Dobré ráno, dievčatá co máte vysokoškolákov na internáte alebo na priváte, koľko vás vyjdu mesačné výdavky. Konkrétne medicína alebo právo. Ale kľudne aj iné zameranie. Ďakujem.
@yvanyta sú roky, kedy sa brigáda dá a sú také, že sa nedá. Prvé roky mala taký rozťahaný rozvrh, že začínala ráno o 8 a končila o 19.. Medzitým hodinové pauzy, no kto ťa vezme na takú brigádu? Ona má dosť učenia, takže nejaké nočné brigády nehrozia.. A nehovorím o tom, že chcela brigádovať v "obore", tak právnické firmy potrebujú v klasickej pracovnej dobe, nie po večeroch.
Syn je prvák, on dochádza, ale jeho spolužiaci platia za intrák 85€, tie Košice vychádzajú asi najlepšie a dcéra je tam max spokojná, už bola aj na Erazme, majú veľa aktivít. Treba zvážiť aj dopravu, KE od nás dve hodiny priamym vlakom, od nás napr. Brno je dosť odveci, čo sa týka dopravy.
Kamaratkin syn uz skoncil medicinu v prahe, zostal aj tam robit. Mesacne ju to stalo cca 600, na zaciatku byval na intraku, potom na private, brigady nemal, kedze tam mavali prax uz od zaciatku, cele dni bol v skole al v nemocnici a + ucenie. A aj chodil domov na sk prve dva roky castejsie (2 -3x mesacne), kedze tu mal frajerku. Nieco mu platila ona a nieco jeho otec ( vaxsiu cast)
@yvanyta moja chodí na inú VŠ (laborator.vyšetrov. metódy) intrák nemá, dochádza vlakom. V prvom ročníku mala dobrý rozvrh plus nejakú prax u nás v meste v nemocnici, Brigáda by bola ok.
Teraz v druhom má 325 hod za semester praxe. Ráno ide do iného mesta do labáku na prax , +- poobede po nej do ďalšieho mesta do školy a večer do ďalšieho domov. Brigádu by mohla cez víkend, no to by som jej v tom minime voľného času ani nedovolila. Obed 5,50€ ale nestíha ich kvôli praxi a presunom..
Chalan (ekonomika..)mal niektoré dni školu pol dňa, celý deň a niektoré voľno, to bol na brigáde. Ale iný obor, tam prax nebola takto riešená... Záleží aký bude mať rozvrh, koľko hodín praxe, presuny a podobne....
Netýka sa to výdavkov. Ale nechcete s vašou dcérou robiť modelky? Ste neskutočne 🙂
Pod 500 e to u nas nehrozi. Ma tazku 6 rocnu skolu a nebrigaduje, ani to nechcem. Starsi na prave brigadoval v odbore od 2.rocnika a dost mu to po promocii pomohlo pri hladani prace. Vydavky pred par rokmi boli neporovnatelne.
@anesim a potom, ze neni doktorov
Zdravím, ja som práve na VŠ v BA, no iný obor - intráky stoja 70-150 eur, elektricenka na 3 mesiace 48,vlaky sú zadarmo, jedlo sa dá na intrákovej menze kúpiť do 3 eur denne + nejaká desiata a zásoby do chladnicky, knihy nekupujem žiadne, ale to je asi relatívne od oboru, v pohode sa dá zmestiť do 200 eur mesačne pokiaľ nebude zbytočne utrácať za veci...brigáda sa dá stíhať, no aj to závisí od rozvrhu a oboru (na medicíne asi menej ako inde), ak sa chce naozaj poriadne venovať štúdiu, tak by ju to zaťažovalo a bola by z nej zbytočne vyčerpaná.
Ja mám dcéru na práve v Košiciach. Za intrák na 3 posteľovej izbe platí 63, jeden obed okolo 5€, električenka a podobné veci, učebnice. Stojí to všetko peniaze, ale je veľký rozdiel, v ktorom meste študuje.