Vysoká škola popri bábätku

21. nov 2021

Ahojte,
Nájdu sa tu maminky vysokoškoláčky? Chcem sa spýtať ako to zvládate? Ste na dennom/externom štúdiu? Kedy sa učíte? Aj ste prerušovali štúdium?
Som vysokoškoláčka a chceli by sme dieťatko, tak sa ma zaujíma, či sa to dá zvládnuť 🙂.

katka533
21. nov 2021

Nie je to moja skúsenosť, ale myslím, že väčšina matiek je šťastná, keď si môže aspoň trošku oddýchnuť, nie to sa ešte učiť.. prvé roky určite

luci310
21. nov 2021

Najskôr doštuduj a potom si rob dieťa, a vysoká škola sa samozrejme dá zvládať, ale keď nemáš dieťa, načo si budeš zbytočne komplikovať život?

petka1982
21. nov 2021

Mne sa malý narodil cca 3 týždne pred stanicami a do toho sme prerábali dom.poviem ti masaker,a to som sa učila len na štátnice.maly bol náročné dieťa,bolievalo ho bruško,malo spal,plakavali sme s ním.za mňa najprv škola,potom bývanie až potom dieťa.

alexandra2468
21. nov 2021

Po prve zalezi o akej skole sa bavime.

Predstavme si idealne tehotenstvo, idealny porod a idealne spokojne/nenarocne dieta.
Vtedy by sa to dalo.

Ale zial tehotenstvo vie byt jedno velke trapenie, rovnako porod a aj prvy rok s dietatom.

evica17
21. nov 2021

@petka1982 tak ja som cakala babo pocas skoly, a teda tehotenstvo, nevolnosti, unava, no nebolo to noc moc- a to bol kovid a lockdown pred rokom, cize som bola doma a mohla veeela spat a aj tak som sa nevladala ucit, pisat diplomovku. Potom cca mesiac po porode uz som bola fit, plna energie a uz som aj pracovala z domu, ale maly bol anjelicek, malo plakal, krasne spinkal. Ale nechcela by som sa do toho ucit este do skoly, bolo by to narocne, pracu som mala tak cca 2-3 hodinky denne, a bol to pre mna relax , ze len pri pc robis.
Spoluziacky mali dieta pocas studia a teda jedna to vystihla cez lockdown a bola s nim viacmenej doma a druha dochadzala hore dole a bola na intraku a o dieta sa jej museli starat aj rodicia aby to dala- mala denne,neprerusovala

elzu
21. nov 2021

2011 se narodila dcera, 2012 jsem promovala na medicine, takze vsechny státnice jsem dělala s ni.

Se svými zkušenostmi teď a moci to změnit, tak to udělám jinak- počkám ještě rok, otehotnim v sestaku a statnicuju těhotná. Pak druhé dítě a pak do práce. Ale tak život to chtěl jinak a já jsem za to vděčná 😉

Nicmene šesták byl fakt náročný, studovala jsem prezenčně, šla jsem znovu na přednášky a cvika, kdyz Johance bylo 6 týdnu, v batohu jsem si nosila odsávačku a odsavala na záchodě. To odcházení bylo těžké. Obzvlaste okolo jejího 8.mesice, kdyz měla separační úzkost, rvala tak, že jsem ji slyšela až před barák. Kdyby mi mamka neplatila na par hodin denně chůvu, nedala bych to, musela bych přerušit. I finančně jsme na tom nebyli dobře, protože můj partner jako zdravotní bratr dostával, kolik dostával. Ale neměli jsme velké nároky a dalo se to zvládnout.

Všechno je to o prioritách, o zázemí, o tvoji vůli a cilevedomosti. O tom, jak zvládáš stres a vypjaté situace. Protoze dítě zásadně nespí před zkouškou, zásadně mu rostou zuby kdyz se mas učit na statnici, blije, kdyz máš důležitou přednášku atd.atd.atd.
Ale dá se vsechno, jen je otázka, za jakou cenu, a jestli ti to stojí zato.

Já např.v tehu prepla uplne do jiného módu - jsem rozený stresař. Ale sotva jsem viděla dvě čárky na testu, vedela jsem, že teď je něco důležitějšího na ceste, co si zaslouží můj klid, aby se to správně vyvinulo. Tehotenstvi mě vyklidnilo a ke zkouškám jsem chodila beze stresu. A ono to všechno klapalo snad ještě líp než před tím...
Na druhou stranu po porodu, pod vlivem hormonů, utikajiciho času, spánkového deficitu, jsem byla chvílema fakt že na dně, netrpěliva, nervózní, stekajici na partnera, než energie na cokoli. Ale věděla jsem, že to chci zvládnout, že pro mě jiná cesta není. Ale pořád jsem si musela připomínat - Johanka za to nemůže, že ty studuješ! Tak se uklidni a hod se do pohody!

sono2
21. nov 2021

Pri mojej 2 ročnej bolo náročné urobiť autoškolu nie to vysokú.
Nevieš, aké bude dieťa, do roka sú bábätká náročné, potom začína chodenie atd atd. Nie za mňa určite nie.
Aj keď mám známu čo si robila, akurát jej muž maximálne pomáhal, ona v podstate nerobila nič. K tomu nedojčila.

behulka
21. nov 2021

Záleží akú školu študuješ, či potrebuješ chodiť do labáku, na cviká alebo ti umožnia individuálny plán. Druhá strana je podpora manžela a rodiny, bez nej si to neviem predstaviť. Treba brať do úvahy aj cestovanie, iné je, keď to máš na skok mhd a iné, keď cestuješ 2 hodiny.
Mne štúdium popri deťoch vyhovovalo, ale začala som až keď malo dieťa rok a pol. Pri ďalšom dieťatku som prerušila školu na takmer tri roky - ale štúdiu som sa venovala aj počas nich. Škola bola maximálne ústretová, manžel veľmi pomáhal.
Mala som spolužiačky, čo to zvládli aj bez prerušenia, no do tohto by som ja nešla. Pre mňa bolo dôležité byť s dieťatkom prvé mesiace.

miamaria
21. nov 2021

Ja som boka na zapise do prveho rocnika kombinovanej formy tyzden pred porodom, potom sa nam narodil chlapcek, zacala skola, prednasky, skusky atd. dochadzali sme skolskym autobusom do Ba na vikendy, po polroku nam bolo oznamene ze kazdy musi byt zamestnany kvoli praxi, taxom nastupila od polrocneho syna este do prace na plny uvazok denne nocne, skola, ucit sa, pisat prace, v druhom rocniku sa pridala este prax, cvicenia atd... no narocne to bolo, muz a svokra boli so synom ja v skole alebo v robote. S odstupom casu som rada, ze som to zvladla, neprerusila som skolu ani nic. Ked ma kto pomoct, da sa to, treba chciet.

heln
21. nov 2021

ahoj, vsetko sa da ked sa chce. studovala som externe (este aj popri praci) ked sa mi narodilo dieta a poznam vea zien, ktore mali dieta popri vs. jasne ze to niekedy bolo narocne, ale vsetko sa da.

ajka0207
21. nov 2021

Je to strašné individuálne, záleží aký typ školy máš, veľa predmetov, alebo skôr menej? Koľko povinnosti vieš robiť z domu? Vie ti niekto dieťa strážiť keď budeš musieť byť prezenčne v škole? V ktorom ročníku si teraz? Ja som na doktorandskom a v tejto korona dobe je všetko skoro z domu, takže sa to dá aj s deťmi, manžel samozrejme pomáha. Ale počas štúdia som mala viacero spolužiacok, čo zvládli neprerušit, ale teda naša škola bola z veľkom časti o práci "doma", vypracovaní semestralnych prác a podobne, čo sa tiež dá aj popri bábätku. Ak by šlo ale o odbor kde treba byť prezenčne v škole na 10 predmetoch, tak to by som s dieťaťom neodporúčala.

denkatn
21. nov 2021

ked chces vediet ci to zvladnes, nastav si budik v noci 3 krat a potom cez den skus varit, aj sa popri tom ucit. a dalsi den tiez. lebo dospat nemas kedy aj dalsiu noc ta babatko zobudi. prve mesiace urcite, aj keby bolo z pokojnych babatiek. potom mozno ked je vacsie niekolko mesiacov sa to teoreticky da zvladnut, ak mas podporu v rodine. ze ma ti kto pomoct s varenim, upratovanim, kocikovanim, alebo s niecim z toho. ja som popri dietati pracovala, a bol to masaker, lebo vzdy ked som slubila ze nieco spravim z domu na nejaky termin, boleli ju zubky v noci a pod, aj teraz to lutujem, mala som sa vykaslat na pracu a venovat len dietatu, len vtedy som sa bala ze materksa je len 6 mesiacov a ze z coho budeme zit. ale financne sme to dali, ale popri dietati viest domacnost sama, varit a pracovat nie je dobre pre dieta. ono potrebuju kludnu a na jeho potreby sustredenu matku.

frederika21
23. nov 2021

Ahoj, ja študujem externe 1. ročník, začala som do školy chodiť keď mám 1,5 a je to ideálne. Som rada, že som rok počkala, lebo pri malom bábätku je to dosť náročné, bola som rada, že som sa stihla najesť :/.. Ale teraz je to super a mám čas na školu 🙂. Učím sa a robím si veci do školy keď malý spi na obed a potom večer až do noci 🙂..