nepojde, odklad.

lubka131
10. mar 2024

@katkaseiner ahoj prosim aku VS studoval tvoj manzel+odbor? Dakujem.

katkaseiner
10. mar 2024

@lubka131 presny odbor si nepamatam, ale bolo to na VŠEMVS v Ba, ale detašované v Novych Zamkoch

lubka131
10. mar 2024

@katkaseiner vdaka za info.

domkakvet
10. mar 2024

Ak ti ma kto postrazit deti, tak vyskusaj.

autor
10. mar 2024

@lucik194 áno dá sa externe študovať psychológia, ako som už písala v príspevku ucm, panaeuropska a iné školy ponúkajú externu formu, stačí trocha googlit a našla by si si aj sama 😊

autor
10. mar 2024

Ďakujem každému za názory 🙂

lucik194
10. mar 2024

nie ja nemam zaujem o studium psychologie, len osobne by som nechcela mat vo firme zamestnaneho psychologa, co studoval externe..... preto ma to zaujalo...... ze aj toto studium je uz mozene externe.....

a preto som chcela vediet, na ktorej skole sa to studuje...... ale ked pises paneuropska, uz sa nepytam......

smoulingirl
10. mar 2024

Neber to prosiom v zlom, ale nepoznám zamestnávateľa, ktorý by bral vážne titul z paneuropskej školy...ale aby som odpovedala na otazku, všetko sa da, kamoske sa dcera narodila v tretom rocniku na medicine a dostudovala dennou formou.

kaktusik007
10. mar 2024

som na specke, a co sme spoluziacky co sa tak blizsie bavime, deti do veku 5 rokov je celkom problem. Nerozumeju tomu, ze mama ma pracu, to je proste denny kolotoc a ucenie sa po nociach, ak deti spia. Lebo just aj ked spavali cez den, ako nastupili spoluziacky na vysku, detom sa spanok zazracne zmenil -- proste tie potvory vycitili, ze mama potrebuje nieco robit a JUST budu hore a nebudu spat uz cez den 😀 akoze ja tie spoluziacky obdivujem, odzrkadluje sa to na ich prospechu, ale skusky davaju.... No za aku cenu?
ja mam luxus, moje deti coskoro 14 a 13, vyberiem maso z mrazaku a oni si ho urobia, postavia ryzu, uvaria polievku.... ak nie, budu hladni - ale to uz ja neriesim ked su lenivi, ja som im moznost tepleho jedla v sobotu ponukla 😀 proste aj pre mna je skola zahul, stale nejake prace, seminarky, zadania.... a do toho praca a domacnost. No neviem si predstavit mat mensie deti, nieto este 3 az 5 rocne, ci nebodaj mladsie.

autor
10. mar 2024

@lucik194 aha rozumiem, tak externé štúdium je výhodou pre mamičky, ktoré sú napr na materskej, alebo na rodičaku a vyhovuje im chodit do školy piatok a sobotu. V škole si od rana do večera.
A zas externe študuješ dlhšie ako denne štúdium, ono je to vyrovnane… Podľa mna nezáleží na tom akou formou spravi psychológ školu, ak ma byt dobrý musí to mat v sebe. Takisto ako sú právnici, doktori a pod., niektorí študujú aby získali titul no uplatniť sa nedokážu. Prečo? Lebo študujú čo ich v skutočnosti baviť nebude. No to j na dlhu diskusiu, každý mame názor iný..
a nepisem iba o panaeuropskej, pisem že aj UCM ma externú psychológiu, takisto aj trnavská univerzita, teraz už všetky školy to tak majú, mojou otázkou bolo PREČO panauropska ma externe štúdium kratšie ako ostatne školy.
No ak si sem prišla rýpať tak môžeš z tejto diskusie odísť, ďakujem 🙂

bejkovnicka
10. mar 2024

Ja študujem popri deťoch právo (4 a 7 rokov). Je to počas skúškového masaker ale dá sa to zvládnuť.

lucik194
10. mar 2024

nie neprisla som sem rypat....

inak ked sme pri tom ty pises ako anonym, my vsetky ostatne sme tu prihlasene, takze my moze kludne o tebe povedat, ze chces rozduchat vasne a si proste troll, to len tak na okraj

katkaseiner
10. mar 2024

Ja ti poviem takto. Ano, denny studenti maju viac cvík, prednášok, ale na skušky sa učíš z tej istej knihy ako denny studenti. Obaja s muzom sme studovali dialkovo, pracujeme v obore, cize nestudovali sme nic co by sme nerobili. Moji rodicia by mi nevedeli financovat studium ani zčasti, tak som pracovala a studovala. Manzel študoval ked sa nam narodila dcera, cize logicky ten luxus denneho studia ani neskúšal. Ja tvrdim ze ked sa tym potom budes zaoberat a budes tu pracu robit s laskou, je mozno jedno na ktoru skolu pojdes. Často by si pracu zvladla aj bez titulu ale poziadavky nevies splnit a sancu nedostanes (nehovorim o práci psychologicky, ale kludne uctovnik, analytik, atd). Ja ti drzim palce. Ja som mavala prednasky iba v sobotu cely den (EU BA) a manzel maval niekedy v piatok, niekedy celu sobotu, niekedy oba dni a dalsi tyzden vobec (VŠEMVS).
Verim ze denne studium je dolezite pre niektore predmety ako matika, uctovnictvo, pripadne nejake strojarske kresliace predmety, lebo ako laik sa to proste cisto z knizky za 4 dni nenaucis...ale su predmety ktore sa treba ucit a tie sa daju zvladnut dialkovo. Určite chod za svojim cielom

kaktusik007
10. mar 2024

@katkaseiner presne, my mame odprednasanych asi 30% veci - v podstate akoby z rychlika. zvysok je samostudium.

autorka, ono je jedno kolko to studium trva - na bakalara musis mat 180 kreditov. A bud to mas 3 roky, cize cca 30 kazdy semester, alebo to studujes 4 roky, cize cca 20 kreditov za semester. Mozes to skusit zbuchat aj za dva roky - ale teda to by bol iny zahul, v kazdom pripade -- zapisat si predmety z vyssich rocnikov mozes, je to na tebe.

katkaseiner
10. mar 2024

@kaktusik007 to je nieco nove? Taketo moznosti neboli...ale teda ja som končila vysku v roku 2004

kaktusik007
10. mar 2024

@katkaseiner uz aj vtedy to bolo, odkedy sa nabehlo na kreditovy system studia tak sa to dalo.

kaktusik007
10. mar 2024

@katkaseiner teoreticky sa to dalo -- prakticky - nemas sancu vyskladat rozvrh, lebo sa ti to prekryva 😀

katkaseiner
10. mar 2024

@kaktusik007 no ved toto...ale teda zaujimave... no som rada ze som vzdy vcas zvladala skusky, myslim ze dalsie navyse by boli uz total masaker a ja sa nepovazujem ani za genia cize by som to nedavala urcite