Ahoj, v prvom rade nie som žena ale videl som tu mnoho diskusií ohľadom tejto témy, kde sa nedbalo na pohlavie a verím, že mi tu niekto pomôže
Mal by som v pláne skúsiť štúdium na VŠ. Ako je už napísané v nadpise, som zo strednej školy von nejaký ten piatok.
Zaujíma ma, ako ste riešili prípravu na VŠ?
Dostal som radu ohľadom manažmentu na UNIZE.
Bohužiaľ, keď som bol na strednej, tak som nemal nejaké skvelé výsledky pretože som doslova na štúdium kašlal naschval a snažil som sa byť frajer (Zlý kolektív a slabá vidina budúcnosti ohľadom VŠ), no dospel som a myslím, že predsa len by to chcelo ten titul. Som momentálne zamsstnaný ale som na vážkach, či vôbec s mojími koncoročnými známkami dávať prihlášku na VŠ (Známky za 4 roky na SŠ boli okolo 3-4) a hlavne či berú ľudí na tento odbor aj keď nemá žiadateľ vyštudovanú ekonomickú SŠ. Ďalsia otázka je ako tam vlastne vyzerajú prijímačky na konkrétny odbor / akadémiu? Som vyučený strojár (Doslova som si išiel pre maturitu s vyloženými nohami a tak aj bolo). Mám nejaké šance? Dostalo sa mi, že matematika tam je gro ale verím, že v tom by som si zariadil doučovanie. Vedel by mi niekto poradiť? Ďakujem! 🙂
@anjelicek26 Ďakujem za odpoveď. Mám maturitu aj s odborným listom, u mňa žiadna expanzia nie je. Nanešťastie som dnes preberal túto tému a bolo mi povedané, že strojárina upadne, nakoľko systémy vie už aj teraz tvoriť umelá inteligencia, či kresliť. A z časti áno, manažment je vskutku ľahšia škola ako predsa len strojárina. Na slovensku sa žiaľ, nehľadí až tak na danú školu a titul, minimálne nie u nás. Pozrú okom ale ďalej to nerozoberajú. Mám známu čo to práve študuje a verím, že by to bolo o to jednoduchšie sa nejakým spôsobom zaradiť. Taktiež ma odjakživa baví riešiť nejaké problémy, nachádzanie riešenia a následné rozhodenie práce? Povedzme to tak. Každopádne ak máte nejaké informácie ohľadom možností robenia si nadstavby daných odborov, mohol by som Vás požiadať o nejaký zdroj, kde sa o tom dozviem viac aj keď neviem kam ďalej sa môže dostať človek, ktorý už maturitu má.
@ex0t najprv -
@anjelicek26 ber s rezervou, zije mimo slovenska - jej deti teda maju uplne odlisny system vzdelavania a ona preferuje take skoly pre svoje deti, ktore na slovensku ani neexistuju - odbory ano, avsak treba to ponat komplexne skolu ako taku..... a to, co je na slovensku relativne bezne - jeden odbor mam strednu, druhy vysoku a pracujem v tretom ---- tam asi podla toho co pise moc nepoznaju.
k tebe ----- zamysli sa, cim chces byt. Na znamkach zo strednej zalezi tam, kde sa nerobia prijimacky --- cize to si musis pozriet konkretnu stranku fakulty. Rozhoduj sa aj podla mena univerzity, no najma - studuj to, co ti je srdcu blizke.
to, ze mas strojarinu so stvorkami neznamena, ze mas zatvorene dvere pred nejakou vysokou skolou - znamena to akurat, ze ten nabeh - dostat sa na nu a udrzat sa do zdarneho konca - bude narocnejsi. VS je o samostudiu, odhodlani. A ano, musis mat aj bunky a nieco v hlave. Na rovinu - ak nemas intelekt aspon hornu hranicu priemeru - budes sa velmi trapit. Avsak intelekt nie je o znamkach zo strednej ----- osobne poznam cloveka co ma intelekt velmi vyrazny nadpriemer a na strednej /rovnako strojarina/ jeden rocnik opakoval.
zhrniem - ak chces studovat, rozhodni sa a chod do toho. Ale vyber si podla seba co je blizke tebe a nie podla toho, co studuje niekto znamy.
@ex0t ja som takto šla študovať , presne 3 roky po strednej , po materskej 😀 a rovno v septembri aj do prvej serioznej prace .Bol to masaker..Ale tým že som mala stres a zodpovednosť som na prijimačkach som bodovo bola medzi prvými. Mala som čas sa aspon učit niekoľko mesiacov. VŠ nie je na zahodenie. Ja som ale študovala externe a nikto sa na znamky so SŠ nepozeral.
Ja som šla študovať po asi 15 rokoch. Stredná strojarina, VŠ strojarina. Pracovne som bola tanečníčka. Takže moja práca nemala nič spoločné so zvoleným odborom. Našťastie, ja som mala maturu z matiky za 2, sovenčina 1 a priemer z maruty bol 1,25 takže som išla bez prijímačiek. Ale potom to boli hodiny a hodiny počítania - lebo strojarina je počítanie. Skriptá prepočátané aj 2-3 x, aby som sa do toho dostala aurobila skúšky. Porom, keď nabehli už predmety, kde sa len učilo (operčný manažment, projektový manažment, a všelijaké iné manažmenty, technológia, kreslenie......, tak to už bolo ľahšie. Ale dynamika, statika, hydro, termo dynamika, fyzika, matika - no to fakt boli hodny počítanie. Ale mám Ing. Takže ak pôjdeš na prijímačky, tak odporúčam veľa veľa počítať a zapltiť si doučovanie. NIe si tak dávno od školy, aby si to nezvládol.
Ďakujem Vám za odpovede. Mohli by ste mi ešte prosím poradiť ako ste sa pripravovali na prijímačky? Kde začať a čím? Existujú nejaké knihy, ktoré by ma na to z časti pripravili? 🙂
pozri si z čoh osú prijímačky a podľa toho hľadaj knihy na int, v knižnici. Napr.
https://www.pantarhei.sk/377015-maturita-z-mate...
https://www.vydavatelstvo.stuba.sk/obchod/cvice...
Na co chces titul? Manazment? Preco? Lebo tam "prejde kazdy na tej skole ci?" To je take studium pre strojara ako strielat na holuby... ake povolanie si vlastne predstavujes? Ja byt tebou, spravim si normalne dvojrocnu externu nadstavbu v oblasti, ktora ta fakt bavi...tam uvidis, ci vies dosiahnut snahou aj lepsie znamky ako 3-4 a budes mat v rukach dalsi papier a dalsiu kompetenciu... co sa tyka vysokej skoly, ja svojim detom jasne hovorim, ze si treba uvedomit, ze hladas zamestnanie na dalsich 40 rokov a nie 5-10 a musi to mat perspektivu, ze ta nenahradi umela inteligencia, stroj a hlavne ze ta to bude bavit... takze perspektivne studovat - vodarina, lesnictvo, zivotne prostredie, elektrika, obnovitelne zdroje, polnohospodarstvo, strojnictvo, chemia... to su odbory do buducna... len zisti, co ti sedi...
Si mlady, mas cas, poriadne si to premysli. Chod si tie skoly pozriet. Ze sa chces rozvijat, je dobre. Ale nerob unahlene rozhodnutia.