Vysoká škola v strednom veku. Je možné obnoviť a trénovať pamäť?

5. apr 2022

Ahojte žienky, potrebujem sa spýtať, ci máte niektorá skúsenosti so štúdiom VS v strednom veku (po 30) ale s tým, že ste od strednej nič neštudovali, nečítali, nie ste zdatne v komunikácii ci vysvetľovaní… od strednej som väčšinu času bola na materskej a chvíľu som pracovala na polovičný úväzok…,ale teraz ma to velmi ťahá do skoly, splniť si svoj sen,….avšak mam problem, pripravujem sa na prijímačky a mozog mi učivo neberie ani zďaleka tak ako kedysi (možno ani 10%😰 z toho) ani sústrediť sa neviem, niektoré veci musím prečítať 10x,no katastrofa… uz som aj ginko začala brat a necítim zlepšenie. Som zhrozená, počítala som a tým,ze to nebude ono,ale ze až takto zle som netušila…Prosím🙏, nájde sa niekto so skúsenosťou ze bol na tom s pamäťou a pozornosťou rovnako a rozbehlo sa to časom ? Je možné to TRÉNOVAŤ?… Máte nejaké tipy? Ci je to už proste nenávratne preč? Kedysi som mala skvelú pamať a učila som sa naozaj dobre a bez problémov😞

melanta
5. apr 2022

Ja mám 44 a dala som si prihlášky na 3 VŠ - právo. Len tak. Inak VŠ nemám, ani som ju nikdy neskúšala. Ale ja veľa čítam celý život, veľa rozprávam v práci, veľa sa rozprávame doma, takže hlava funguje dobre. Švagriná študovala EUBA tiež po 40.

poly2406
5. apr 2022

... mám 42 a idem si robiť druhú VŠ. Všetko sa dá ak sa človek nastaví

veronika3110
5. apr 2022

dá sa samozrejme 🙂 ja študujem externe a mám spolužiačky aj po 50tke.. a stále len mleli o tom ako im nič nejde do hlavy a za ten čas sa do toho pekne dostali... aj si pochvaľovali, že im to už lepšie páli a že ich to študovanie aj začalo baviť :D učite sa netreba báť

carra
5. apr 2022

Na trénovanie pamäti odporúčam knižky od Tonyho Buzana, mávajú ich aj v knižnici 😉 https://www.martinus.sk/authors/tony-buzan

graciela01
5. apr 2022

Neboj sa. Mám spolužiačky na VŠ aj po 50tke. A idú... Sama nechápem ako, ale idú. 😁 Takže, dá sa to. 👍

lucka_ke
5. apr 2022

moja, že v strednom veku po 30ke 🙂 jasné choď do toho, mozog zlenivel, ale našťartuje sa

maajak
5. apr 2022

Ja som štatnicovala ako 43 ročná. Bola to drina, ginko ani nič iné mne nepomáhalo, iba čítať donekonečna. Domácnosť ťahal väčšinou manžel, takže aj on veľkou mierou prispel, že som si svoj sen splnila. Veľmi ma tie roky štúdia obohatili o vedomosti a priateľstvá. Nenechaj sa odradiť tým, že to nejde ľahko.

mamina0078
5. apr 2022

Urcite sa da zacinaj postupne sa ucit nie narazovo a velmi vela citaj, nie len ucivo ale rozne clanky, knihy to ti velmi pomoze na slovnu zasobu a zlepsi sa ti vyjadrovanie. Kludne zacni s 1hodinou denne ucivo+kniha po 2-3dnoch 2hodiny denne ucivo+1-2hodiny kniha a potom znova ked mozog si zvykne tak pridaj hodinku a potom znova az si vytrenujes mozog dostatocne aj na "celodenne" ucenie. Urcite to nebude po tolkych rokoch fungovat tak, ze jeden den sa cely den budes ucit a zrazu budes vidiet vysledky. Musis postupne trenovat pamat a pozitivnou metodou.

lucik194
5. apr 2022

otec moj urobil v 50r vysku

autor
5. apr 2022

@carra dakujem pekne, ktorú z nich by si odporučila na začiatok?

autor
5. apr 2022

Ďakujem vám všetkým za skúsenosti aj rady, dufam,že sa to naozaj naštartuje lebo si budem veľmi vyčítať, že som nešla do skoly skôr…

luccija
5. apr 2022

Keď máš ešte malé deti máš plnú hlavu deti, ale určite to ide ťažšie videla som to na sebe

evica17
5. apr 2022

Mamina si robila vysku pri troch detoch, praci a prerabke domu a dala to. A tiez dovtedy nic take nerobila , na materskej bola a v praci na smeny.
Ja mam vs, som na materskej, ale velmi by som si chcela urobit este jednu. Mam stavebnu ale medicina ma laka, pripadne nieco s ludskym telom.

autor
5. apr 2022

@evica17 medicína je žiaľ len na denne štúdium ,ale osetrovatelstvo by sa dalo aj externe, su tam však pomerne vysoké hodiny praxe

adrianap83
5. apr 2022

Kočky👍ste úplne perfektné. Ja už jednu VS mám, no rozmýšľam , čo so sebou (doktorát,alebo druhá vs, alebo neviem...) a myslela som, že v mojom veku som stará na všetky tieto veci. stará v zmysle spoločenskom, nie mozog. Blížim sa k 40. Ďakujem ❤️
Autorka, hlavne aj spánok a trochu fyzickej aktivity pomôže. Aj keď chápem, že času je málo, no regenerácia je dôležitá! Veľmi veľmi Ti držím prsty, dáš to !!!!

katarinka289
6. apr 2022

Ja som v 37 rokoch pocas materskej s mladsou dcerou robila pomaturitne studium na pedagogickej ucitelstvo v MS.Prve dni som tam sedela v lavici a hovorila si,ze na co som sa to ja dala.Ked som pocula ucitelov odborne rozpravat,mala som pocit,ze rozpravaju inou recou 😂 Teraz v 42 rokoch som zacala studovat na vysokej pedagogickej.Do toho sa dostanes.V nedelu som mala skusku z matiky a mam Áčko.Ja,co som z matiky zmaturovala na strednej lebo mi ucitel nasepkaval 😄😜

autor
6. apr 2022

@katarinka289 waaau super,gratulujem😊 ja mám skor problem s pamäťou ja tie názvy aj poznám,ale mám problem si to zapamätať😞
@adrianap83 dakujem pekne za povzbudivé slova, pevne dufam,že sa mozog naštartuje, možno naozaj ked to budem citat dookola, nieco si zapamäta a pojde to raz (och na toto som zvyknutá nebola😅)😊 super, že máš chuť na sebe takto ďalej pracovať,držím palce!