Vysoká škola Česko (NE)SCIO

timea_hajasova
10. dec 2024

Dobrý deň. Mám 19 rokov a tento rok maturujem. Túžim ísť na vysokú školu do Česka (Olomouc, Brno, Praha, Zlín,…). Chcem sa veľmi pekne spýtať ako presne je mi možné pomôcť alebo skôr sa vzdať prijímacích skúšok SCIO (OSP, TSP, NSZ, ZSV…) pokiaľ mám zo strednej školy hotovú SOČ prácu, z ktorej som aj postúpila do krajského kola a plus mám aj certifikát z anglického jazyka na úrovni B2. Alebo na akú fakultu alebo vysokú školu by ste mi odporúčili ísť. Najlepšie ak sa tam nerobia vôbec SCIO testy, nakoľko knihy, testy a materiály doma mám, ale nezúčastnila som sa online prípraviek, pretože ma vtedy rodičia odhovorili a už ich nestíham, preto uvažujem nad tou Soč prácou, o ktorej som sa dočítala na stránke Masarykovej univerzity v Brne. Rozmýšľam nad pedagogickou fakultou Bc. denné štúdium (anglický jazyk a biológia/výtvarná výchova), aj keď rodičia hovoria, že je zbytočné ísť študovať pedagogiku do Čiech, keď som slovenka, no mňa to tam tak veľmi neskutočne ťahá. Alebo poraďte prosím či ísť študovať nejakú inú fakultu, na ktorej sa učia napriklad jazyky, len nech nie je súkromná a zasa príliš ťažká ako napr medicína atd. Na strednej skole sa ucim na 2,3,4. Nemám vobec rada predmety ako ekonomika, účtovníctvo, matematika, marketing a manažment, naopak som humanitný typ. Vopred ďakujem pekne za odpoveď, s pozdravom🙂.

hermionecka
10. dec 2024

Ahoj, s odborom aký si vybrať neporadím, ale dobré je sa odraziť od toho, že si humanitný typ a popozerať humanitné odbory v mestách, ktoré si si vybrala a ich podmienky, každý odbor a škola to má inak, kde tieto práce, certifikáty poprípade aj známky uznávajú. Je fajn si prečítať aj aké predmety sa napr. v tom odbore vyučujú, a či by ťa bavili, recenzie (napr. na stránke Primát bývajú atd.)
Čo sa týka SCIO, nie je na škodu to skúsiť, ja som mala SCIO 2r dozadu a výsledky medzi ľuďmi z prípravky a bez nej neboli až o toľko odlišné, je to aj o tom čo má človek v sebe a v akej oblasti vyniká. Ne MUNI sa robili TSP, už to tak nie je? Je to niečo ako SCIO ale mne osobne to prišlo ľahšie ale v tomto má na vec každý iný pohľad.

Je fajn si aj zistiť niečo o tom meste, ako to tam funguje, ceny nájmov/intrákov, pretože s tým býva celkom problém.

Ale tak pomimo, sú v CZ aj slovenskí učitelia, len sa väčšina naučila po česky

timea_hajasova
autor
10. dec 2024

@hermionecka super ďakujem moc za odpoveď a za rady!!☺️ Dosť si ma potesila, tym, ze to vlastne nie je take zle ist študovať pedagogiku do CZ aj ked som slovenka.Inak tiež sa mi zdá, že v Brne sa robia TSP, ale neviem či sa robia aj vtedy, ak mám tú SOČ prácu, skusim si o tom ešte pozisťovať.

dskjhfdlkdjhl
10. dec 2024

@timea_hajasova Tu mas podmienky prijatia na pedagogicku fakultu Masarykovej univerzity.
https://www.ped.muni.cz/pro-uchazece/bakalarske...
Takto podrobne to maju aj ine fakulty, tak citaj a hlavne si vyberaj skolu podla toho, co Ta naozaj bavi a si v to dobra.

darinka27
10. dec 2024

Ahoj, určite môžeš robiť scio aj bez prípravných kurzov. Ja a veľa mojich spolužiakov sme si vyskúšali len niektoré testy a dopadli sme super, nevzdávaj to, za pokus nič nedáš. Máš aj k možnosti viac termínov a verím, že každým razom sa zlepšíš. TSP som počula, že sú náročnejšie ako SCIO. A najmä aj keď nemáš úžasný priemer v škole, tak SCIO sú perfektné, pretože každý má šancu. SOČka ti vie pomôcť, ale až keď si sa umiestnila na kraji väčšinou a pre veľa škôl je aj tak nepodstatná. Pozri stránku vysokeskoly.cz, tam máš zhrnuté všetky školy aj odbory, potom si sama dohľadáš čo vyžadujú ku prijmačkám na tie čo ťa zaujmú. Ak by si mala ešte nejaké otázky, tak sa neboj opýtať, presne toto som riešila tento rok 🙂