Vysoká škola - áno či nie

petruska1511
18. nov 2021

Ahojte žienky,
nečakám od Vás jasnú odpoveď, skôr si idem k vám po nestranný názor.
Začala som študovať tento rok na vysokej škole. Táto vysoká škola je pokračovaním v odbore, ktorý som mala na strednej škole.
Baví ma to a keďže som nevedela čo robiť ďalej, podala som si prihlášku na VŠ. Až do poslednej chvíle som ju brala iba ako poslednú možnosť, zadné dvierka, neviem.. Nastúpila som. Po pravde tieto necelé dva mesiace som v neustálom strese čo idem robiť, stále myslím len na to a to naozaj, denno denne.. K učeniu, vypracovaní zadaní.. sa potrebujem dokopať a táto momentálna pandemická situácia tomu moc nepomáha, keďže vo všetkom je chaos.
Neviem či chcem ďalej v štúdiu pokračovať. Mám možnosť robiť to čo mám vyučené, aj bez VŠ, len za menší peniaz a s menším obmedzením. Popri ma bavia aj ďalšie 2 koníčky, ktorými si viem privyrobiť.
Je to možnosť, na ktorú by som sa najradšej obrátila, no potom sú tu moji rodičia, ktorých (asi ako skoro každých) teší, že ich dieťa sa dalo na štúdium na vysokej škole. Bojím sa , že keby skončím sklamem ich..
Ďalej tu je môj dlho ročný vzťah, ktorý si myslím, že by bol školou zbytočne brzdení..
A aby toho nebolo málo, bojím sa, že svoje rozhodnutie budem raz ľutovať, čo je asi normálne, no zase mám v hlave myšlienku, že študovať budem môcť aj neskôr, len kto vie čo bude o pár rokov.
Len m desí predstava, čo, ak sa niečo stane a ja sa trápim školou, keď si môžem život užívať inak, robiť čo ma napĺňa.
Ocitla ste sa niektorá v podobnej situácií?

luccija
18. nov 2021

@petruska1511 dorobila by som VS o par rokov budes chcieť hypo a tie peniaze Ti môžu chybat..aká to je VS?

petruska1511
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petruska1511
autor
18. nov 2021

@luccija , áno to je tiež pravda, ďakujem za pohľad na vec.. stavebná.

h2
18. nov 2021

@petruska1511 Ahoj, určite si školu dorob. Ináč to v budúcnosti budeš určite ľutovať.
Ja som chodila na gympel a po ňom som na VŠ nešla. Bola som jediná z celého ročníka, ktorá si nepodala ani jednu prihlášku, kým niektorí si podali aj 4. Bola som strašne "múdra", že VŠ nepotrebujem. No ale našťastie, život ma naučil. Veľmi rýchlo som prehodnotila svoje rozhodnutie a na ďalší rok som si prihlášku podala. Zhodou okolností na stavebnú. 😃 Aj som ju skončila a už vyše 20 rokov pracujem vo svojom vyštudovanom odbore.

margaretka012
18. nov 2021

@petruska1511 ahoj. ja uprimne teraz koncim 4. rocnik gymnazia takze nie som v tom este nejaka zbehla, ale teda ak ide o cisto nestranny nazor, povedala by som k tomu asi len tolko, ze nehlad na rodicov. je sice pekne, ked rodicia su na teba hrdi a su stastni ze si na vysokej, no ide o tvoj zivot a o tvoju buducnost, ktoru si musis zariadit sama. je to vysoka, samozrejme, ze je tam vela povinnosti navyse, urcite to ma daleko od strednej, no mozno by som tomu dala este sancu. ako hovoris, tato situacia momentalna k tomu moc nepomaha, ale ide o to, ze kazdy z nas pocas pandemie zlenivel, je nam tazko nieco robit a musime sa k tomu dokopavat. nie vsetci samozrejme, ale v tomto ti ja uplne rozumiem 😅 si tam zatial dva mesiace, este to skus lebo ako vyssie pani/slecna povedala, v buducnosti ti toe peniazky mozu chybat. bud si na to zvyknes a vzijes sa do toho, alebo stale mozes zo skoly odist. este by som to mozno nezahadzovala 😋

hradnapani
18. nov 2021

asi dvakrat som mala na VS krizu, ze som ju chcela nechat tak a ist lahsou cestou. Po jej skonceni som musela uznat, ze bolo spravne pokracovat. Otvorila mi dvere tam, kde by som sa bez nej nedostala 🙂 a som naozaj velmi rada, ze ma mama vtedy podrzala, velakrat jej za to v duchu dakujem.

ivkazba
18. nov 2021

@petruska1511 chodíš na stavebnú fakultu? Nuž môj partner má stavbarinu vyštudovanú, prácu ktorú robí by bez VŠ robiť nemohol. Čiže ide aj o to, aký odbor študuješ. Dizajn asi môžeš robiť aj bez VŠ. Ale v niektorých smeroch sa v stavbarine bez VŠ nepohneš, pretože zo zákona nie je možné niektoré profesie bez VŠ robiť.

savanna
18. nov 2021

Ja keby som sa mala este raz rozhodnut, ci ist na VS, rozhodovala by som sa uz jedine podla seba a nedala by som na nazor ostatnych.
Rodicia casto maju skreslene predstavy a chcu vidiet dieta s diplomom v ruke a pochvalit sa susedom a rodine, ze maju doma pana inziniera (to som trochu nadniesla, len je to v mnohych pripadoch, bohuzial, aj pravda).
Co sa tyka partnera, tam je trochu zvlastne, ze ta nechce podporit - neboji sa nahodou, ze ho mozes karierne a intelektualne predbehnut?
V kazdom pripade, daj len a len na seba. Ak ta skola bavi, ide ti to a vies si predstavit zivit sa tym aj v buducnosti, chod do toho, je to dobra investicia. Ak tam zostavas len kvoli rodicom, tak to rozhodne prehodnot.

lindous
19. nov 2021

Píšeš, že máš možnosť robiť to čo si vyštudovala... Ale robila si to už niekedy ako full-time job?

Ak máš problém so stresom a cítiš sa po 2 mesiacoch VŠ pod tak veľkým tlakom tak, možno popracuj na zvladaní stresu všeobecne, lebo ak si takej povahy, že nevieš vypnúť, tak aj prácu si budeš neustále nosiť v mysli a skončím štúdia si vlastne nijak nepomôžeš

Technika je náročná škola, neviem kde presne si, ale väčšinou tam naberú veľa študentov a potom ich potrebujú pretriediť, takže ten prvý ročník je proste masaker a stres, ale keď to vydržíš, tak ver, že to bude už len lepšie + si zvykneš na systém, teraz je to po SŠ celé iné a treba sa trošku zobudiť a zamakať...

Ak ťa to baví ako odbor, tak by som skúsila vydržať.. Ale nie kvôli rodičom, tí budú určite na teba hrdí, aj keď nájdeš svoje šťastie v zamestnaní, ktoré ťa bude baviť... Držím prsty, aby si si rozhodla len a len k vlastnej spokojnosti 🍀

esmera50
3. okt 2022

@h2 súhlasím, ak BOh dal človeku rozum, mal by ho využiť!