Vysoká škola po 35tke

gupka27
11. jún 2021

Ahojte, už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou urobiť si vysokú školu. Lenže neviem ako na to, kde, kedy ako sa prihlásiť. Čo by sa dalo ešte v mojom veku vyštudovať?
Je to náročné? Čo ste napríklad študovali vy popri práci? Dajte my prosím hocaké rady, tipy, poraďte mi smer.
Mám len maturitu v obchodnom odbore nič viac. Ďakujem

sweet20
11. jún 2021

@gupka27 ked mas obchodnu tak ekonomika by ta nebavila?

deti95060810
11. jún 2021

ekonomicku by bolo asi najlepšie, ale možno aj pedagogickú by si zvládla..

heln
11. jún 2021

@gupka27 ahoj, jasne ze sa da, s maturitou v podstate hocikam, no medicina to asi nebude... co by ta bavilo? Ako by si sa vedela uplatnit? Ono je pekne si spravit vs, ale potom sa nemat ako v tom uplatnit je svojim sposobom strata casu. Tiez si zvas ci naozaj chces do toho ist, je to 5 rokov, alebo kolko to teraz vlastne trva, kopa penazi za skolne, prebdene noci kvoli uceniu, seminarkam, volne vikendy stravene v skole.... ale ak velmi chces, tak chod do toho, pogugli si vysoke skoly, ake ponukaju studia, ake maju kriteria na prijimacky, co ta oslovi.

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tncka
11. jún 2021

@gupka27 v 35? 😱 7 rokov zivota zabit v skole v tomto veku?! Lebo ja Bc.nepovazujem za VS,to uz aspon 2stupen. A to je aktualne 7r...No dobre, nikdy neni neskoro ale ja by som uz nesla do skoly ani za nic. Kamoska/34/ teraz popri malom dietati studuje a ked ju vidim ako je na prasky z toho chaosu okolo az mi je jej luto. A to ma pomoc vzdy poruke,postrazi,povaruje vzdy niekto. Ale to cestovanie do skoly,povinne prednasky a skusky,prax,no nezavidim😳

gupka27
autor
11. jún 2021

@deti95060810 rozmýšľam nad pedagogickým smerom len neviem ako a kde začať, či už niesom na to stará,....😢

evita_g
11. jún 2021

Akú máš prácu? Titul ti otvorí dvere k pracovnému postupu? Budeš mať viac možností? Máš nejaký vysnívanú pracovnú pozíciu, pre ktorú je vzdelanie nevyhnutné? Pokiaľ chceš ísť na hocijakú VŠ, len aby si mala titul, tak v tvojom veku by som sa na to vykašľala.

vilma7
11. jún 2021

Ja som študovala špeciálnu pedagogiku, 5 rokov, takže sa to dá aj popri práci, ale sama som obdivovala ako to dávali matky s deťmi. Ja som bola v tom čase slobodná, bezdetná. V 39 som štatnicovala.

metuzalem
11. jún 2021

@gupka27 vzdy ma "pobavi", ked si mlada zena hovori, ze je na nieco stara 😁 alebo ked si po 30tke hovoria, ze uz su za zenitom 🤔
Keby mali zeny aspon stipku sebavedomia, co maju muzi...svet by bol hned krajsi a lepsi. Proste si pozri stranku skol v okoli, ponuku odborov, informuj sa, ako prebiehaju prijimacky a chod do toho, nepremyslaj keby toto, keby tamto.
Chces to? Ides.

nanka3
11. jún 2021

@gupka27 ak chces pedagogicky smer, treba zvazit, co konkretne, chces materske skoly, ZS? .... vychovavatelka ci ucitelka? ak ZS, tak 1. ci 2. stupen, ak druhy stupen, odpurucam matika, fyzika, slovensky jazyk, cudzie jazyky.... treba si to dobre premysliet, aby si nebola smutna z toho, ze sice vystudujes pedagogiku, ale taky odbor, ktory konci xy ludi a bude tazke najst si aj po absolvovani VS miesto v skolstve... vela zalezi, aj od toho, v akej lokalite SR budes hladat pracu....

savanna
11. jún 2021

Ak sa pytas, co by sa dalo vystudovat, tak asi nemas ziadny konkretny ciel a v takom pripade by som do toho nesla. Malo by zmysel vystudovat nejake zameranie, v ktorom sa vies uplatnit len vdaka konkretnej VS, napr. ak chces ist ucit, ale inak mi to pride zbytocne. Tetky na uradoch sa pysia titulmi zo socialnej prace aj po 50tke, ale to je z mojho pohladu skor na smiech...taky titul by som ja osobne radsej nikomu ani nespominala.

kittykat22
11. jún 2021

@gupka27 ahoj, ja idem dialkovo na aplikovanu informatiku 😅 prave zhanam doucovanie z matematiky na cely buduci rok, aby som zvladla skusky 😅 😅 vsetci si myslia, ze som sa uplne zosalela, ale ja mam pocit, ze to je najlepsie rozhodnutie. Velmi sa na studium tesim 🙂 niesom si ista, ci tu skolu dokoncim. Ale povedala som si - niekto sa venuje sitiu, niekto peceniu kolacov, niekto maluje ... no co ... tak ja sa budem snazit dostudovat informatiku 😀

natalia912
11. jún 2021

Nemám síce 35 ale tiež som si povedala že sa idem pustiť do toho a začnem študovať VŠ 😂🤣v 30ke,ale tiež si hovorím že na staré kolená 🙈😂 hlavne sa odhodlať ... Dôležité je sledovať stranku školy kde sa poväčšine dozvies všetko čo potrebuješ...kde čo a ako poslať a hlavne dokedy...dôležitý je prvý krok...povedať si že chcem ešte nie je nič...ale keď už začneš riešiť veci ktoré potrebuješ, to je tá správna cesta 😁 šup šup do toho

marseillefan
11. jún 2021

Vysoká škola v 35-ke je strata času... ak ti to nepomôže v tvojej kariére (a z toho, čo si napísala, to vychádza tak, že nepomôže...), nestojí to za to.

zuzudrnda
12. jún 2021

@gupka27 ahoj, ak mas nieco konkretne, co Ta bavi, chod do toho. Poznala som cloveka, co v 34 studoval medicinu a na fakulte sme mali na dennom studiu 38r kocku. Dolezity je motiv. Ak titul-tak skoda casu, ak len tak, mozno by som volila certifikovane kurzy a ak nieco konkretne, drzim palce, treba skusit 🙂. Studium na vyske je super, ak Ta obsah bavi 🍀

kubkovamama
12. jún 2021

@gupka27 ahoj, ja mam 36 a ošetrovateľstvo. Pred x rokmi to nebolo a moj ex zastával názor,že treba byt po ruke svokre a jemu a naaahodou by som bola vzdelanejsia ako oni, no to ani napad. 😂 Ako "mladá" 18tka som neuvazovala nad VS,isla som hned do podnikania a pracovat.Zalezi ako to zvládneš casovo popri praci..vieš,vela je psychika-ja mam toho v podstate hrozne moc,dom,záhrada, 4 deti,ale moj muz je uzasny,on len jasne,chod,urob si,rodicia takisto.Bez jeho pristupu a podpory by som to v hlave nemala nastavene na to dobijanie energie a chciet to dorobit.Mam aj vyhodu,ze fakultu mam 15min od domu

zuzanka.zuzu
12. jún 2021

@tncka "v tomto veku"? po skončení školy ju čaká ešte aspoň 20 rokov v robote 😂
@kittykat22 supeeeer držím palce 😉 presne, niekto pečie, niekto frfle na celý svet a niekto študuje...
@savanna ak ti to pomôže k lepším peniazom tak to je na smiech? prebdené noci sú na smiech? zaujímavé uvažovanie

hederamonstera
12. jún 2021

Ja tiez idem teraz v 31 opat studovat, ale uplne iny smer ako robim (lebo co robim, ma vobec nebavi). A kedze ked vystudujem, dajme tomu o 10 rokov (mozno nejaky posun kvoli materskej atd), tak budem mat 41 a myslim si, ze stale 30 rokov do dochodku. A to sa mi oplati. Ale ja viem, preco tu skolu chcem.
nesla by som studovat len pre to, nech mam VS. Nebudes mat na to ani potrebnu energiu z motivacie (lebo to nebudes mat ako nejaky ciel, po ktorom tuzis - mat VS ta prejde po prvom skuskovom😁).

dmk_1
12. jún 2021

@gupka27 ked som ja zacala studovat, mala som mamicku s 5 detmi a 6. na ceste v rocniku. Dat sa to da, ale ma to svoju cenu. Hlavne ty sama musis mat ciel a potrebu mat tu VS, nie len preto, ze v 35 nevies co dalej. A premysliet si, ci ten titul zuzitkujes. Radsej by som sa dala na jazyky, ako na VS, dnes je to taka lepsia maturita, pricom ekonomicke, manazment, pedagogika, socialna a podobne, to pri hladani prace neurobi o nic viac, nez ze sa zaradis medzi 3 000 inych absolventov. Mam 31 rokov, ekonomicku VS a dodnes mi je ten titul platny absolutne k nicomu.

monka105
12. jún 2021

Vyber si niečo, čo by ťa bavilo a potencionálne sa s tým vieš uplatniť aj vo svojom odbore, príp. si zabezpečiť nejaký kariérny rast. Baby ti tu dobre radia tú ekonomickú. 🙂 ak si chceš spraviť VŠ len aby si mala nejaký titul a tvoj život bude pokračovať ďalej tak, ako doteraz, je to podľa môjho názoru zbytočné.

titla
12. jún 2021

@gupka27 Ja mam momentalne 35, 2 rocne dieta a idem znova na VS. Ale v mojom pripade sa jedna o doplnujuce 2-rocne studium, ktore by mi pomohlo rozsirit karierne moznosti.
Vek nehra rolu. Mala som pocas studia na VS spoluziacku 35+ a bola jedna z najlepsich v rocniku. Ale ona sa uz v zivote nasla, vedela co chce a preco k tomu tu VS potrebuje. Dokonca pokracovala a urobila si doktorat (a porodila dieta medzitym)
Ak ty nevies, co by si chcela studovat, tak by som do toho nesla. Ako pisali baby predomnou, najskor si ujasni, co presne chces v zivote robit a aku skolu (alebo ci vobec) k tomu potrebujes. Inak je to strata casu a penazi.

jankohrasko
12. jún 2021

Ja som začala v 36r. druhu VS, moje deti mali vtedy 9r. a 7r. Uz idem do 3.rocnika, skola ma baví, troska koronove obdobie a dištančné vyučovanie to uľahčilo. Máme aj 45+ spolužiačky. Ak mas cieľ, určite chod do toho.

heln
12. jún 2021

Hlavne ak to chces, tak sa nevzdaj. Nepocuvaj reci, ze je to na nic. Do dochodku daleko a poznala som aj ovela starsich co chodili na vs. Pedagogika mozno nie je stastny smer, ale vela sa dozvies z psychologie a inych zaujimavych veci. Ja som studovala socialnu pedagogiku, v ktorej sa sice neuplatnim, tak som si dorobila dps a som vychovavatelka. Hladat pracu bolo narocne, vsade ma odbili, ze mam 40 a nemam pedagogicku prax, ale nasla som svoje miesto a som rada. Este pocas dps tam boli niektori, co potom planovali este rozsirujuce studium. Co sa tyka vs, mozno mi je v podstate na nic, ale teraz mam pracu kde som kvalifikovana a bez tohto vzdelania by som ju robit nemohla. Ano zabila som vela casu a minula vela penazi, ale v nasej rodine som asi jedina vs vzdelana a som na seba hrda, ze som to zvladla, lebo to bolo narocne.

kubkovamama
12. jún 2021

@gupka27 a tu pedagogiku skor nie ako ano..zvlast ak nevies.Moja segra ma UMB ucitelstvo 2.stupna,mala deviatakov a povedala dost,nikdy viac.Ze zabila 5r.Potom si spravila humanitne vedy a nemcinu+anglictinu.Rok bola nezamestnana..lebo odbor.Vzali ju do univerzitnej kniznice ako knihovnicku za minimálnu mzdu.Vzdala to a ma pocit zabitych rokov,ma 41r a akurat odchadza do zahranicia-jedine tie jazyky jej nieco dali a na to ma talent,tie ovlada perfektne.Inak s VS mala skor problem aby ju zamestnali.Ze prekvalifikovana aj na manualnu pracu.

kacena4
12. jún 2021

ja mam cez 40 a začala som študovať výšku, ale nie teda preto, že sa nudím, ale preto, že to chcem a bavíma ten odbor a chcem v ňom aj pracovať dalej, ak to robiš len preto, že "niečo" by si chcela, osobne si myslím, že neviem či doštuduješ je to dosť náročne popri zamestnaní, deťoch, rodine...

kikus7
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
felicita027
12. jún 2021

@gupka27 vek nie je nijak ohraničený na externé štúdium, čo sa týka informácií má každá škola na svojej stránke dokedy treba poslať prihlášku, aké sú poplatky, ako prebieha štúdium atď. Moja po 30 mama spolu s kamarátkou popri práci a deťoch (2 a 3) študovali ekonomický odbor a úspešne to zvládli, rovnako suseda ako 34 začala a tiež bez problémov. A študovať by sa dalo podľa môjho názoru hocičo po čom ti netreba žiadne niekoľko ročné povinné atestácie pred riadnym výkonom zamestnania ako napr. po medicíne, psychológii a čiastočne po práve...

lucik194
12. jún 2021

najlepsie zacat studovat nieco co ti prinesie do tvojej sucasnej prace povysenie a moznost postupu a zvysenia platu.
Moj otec robil a dorobil externe VS po 50tke. mal spoluziacky 25 rocne aj 30 rocne, bol najstarsi, chlap studoval specialnu pedagogiku, na VS robil sefa labakov ale chcel proste na tej VS zostat, nemenit pracu do dochodku bol tam spokojny, tak preto povedal ze ide na pedagogicku, Polovica spoluziakov mohli byt jeho deti..... a dal to, s prehladom a bez problemov.
a otec potom urobil aj rigoroznu pracu, takze ano, chod do toho 👍

chrumka120
12. jún 2021

@gupka27 ahoj, kľudne začni študovať, na externom sú ľudia väčšinou v tvojom veku a starší, takze vek nech ta netrápi 🙂 a nie je to žiadny stratený a zabitý čas, kto chce ten si nájde čas aj na rodinu, aj na štúdium aj na deti, stratený čas je nerobiť nič len stať na sporákom alebo sedieť hodiny na ihrisku na lavičke a potom chodiť do konca života do prace čo ta nebaví, určite by som šla do toho 🙂

zuzudrnda
12. jún 2021

Na pedagogickom minime som bola v 30tke a veru som mala spoluziakov po 50tke. Zvacsa s praxou, v hlave jasno, zodpovedni, davali studium s prehladom. Vseobecne starsi spoluziaci z praxe mali iny pohlad ako my absolventi. Casto aj lepsi pristup a vysledky.