Vysokoškolské štúdium

17. nov 2023

Ako to prosím funguje na vysokej škole? Z určitého predmetu je napr. potrebné získať určitý počet bodov z testov aby bol človek pripustený ku skúške. Keď ten počet bodov nezíska automaticky končí zo štúdiom alebo je možnosť opakovať tento predmet? Za každý odpoveď vopred ďakujem

lindous
17. nov 2023

Každý predmet má svoje podmienky na absolvovanie, treba pozorne počúvať a ujasniť si to s vyučujúcim na začiatku semestra… pokiaľ je ukončený skúškou, tak sú tam 3 pokusy… v prípade, že najskôr treba získať istý počet bodov zo zápočtov pre pripustenie ku skúške a nepodarí sa to, často môže byť opravný zápočet, ale niekedy sa ním “míňa” jeden z pokusov na skúšku napr… pokiaľ sa predmet napriek všetkému nepodarí absolvovať, môže sa preniesť a absolvovať znova 1x… nedá sa poprenášať všetko, za semester musíš mať určitý počet kreditov (za každý predmet je určitý počet kreditov, ktoré získaš ak ho absolvuješ, na známke nezáleží) a niekedy je predmet prerekvizitou pre zapísanie iného predmetu, takže sa to môže nabaliť tak, že automaticky to znamená medziročník… po nezvládnutí preneseného predmetu nasleduje vylúčenie… toto sa týka povinných a povinne voliteľných predmetov, výberové sa prenášať nemusia

ivka225
17. nov 2023

Každý skúšajúci na začiatku semestra oznámi podmienky pre absolvovanie predmetu. Je to teda veľmi individuálne. Ale ak študent neabsolvuje povinný predmet, má možnosť zopakovať si ho v budúcom roku. To so sebou ale často nesie rôzne komplikácie = napríklad rozvrh pre tretí ročník nezohľadňuje, že niekto musí chodiť na nejaký predmet s druhákmi. A ten počet pokusov závisí od univerzity, nie všade sú tri, niekde sú iba dva.

dskjhfdlkdjhl
17. nov 2023

Informacie o podmienkach na ziskanie zapoctu a aj informacie o skuskach boli isto na zaciatku semestra niekde zverejnene a studentom oznamene. Ak student z jedneho predmetu nedostane zapocet a teda nemoze ist z neho na skusku, tak zrejme uplne bez problemov moze postupit do dalsieho semestra a tento predmet si znovu o rok zapise. Totiz, na postup do dalsieho semestra treba mat nejake minimum kreditov (toto je opat isto niekde zverejnene) a zvycajne to znamena, ze nemusi mat nutne splnene vsetky povinnosti. Je uplne zbytocne toto zistovat na MK, treba si to pozriet na svojej fakulte, lebo kazda VS to ma trochu inak.

ivka225
17. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl So zapoctami je to tiez rozne. Su skoly (UK, STU), kde niektore predmety koncia zapoctom, ine skuskou (bez zapoctu), su aj skoly (UMB), kde nic take ako zapocet neexistuje.

dskjhfdlkdjhl
17. nov 2023

@ivka225 Ved o tom pisem, ze je to vsade trochu inak-myslela som komplet, nielen skusky. A pokial viem, tak napr. na UMB su tiez fakulty, kde zapocty su, takze ani v ramci jednej univerzity to nemusi byt rovnake. Mne to naozaj vysvetlovat nemusis, ja na VS uz takmer 30 rokov ucim.

ivka225
17. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Naozaj? To som nevedela ... ktore su to? Pretoze v zavaznom studijnom poriadku UMB sa slovo zapocet nevyskytuje.

dskjhfdlkdjhl
17. nov 2023

@ivka225 napr. FPV ma urcite v matematickych predmetoch. Proste je to vzdy o tom, co clovek studuje. Matika bez zapoctovych pisomiek zvycajne nie je.

ivka225
17. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Tak toto viem úplne presne. Moja dobrá kamarátka učí na katedre matematiky FPV UMB. Žiadne zápočty tam už dlhé roky nie sú. Dá sa to overiť aj v ich študijnom poriadku https://www.fpv.umb.sk/studium/pre-studenta/stu...

dskjhfdlkdjhl
17. nov 2023

tak si klikni na informacne listy tu:
https://www.fpv.umb.sk/katedry/katedra-matemati...

dskjhfdlkdjhl
17. nov 2023

Maju tam jasne napisane, ze su tam zapoctove pisomky.

ivka225
17. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Aha, v informačných listoch ... to je zrejme nejaký relikt z minulosti. Nič také ako zápočet sa tam ale neudeľuje, nakoniec ani v AIS nie je taká možnosť.

dskjhfdlkdjhl
17. nov 2023

@ivka225 No, neviem, ci by v inf. listoch mali nieco ine ako to naozaj je. Maju tam v info aj o bodovom hodnoteni: 60 bodov za semester a 40 za skusku. Takze neviem, ci by si dovolili mat nieco ako oficialnu informaciu, ak by to nefungovalo, ale kludne si to u garanta tohto studia overim. Ja tam sice neucim, ale v kontakte s tou katedrou som.

ivka225
17. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Nieže by to bolo podstatné, ale z čírej zvedavosti som práve zavolala kamoške. Žiadne zápočty neexistujú. Ale over si tiež.

dskjhfdlkdjhl
17. nov 2023

@ivka225 Prilezitostne si to overim, mne je to osobne v podstate jedno. Ale ak nieco maju na stranke a skutocnost je ina, tak je to divne.

dskjhfdlkdjhl
17. nov 2023

@ivka225 Ale teda vzhladom k tomu, ze zrovna garant tohto studia je az prilis dosledny a zodpovedny clovek, tak sa mi nejako nechce verit, ze by zrovna on kaslal na to, co maju na stranke, obzvlast v takto podstatnej veci.

ivka225
17. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl Tak vies, možno si všíma hlavne obsah predmetu a tieto formality sa len kopírujú a zostalo to tam spred nejakých 10-15 rokov ...

dskjhfdlkdjhl
17. nov 2023

@ivka225 No, to by si ho musela poznat, takto on isto nefunguje. Ale tato diskusia je o niecom inom.