Vysoká zhoda diplomovky. Bude to problém?

ninek73
28. feb 2021

Ahojte, prosím neviete, či je veľký problém keď je vysoká zhoda pri kontrole originality diplomovej práce? Vyšlo mi až 41%... Prácu som neokopírovala od nikoho, používala som knižné zdroje, články, zákony atď a písala ju podľa seba, všetko z niekade použité alebo parafrázované mám aj v citáciach. Študujem právo a táto téma sa aj omieľa dosť veľa krát tak moc nového sa vymyslieť ani nedá..nakoľko sa jedná o fakty zo zákonov a kníh, rozoberala som v práci novelizácie ktorými si dané ustanovenia prešli atď. Ale tá zhoda ma teda poriadne vyľakala, vôbec som to nečakala, počas písania práce som priebežne komunikovala so školitelom a tak ako som prácu nahrala mi ju aj odobril, len sa teraz bojím posudku a či ma pustia na štátnice. Nemáte s tým skúsenosť? Ďakujem

miriam_s
28. feb 2021

@ninek73 pokiaľ viem tak pri práve sa to viac toleruje lebo veď znenie zákona musí byť ako citácia... Dostaneš posudok kde bude vidno kde presne je zhoda, či je to citácia, parafráza alebo "vlastný" text... Podľa toho sa to bude posudzovať... A ide aj o to ako si to obhájiš... Ak to bude objektívne zdôvodniteľné je to ok...

marianarem
28. feb 2021

@ninek73 Ku kontrole originality by sa mal vyjadrit aj skolitel, jeho nazor komisia zohladni.

martinkatinka
28. feb 2021

Opytaj sa skolitela ake mate normy a kolko tam mate toleranciu, co je este akceptovatelne.

ave17
28. feb 2021

Asi si tam mala nesprávne označenú, citáciu.. Ja som mala tiež veľa veľa citácií, aj parafraz,ale pokiaľ je to správne označené, nemala by tam byt zhoda. Nám to vysvetlili tak, ja som mala 0.0%.🤔

bafka
28. feb 2021

Ja som mala pri bakalárke 0,0% ale to som tiež veľa citovala. A pri diplomovke si už vôbec nepamätám koľko, ale čosi bolo. No pamätám si, že som citovala a dobre citovala z knihy avydla mi zhoda od jedného chalana z inej univerzity, ktorý to presne tak isto citoval. To isté mi vyšlo aj pri parafrazovani, že som parafrázovala nejakú poučku a presne tak isto, ako nejaký chalan na inej univerzite. Čo som napr. o tej jeho diplomovke ani netušila, lebo nerobil tému ani cca ako ja, len on tam zabrdol do kadečoho a zrovna tieto veci mi vyšli zhodné.

simona92101
28. feb 2021

Pri bakalarke mi vysla az 90% zhoda,dovodom bolo to,ze vela studentov mala podobne temy,kde museli cerpat len z konkretnych knih,definicie a citacie boli tym padom rovnake vo vela bakalarkach.pracu som napriek tomu obhajila na Acko..ja by som sa tym nestresovala,pokial vies dokazat,ze si pracu vypracovala sama,niet sa coho obavat 😉

miriam_s
28. feb 2021

@ave17 to nie je o zlej technike citovania... Zhoda je všetok text ktorý má zhodný s inou prácou v crzp. Vyhodnocuje to systém a ten nevie či je to citácia či parafráza, vie len, že je to rovnaké. A potom v posudku uvidí komisia čo to bol za text, tam to vidno v kontexte...

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hanka1505
28. feb 2021

@ninek73 tak ono záleží aj co ti zobralo ako zhodu, mne pred 3 rokmi bralo aj rôzne návody a hlúposti z brožúr na internete. Celkom som to nechapala. Napr. my nemôžme mat viac ako 20% chvalabohu bak. Som mala na 7, teraz neviem ešte koľko mi vide. Ale určite to ries so školiteľov, tu ti moc nepomôžeme. Zvlášť keď v odborné ktr študuješ aci moc toho nového nevymyslis a vsetko je len citované alebo parafr. Držím palce.

aduskafabikova0
17. apr 2022

@simona92101 Ahoj,mám tiež problem so zhodou,vedela by si mi napísať email? Fabikova0andrea@gmail.com chcela by som sa niečo spýtať

lienka.7
17. apr 2022

@ninek73 musíte mat niekde urcene kolko % je prípustných . Plus mas k tomu protokol z CRZP, kde je špecifikované, co presne sa ti zhodovalo .
Pokial si presne citovala nemáš sa vobec coho bat. Horšie by bolo keby ti prišli na nejaké plagiatorstvo

luliu
17. apr 2022

@ave17 to absolútne nie je pravda.
@ninek73
Zhoda by mala byť do 10-20% záleží na škole. 41% je dosť veľa, ale je to obhajitelne. Aj u nás sa stalo, že tak mali študenti, presne v prípadoch keď mali prácu, kde citovali zákony. Preto sa takým témam vyhýbam. Chápem, že u teba to nie je možné. Ak máš citované všetko ako má byť, nebude žiaden problem. Problém by bol, keby si to mala zle

simona92101
18. apr 2022

@aduskafabikova0 ahoj,neviem ci ti v tomto pomozem,bakalarku som robila pred 15 rokmi na Zdr.skole,odvtedy sa asi vela zmenilo.🤷‍♀️

via88
18. apr 2022

Ja mam tiez pravo skoncene a tam to nebol taaaky problen lebo samozrejne zakony, aj nejaky vyklad k nim… v diplomke by uz ale mal byt vyraznejsi autorov prinos, tj. Vyskum tazko v prave urobis, ale nejaka analyza, komparacna metoda atd. To si musis obhajit.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ninek73
autor
18. apr 2022

@miriam11 Prácu som obhájila a štátnice som urobila na B 😉 komisia proti zhode nič nemala, samotný školiteľ sa vyjadril na obhajobe, že vysoká zhoda je kvôli tomu, že som citovala/presne prepisovala veľa paragrafov zo zákonov, ktoré som následne rozoberala ako sa za roky menili atď.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz