Vysoká škola právnická

elena0905
6. dec 2024

Dobry den, chcem sa spytat vas vsetkych... som studentkou na gymnaziu, mam chut sa ucit no nemam hlavu na logiku(matematika a fyzika), co sa tyka ucenia a fakt tlacit do hlavy ja nemam problem... a moja otazka znie ci by som mohla ist na pravo, je to tazka skola(ako kazda ina) ale nic ma ine nenapada a medicinu studovat nechcem, a celkom ma to pravo zaujima ale neviem ci fakt by skm to dala. Poznate niekoho kto studoval pravo? Ak ano kde, a bolo to narocne?? Ďakujem za odpoved.

kittykat22
6. dec 2024

@elena0905 vystudovat pravo nie je az take narocne ako sa uplatnit. Pravnikov je velmi vela a teraz ked chces niekde robit prax tak sa normalne stava, ze bud robis fakt za minimal - a robis od rana do rada. V Bratislave maju advokatky take moresy, ze koncipienti este platia, aby mohli niekde vykonavat prax. Ak chces byt pravnicka mala by si mal velmi dobru pamat - je to velka vyhoda oproti zvysku. Idealne fotograficku - tak to by si bola urcite velmi uspesna. Ale konkurencia je v prave sialena - obzvlast muzi ktori nechodia na matersku a zeny ktore maju deti sa casto v tejto oblasti povazuju za menejcenne.

wintery
6. dec 2024

To už dávno neplatí, že advokatski koncipienti musia platiť advokatom, aby mohli u nich robiť. A ešte k tomu v BA, kde je ponúk kopec. 😂 Robíš v oblasti práva, keď toto píšeš? Ja som právnička a teda mám prehľad aj v aktuálnych pracovných ponukách na trhu a veru uplatniť sa dá ľahko a určite nie za minimálku, ale samozrejme záleží kde a čomu presne sa chce človek venovať a od toho uvedené závisí.

lindous
6. dec 2024

@elena0905 spravila by som si najskôr trošku prehľad o univerzitách a ponúkaných odboroch... tých možností je omnoho viac ako právo a medicína (to akoby som niektorých starších ľudí z rodiny počula, že len tieto dva odbory sa im rátajú 😂) a ísť niečo študovať preto, že nič iné ti nenapadá nie je najlepší dôvod, pretože keď človek nemá vzťah k tomu čo študuje, je to náročné...

liz_lemon
6. dec 2024

ako moze jedna gymnazistka napisat vysoka skola pravnicka??? evidentne ti chyba vseobecny prehlad, a nemysli si, ze pravo je nejaky bezduchy dril, kde sa neuplatnuje logika

barka1
7. dec 2024

@liz_lemon aj mne to udrelo do očí....svata prostoto!

keramkeram
7. dec 2024

Minimálne na PF Univerzity Komenského to už dávno nie je len o memorovaní či dokonca o fotografickej pamäti. Snažíme sa naučiť študentov rozmýšľať v súvislostiach a prepájať vedomosti, takže logika sa zíde.

nynia
7. dec 2024

Ja študujem a podľa mňa náročné to nie je. Je to o pamäti a ako rýchlo si vieš logicky pospájať súvislosti. Pokiaľ rýchlo a ľahko si vieš zapamätať aj väčší objem textu tak právo bude pre teba fajn.Vo vyšších ročníkoch je dokonca veľa vecí podobných vo viacerých odvetviach tak mi to príde ako dosť nuda na každom predmete preberať skoro to isté 🤣

la_dolce_vita
7. dec 2024

Moj syn studoval pravo na UK a jeho priatelka tiez, museli ostat v BA, aby sa uplatnili, co ale nie je pre nich problem. Vzdy sa tomu chcel venovat, odmalicka. Uplatnit sa nebol problem, brigadoval v odbore uz pocas studia. Nie je to ale lahke studium a pre kazdeho, advokatske skusky tiez vyzadovali vela usilia. Dobry advokat sa ale uplatni a presne ako pisu predo mnou, treba mat dobru pamat, skusky boli o tom, ze mal vedomosti, ktore sa musel naucit a zapamatat. Mladsi je na technike a to je nieco uplne ine, myslim, ze aj tazsie. A urcite odporucam Komenskeho.

raffaella
7. dec 2024

Náročnosť štúdia je vždy individuálna, skôr je dôležité mať motiváciu a selfdrive aby človek prežil niekedy rôzne absurdnosti na slovenských univerzitách.
Môj manžel študoval paralelne popri PF aj ďalšiu univerzitu, rovnako tak som mala ja na univerzite spolužiakov ktorí študovali na dvoch univerzitách naraz a úspešne ukončili. Ja som zase na univerzite študovala popri náročnej práci. Všetko je o nastavení v hlave, cieľoch a výdrži. Niektoré univerzity sa nedajú zvládnuť bez rodinného zázemia a podpory.
A zadarmo nie je v živote nič.

matvejka125
7. dec 2024

@wintery A kde sa dá uplatniť lahko? Poznám viac ludí čo mali problém po škole.

nataliaclaudia
12. dec 2024

@elena0905 moja známa ktorá si právnickou fakultou prešli mi povedala ,že štúdium ak ťa baví nie je náročné ale to, že nepotrebuješ logiku pri práve je absurdita. Všetko so všetkým súvisí a nie je to len o tom , že sa nabiflíš poučky bez ich chápavosti to nemá pravdepodobne nejaký zmysel. Ale je tam toho kvantum, tiež sa tam vyskytujú nejaké latinské názvy, ktoré pri skúške od teba budú vyžadovať .