Vysoká škola - učiteľstvo histórie a geografie

kika_9
27. mar 2022

Ahojte mamičky,

moja dcéra študuje prvý ročník učiteľstvo histórie a geografie. Má pred sebou už len 4 až 5 týždňov školy a bude mať dokončený prvý ročník. Momentálne rozmýšľa, či to má zmysel ísť na externé štúdium, nakoľko má obrovské problémy dostať internát a teraz znížili počet miest o 500 nakoľko ich poskytli ukrajinským obyvateľom. Privát jej nemôžeme platiť. Ona ako študentka chodí na brigády (má zlý rozvrh takže môže pracovať len cez víkend a to nie každý sa dá lebo o zmeny majú záujem viacerí) ale jej príjem a to čo jej dáme my jej nepokryje všetky náklady (zvyšok si hradí z prospechového štipendia čo dostala na semester 200€. Už som rozmýšľala, že by som si zobrala pôžičku na jej štúdium aspoň aby dokončila Bc., lenže dcéra s tým absolútne nesúhlasí.

Jej myšlienka je taká, že by išla na externé štúdium a popri tom riadne pracovala. Prácu zatiaľ nemá ale dúfa, že si ju za 5 mesiacov nájde (do septembra kým by začal semester).

Mne sa osobne táto myšlienka nepáči nakoľko by musela aspoň podľa toho čo som čítala opakovať znova prvý ročník, čím by vlastne študovala namiesto 5 rokov 8 (1 teraz čo má + 7 externe). Neviem či by jej dovolili vstúpiť do druhého ročníka externe.

Stretli ste sa s tým už niektorá ??? Čo by ste na to povedali svojej dcére???

pribinak
27. mar 2022

A keby si prenajala 1 izbový byt s nejakou kamoskou?

abbey1
27. mar 2022

@kika_9 Dcera môže brigádovať celé leto az do septembra. Plus neviete, aký rozvrh vude mať v ďalšom ročníku. Hľadajte podnájom s ďalšími študentmi.
Externé štúdium nie.

mamina0078
27. mar 2022

Po 1. Externe už skratili naspat na 3 a 2 roky od bducdho akademickeho roku po 2. Nič by nemusela opakovať (osobná skusenost) po 3 pokiaľ je nepretržite studentkou od strendej skoly (nemala tzv. Gap year) tak zmena formy studia nevadí a ďalej do 26 rokov za ňu bude platiť zdravotku stat takže aj keby si nenasla hneď prácu nič sa nestane a nemusí isť ani na UP. Ja osobne by som s tým súhlasila.

terezia323
27. mar 2022

Externe štúdium nie. Nech požiada o študentskú pôžičku cez fond podpory vzdelávania. Majú nízky úrok a platí až po dokončení štúdia.

kika_9
autor
27. mar 2022

@pribinak @abbey1 podnájom sme hľadali. Je to fakt problém nájsť v tom meste podnájom. Ako náhle poviete, že ste študent boja sa, že byt zničíte. Problém majú aj jej kamarátky z rovnakej obce (chceli ísť spolu na privát). Zatiaľ sme našli len ponuky od 250 na osobu vyššie čo je pre nás drahé. Aj jej kamarátky chcú ísť externe ale žiaden z nás rodičov s tým nesúhlasí, preto hľadáme v BB ubytovanie im no bohužiaľ sa nám vôbec nedarí.

kika_9
autor
27. mar 2022

@mamina0078 ďakujem za informáciu to som nevedela. Trošku sa mi uľavilo. Ak by to tak bolo by som s tým súhlasila a už by som jej vypomohla.

mamina0078
27. mar 2022

@kika_9 Je to tak riešila som to iste tohto roku v januári

ddaassuullaa
27. mar 2022

Kde ubrali tolko kapacit, v ktorom meste? Aha uz vidim vyssie. To asi naozaj tazko.
Tiez som.chodila na brigady, cele svoje studium a to su roky dozadu. Sice som.intrak.mala, ale chcela som.si sama.prilepsit, kedze naklady uz vtedy na vtedajsie prijmy s ubytovanim, stravou boli dost vysoke. Od rodicov som.si vzala len na vyslovene nevyhnutne naklady a zvysok som.si zarobila. Chodili sme umyvat okna, tepovat koberce, upratovat kancle, pomahat pri vystavach, robila som.langose v bufete a pod. Vzdy sme nieco nasli, ustnym.podanim sme.si posuvali info. V lete som.brigadovala tiez cele leto, ci tu alebo v zahranici, celkom slusny prijem.
S podnajmom.pomoct neviem, BB je tiez vacsie mesto, viac prace, vacsi zaujem.o byvanie.

kika_9
autor
27. mar 2022

@terezia323 už sme skúšali. V prvom ročníku žiadala ale neschválili ju ani jej ani jej kamarátkam. Nevieme kde nastala chyba. Podali sme vtedy aj odvolanie ale nič nepomohlo.

abbey1
27. mar 2022

@kika_9 S pristupom, aký ste zzvolili, asi nič nepôjde. Nedá sa, nedali, nenašli sme,...

terezia323
27. mar 2022

@kika_9 ale treba pozerať aj na kvalitu denného verzus externého studia.

kika_9
autor
27. mar 2022

@abbey1 keď niečo skúsite a snažíte sa a aj tak Vás po niekoľkých razoch odbili tak sa možno už fakt nedá. Neviem ako vy ale keď je človek doslova v núdzi tak skúsi všetko aj niekoľkokrát. (mám odoslaných niekoľko desiatok žiadostí o bývanie pre ňu ale buď je obsadené a majú už záujemcov, neprenájmu lebo je študentka alebo si to finančne dovoliť nemôžeme). Mne banka pôžičku nedá iba ak nebankovka (preto s tým dcéra nesúhlasí) som na polovičnom invalidnom dôchodku aj s mužom (pracovať nemôžeme kvôli diagnóze). Internát na 100% nedostane lebo vlani dostala až 1.10 a to nebol problém, že majú o 500 miest menej a teraz bude aj nápor na slovenské univerzity s ukrajinskými študentami tak tí dostanú prednostne internát. Ona pôžičku skúsiť môže znova v septembri ale ak sa stane to isté čo minulý rok tak neviem čo budem robiť potom v októbri (čo v strede semestra preruší alebo mi ukončí štúdium???) Brigádovať ju síce nechám ale nechcem aby brigádovala potom na úkor školy, keďže si nemôže dovoliť plne brigádovať nakoľko majú tam viacerí študenti problém s rozvrhom aj v iných ročníkoch (nemôžem sa spoliehať hádam bude v septembri mať lepší rozvrh tak môže ísť na brigádu aj druhú) rozvrh sa dostáva až 20. septembra a ešte sa im mení.

Ja som sa tu len ľudí pýtala, či by mi vedeli pomôcť si vybrať v tejto situácií. Či ju fakt mám nechať ísť externe študovať aby si nepokazila život s tým, že bude mať potom problém doštudovať (nakoľko zatiaľ poznám len 2 osoby čo študovali externe a ani jedna nedokončila štúdium). Prípadne či nemajú podobnú skúsenosť ako ja a čo v tom prípade robili.

kika_9
autor
27. mar 2022

@terezia323 ďakujem poznačím si to a preverím. To ma vôbec nenapadlo po tom pátrať

terezia323
27. mar 2022

@kika_9 nemusíš ani preveriť. Externe je v podstate samostudium okresané o hodiny

lienka.7
27. mar 2022

@mamina0078 dovolim si ta popraviť. To ze teraz schválili externe štúdium 2 roky neznamená ze tersz od septembra to aj plati. Pokial ma vysola škola zakreditovany program na 3 roky, musi poziadat o jeho reakredaciu, a upraviť jeho.dlzku na 2 roky. A toto určitý čas trva. Až potom môže daný program ponúkať v dĺžke trvania 2 roky. Nemoze len tak teraz useknut 1 rok. Vsak existuje nejaký študijný plán podla ktorého sa ide. Tie predmety co su v 3 ročníku im akpze odpustia ci ako myslíš? Tento proces trvá aj rok. Cize asi tak

abbey1
27. mar 2022

@kika_9 Veď vám tu v dobrom radíme, že externe nie. Vaša dcéra je mladá, predpokladám, že i zdravá, tak jej nezostáva nič iné než pracovať na plný úväzok teraz hneď po skončení semestra až do septembra, pokým nenastúpi do školy. Vie si zarobiť a ušetriť slušný peniaz a z toho si priplatiť na zdieľané bývanie s ďalšími študentmi.
Proste treba obvolávať inzeráty.
Popri škole môže pracovať aspoň zopár hodín týždenne, nielen víkend. Školu nemá denne 12 hodín, i keď môže mať rozvrh rozhádzaný. Nech skúsi doučovať. Tam sa dajú hodiny prispôsobiť. Treba sa trošku vzchopiť a otvoriť hlavu všetkým možnostiam.
Píšem vám to v dobrom a z vlastných skúseností.

terezia323
27. mar 2022

@kika_9 a sociálne štipendium jej nevyšlo? Vy ste dvaja čiastočný invalidi bez ďalšieho príjmu. To jej musí vyjsť aspoň 100 eur mesačne

kika_9
autor
27. mar 2022

@terezia323 vyšlo nám 75 €

terezia323
27. mar 2022

@kika_9 to je dobrý základ. Neskusala prácu priamo na fakulte? Ja som robila vedeckého stážistu, za to som mala cca 150 eur mesačne. Potom doučovanie, pripadne písanie seminárok pre študentov. Výborný portál doučma.sk cez to doteraz manžel doučuje.

matqa411211
27. mar 2022

@mamina0078 mozem sa spytat? Preco vadi ten gap year pri zmene formy studia?

mamina0078
27. mar 2022

@matqa411211 Keď aj 1 deň nebol status študenta tak pri prechode na externe studium stat neplatí zdravotku ale treba sa nahlásiť na UP alebo ako samoplatca alebo nájsť prácu lebo nejde o sustavnu pripravu na povolanie tak isto ak študent študoval istý čas v zahraničí. Jednoducho musia byt splnene 2 podmienky sustavna priprava na povolanie na uzemi SK a vek do 26rokov.

kacena4
27. mar 2022

ahojko my sme tento problem riesili prave tento rok dcera je maturantka. ja som bola aj za externe dcera moc nie. (ja studujem externe pedagogiku) externe je omnoho lahsie a aj odflaknutejsie studium ak chce naozaj pracovat v tejto sfere odporucam denne. mozno zohnat nejake spoluziacky a prenajat si byt, popr. si skusit pohladat ubytovanie na stredoskolskych ubytovniach popr. ubytovanie nie priamo v meste ale v okoli, ceny budu nizsie a lahsie sa najde ubytovanie. drzim palceky

sparrows
27. mar 2022

Ak nenájdete ubytko v BB, skúste vo Zvolene. Dochádzanie je úplne v pohode, takže tam by problém nebol. Ale to len ak by ste naozaj nič nenašli v BB.

deniska14
27. mar 2022

Ja mám presne toto vyštudované. Určite nech ostane na dennom....semester skonci v juni a nastupi do školy do konca septembra...3m aby si zarobila najlepsie niekam do zahranicia....a mozno dostane aj internat uvidi...álebo nejaky privat....ako daleko byva od univerzity? Dochadzanie neprichadza do uvahy?

deniska14
27. mar 2022

@deniska14 ja som jeden rok nedostala intrak a ubytovala som sa na stredoškolskom nebol problem ....nie su plne obsadene ...lebo stredoskolaci vacsinou dochadzaju...nech si obvola aj stredoskolske intraky

matqa411211
27. mar 2022

@mamina0078 jaj takto, dakujem

daniela_es
27. mar 2022

Pred 10 rokmi som chodila na UMB a tiež som mala problém získať miesto na VŠ internáte, majú ich strašne málo. Niekoľko semestrov som bývala na stredoškolskom internáte na Tajovského, kúsok od fakulty. Bolo tam hádam lepšie, ako na tom vysokoškolskom, väčšina ubytovaných boli študenti UMB a za mojich čias bol dokonca aj o pár eur lacnejší. Pripájam kontakt: https://www.sos-it.sk/index.php/kontakty/kontak.... Treba sa tam určite ozvať čo najskôr, záujem tam bol tiež vysoký.
Tipujem však, že dcéra o tejto možnosti vie.

kika_9
autor
27. mar 2022

@deniska14 my sme od Žiliny, čiže musíme cestovať do Žiliny a potom do BB čo je cca 2,5 hodiny.

kika_9
autor
27. mar 2022

@daniela_es áno vie. Len bol tam problém počas korony, vraj boli uzavreté. Nakoľko ona chodila aj počas korony do školy na skúšky a tak. Aj keď dúfam, že sa korona nezopakuje stále aj nad tým rozmýšľame.