Vysoká škola - umelecká verzus pedagogická

thewitch
16. jan 2021

Dobrý deň, dúfam že sa tu niekto nájde taký čo by mi vedel poradiť ohľadne mojej dilemy. Mám záujem študovať na vysokej škole a mojím cieľom je vyučovať dejiny umenia a nejaké predmety ako figurálne kreslenie. Avšak teraz rozmýšľam čo je lepšie. Vyštudovať vysokú umeleckú školu s odborom kresby, grafiky a robiť si buď vedľa školy alebo po nej pedagogické minimum ale radšej ísť na pedagogickú na výtvarný odbor? Ale neviem či po pedagogickej budem môcť toto učiť na strednej škole. Ak máte skúsenosti, prosím poraďte mi. 🙂

katulastraka
16. jan 2021

nemam skusenosti, ale sla by som radsej na umelecku 🙂

thewitch
autor
16. jan 2021

Prosím ak aj máte nejakých známych čo učia niečo také a nevadilo by vám opýtať sa na to, strašne by mi to pomohlo...

nnnuuunnn
16. jan 2021

urcite umelecka

julia2018
16. jan 2021

@thewitch záleží na tvojich schopnostiach. Aký ročník strednej školy si teraz? Čo študuješ? Vysoká škola výtvarných umení berie 8-10 ľudí ročne, podľa odboru. Výtvarná výchova pedagogicka je pomaly na každej univerzite buď jedoodborovo, alebo v kombinacii s iným predmetom. Na strednej škole mozes učiť i s pedagogickou

jankaovecka
16. jan 2021

@thewitch tak zalezi na tom aka umelecka.. ak Vsvu alebo v Banskej Bystrici alebo inde - to by si sa tam najprv musela dostat, co nie je podla mna jednoduche, pokial nie si vyslovene dobra.. ak dejiny umenia, to mas filozoficku. Alebo je moznost v Trnave na pedagogickej - pedagogika vytvarneho umenia. Schodna cesta pokial chces ucit na strednej umeleckej.

jankaovecka
16. jan 2021

@thewitch A srednu mas aku? Ja mam len par spoluziacok co ucia na strednej umeleckej skole. Spytaj sa co potrebujes konkretnejsie. Ak by si mala pedagogicku vytvarna vychova a iny predmet, tak na strednej skole ucit urcite nemozes.

thewitch
autor
16. jan 2021

No strednú mám umeleckú odbor propagačné výtvarníctvo, je to o tom že najviac ma baví práve kresba a teraz sa momentálne venujem aj digitálnej kresbe. A druhá vec je že na vysokú školu by som šla do Čiech, popravde mám pocit a aj z ľudí čo sme sa bavili vraveli že bohužiaľ nie sú také ako v Česku... Konkrétne by som chcela vedieť čo sa mi viac oplatí ako aj časovo a kvalitovo ale aj finančne... netuším aké to môže mať rozdiely keď vyštudujem čisto pedagogickú a keď vyštudujem umeleckú + minimum

julia2018
16. jan 2021

@jankaovecka V jednej veci sa mýliš, profil absolventa učiteľstvo výtvarnej výchovy: https://www.unipo.sk/filozoficka-fakulta/ihvu/k...
Ozaj poznam malo akademických maliarov, sochárov, či Mgr. art. - ov, ktorí učia na stredných školách umeleckého zamerania. Školy preferujú učiteľstvo v kombinacii, aby pedagog vedel pokryť i pripadne zastupovanie iných predmetov, alebo špecifické znalosti ako počítačová grafika, to sú teraz populárne študijné odbory SŠ. Čo sa týka dejín umenia, je tam veľmi nízka dotácia hodín, čo nestačí na plny úväzok jedného človeka. Dtto figurálna kresba, tam je na SŠ max. dvojhodinovka týždenne. Špecializovať sa dá na dejiny umenia pri pôsobení na vysokej škole.

julia2018
16. jan 2021

@thewitch koľko hodín denne kreslis?

thewitch
autor
16. jan 2021

@julia2018 čiže skôr umelecká kde je zahrnuté vlastne samozrejme aj teória dejín a odbor ktorý študujem..

thewitch
autor
16. jan 2021

Niekedy aj šesť dnes som robila na diele 7 hodín ktoré som aj dokončila

thewitch
autor
16. jan 2021

samozrejme závisí od typu, veľkosti, a tak.. niekedy ani nemám inšpiráciu a náladu tak je to obtiažne povedať ale keď ma to chytí tak idem ako píla

julia2018
16. jan 2021

@thewitch ak chceš vyslovene učiť, tak na tvojom mieste volím učiteľstvo výtvarnej výchovy. Ak si talent od boha a si ochotná venovať umeniu každý deň dlhé hodiny tak vtedy vysokú školu výtvarných umení. Už len to, že sa hlási 150 ľudí a vezmú niekedy 6, niekedy 10 ľudí. Určite treba zvážiť individuálnu prípravu na prijímačky, súkromné hodiny, vytvoriť portfólio, namakat sa z dejín umenia atd

thewitch
autor
16. jan 2021

No tak je to niečo čo ma poháňa že vyučovať keďže pedagógov aj treba a druhá vec je že by ma to vážne neskutočne bavilo. Ochota sedenia kvôli tvorbe mi vôbec nevadí a práveže o tom je aj moja povaha a baví ma to.

thewitch
autor
16. jan 2021

Ono popravde ja som taká že ja by som najradšej aj všetky remeslá ako keramikárstvo, sklárstvo, stolárstvo robila :D

julia2018
16. jan 2021

@thewitch kolky rocnik SŠ si? Ja osobne mám len jedného spolužiaka zo SŠ, ktorý sa dostal na VŠVÚ. Ak chceš skúsiť v umení čo najviac, tak chod na pedagogicky smer. Hneď v prvom ročníku budeš mat od figúry, cez keramiku a dejiny umenia všetko.
Vysoká škola výtvarných umení má špecializované odbory ako sochárstvo, maľba, grafika, fotografia.. a tam sa relatívne úzko specializuje

thewitch
autor
16. jan 2021

Ja som už skončila pred rokom .. však to že tam je to užšie klasifikované ale tak bojím sa že keď si spravím pedagogickú tak na SŠ umeleckej nebudem môcť pôsobiť v tom čo chcem ...

ninusa221
16. jan 2021

Podla mna choj cez pedagogicku touto cestou pretože ja si neviem predstavit spravit si 5 rokov plus ešte minimum..😃 Moja ucitelka na strednej bola ta akademická maliarka a tiež nas okrem vytvarnej učila nemčinu 😁

thewitch
autor
16. jan 2021

@ninusa221 Ešte porozmýšľam, prípadne sa nejako aj na pár učiteľov zo školy nakontaktujem.. Hej tak to je zaujímavá kombinácia :D

julia2018
16. jan 2021

@thewitch nájdi si konkretnu školu na ktorú chceš ísť a prečítaj si profil absolventa. Kľúčové pre teba je aby si mohla učiť vo vyššom sekundárnom vzdelávaní s titulom Mgr.

dzina007
16. jan 2021

prihlas sa na obe VS a tuto dilemu ries vtedy ked ta na obe prijmu... na umelecku je tazko sa dostat a mozno sa to rozhodne samo...

thewitch
autor
16. jan 2021

@dzina007 no presne to mi napadlo že tak spravím

lujza123
17. jan 2021

@thewitch umeleckú + pedagogické minimum, to sa dá robiť aj externé popri zamestnaní. (poznám kopu učiteľov na ZUŠ vo majú Mgr. Art a dorabaju si minimum.
Navyše, nikdy presne nevieš kam sa v živote profesne pohnes, učiteľstvo ta nemusí baviť, nemusí ti sadnúť škola kde by ta zamestnali. S dobrou umeleckou školou si výtvarne na úplne inom levely ako s pedagogikou podľa mna

jankaovecka
17. jan 2021

@thewitch presne tak, chod na obe a rozhodni sa potom. Ale moj nazor je taky, ze ked ta bavi naozaj to umenie (podla toho co citam) tak vytvarna vychova je zahodeny talent a urcite stratena sanca!!! To by bola v tvojom pripade posledna moznost, ked ta nikam inam nezoberu...ak mas cit a talent, tak sa tam v tej priemernosti a podpriemernosti totalne stratis... takto je to👍

sendy1977
17. jan 2021

@thewitch tiež sa prikláňam že si máš dať prihlášky na obe VŠ. Pred troma rokmi brali 7 študentov a suseda skončila na 8 mieste. Suseda už aj mala u nás v meste výstavy, ale konkurencia je veľká. Tak potom išla na úplné inú VS.

bennn
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
thewitch
autor
17. jan 2021

@bennn Ako to myslíš že ma nebudeš odhovárať? Roboty málo nie je len ľudí čo by robili áno, ja som mala po škole prácu a nie nejakú nóbl, neboj 😉 áno cítim sa na to a dokonca teším. Vieš mi povedať prečo by si skôr šiel cez pedagogickú? Viem že sú tam talentovky atď. keby ma samotní učitelia nepresviedčali že na to mám tak nejdem lenže ma to baví

jankaovecka
18. jan 2021

@thewitch to je druha strana mince. Je krasne, ze vystudujes vs taku aku chces, ale zamestnanie najdes skor s pedagogickou skolou. Budes vydata, mat deti a moze sa stat, ze najst zamestnanie s umeleckou vs bude problem a nie nemaly... to je realita, ktoru teraz mozno neriesis... a rob potom napr niekde v zavode alebo v uplne inom odvetvi, ktore nijako nesuvisi s tvojim vzdelanim. A umenie je elitarna zalezitost, tak toto riziko je tam o cosi vacsie.

thewitch
autor
18. jan 2021

@jankaovecka ešte uvidím ako to vlastne celé dopadne v každom prípade ďakujem za odpoveď

bennn
Odpoveď bola odstránená
Zobraz