Vysoká škola alebo prax

tamkyyy
22. okt 2023

Zdravím, som v treťom ročníku na strednej (Gymnázium) a trápi ma otázka čo po strednej? Bavia ma jazyky, tak isto som veľmi pracovitá, komunikatívna, moderujem a organizujem školské akcie no žiadna vysoká škola mi nevyhovuje na 100%. Premýšľam či sa mi viac nehodí 5 rokov praxe ako štúdia. Uplatním sa aj keby si len urobím kurzy typu manažérstvo atd? Všetci okolo mi len vnucujú vysokú školu ale potrebujem počuť aj iný názor. Za každý názor budem vďačná.

vroni
22. okt 2023

@tamkyyy, ani veľmi nie. Možno pár rokov budeš za hviezdu, taka mlada a už toľko praxe. Ale potom ta začnú predbiehať absolventi vš a darmo budeš skúsenejšia, usilovnejsia ci pracovitejsia, proste ti bude vs chýbať. Hlavne v oblastiach, ktoré spomínaš, jazyky, management, organizacia... Kurzy ti niekto uzná, niekto nie a dokazovať ľuďom (často aj hlupejsim od teba), ze si na VŠ sice mala ale nešla si, to je frustrujúce.

lucik194
22. okt 2023

v sucasnej dobe ked este aj od upratovacky vyzaduju univerzitu? hold spolocnost je zle nastavena......

za mna sa neuplatnis..... urcite chod na vysku a popri tom dalej rob co robis, budem mat aj prax a VS.

po skonceni gymnazia si v podstate absolutne nic, nemas ziadne remeslo, nic nepouzitelne nevies..... to ze moderujes a organizujes skolske akcie, je fajn, ale nic preborneho, skoncich SŠ a co dalej.....

urcite treba ist na VS, nic s tym nestratis a co je hlavne v dnesnej dobe, z VS mas najviac kontaktov, kamosov, s ktorymi budem mat "najblizsie" v buducnosti po vyske, hlavne kvoli praci.....

za mna VS a hlavne ked budes mat len gympel, ktory bez vysky je na dve veci

pribinak
22. okt 2023

Systém je nastavený tak, že ak chceš vyššiu pozíciu tak VS jednoducho musíš mat

Dnes počas štúdia môžeš cestovať a študovať v zahraniči, kde si môžeš trénovať jazyk.
Akože pár rokov vydrzis v pohode bez výšky, ale potom zistíš že na niekotre pozície štúdium potrebuješ, tie vedomosti len tak na ulici nenájdeš

lindous
22. okt 2023

Píšeš, že ti žiadna škola nevyhovuje na 100%, ale nájdeš s gymnáziom prácu, ktorá ti bude vyhovovať na 100%? Lebo nemyslím, že sa o teba pobijú... Ideálne je skĺbiť VŠ s brigádou a ďalšími aktivitami... Samozrejme, poznám ľudí z gympla, ktorí sa uchytili aj bez VŠ, nemajú sa zle, robia čo ich baví a rovnako poznám ľudí s VŠ, ktorí len plávajú a nevedia sa nikde uchytiť, takže sa to nedá úplne zovšeobecniť, vždy to je o ambíciach a pracovitosti daného človeka... ja osobne by som volila VŠ, lebo keby sa mám rozhodnúť, idem určite znova, len si treba vybrať odbor, ktorý má aj zmysel 🙂

maranta_leuconeura
22. okt 2023

Urob si vysoku teraz, neskor budes lutovat, ze si nevyuzila prilezitost ist hned po strednej. Prepac, ale s gymnaziom vela necakaj, mas vseobecne zameranie, takze nevies nic do hlbky, nie si clovek hotovy do prace.
A neviem ci existuje clovek ktoremu vyhovuje vysoka na 100% ;) ved si vyber nieco z toho co ta bavi, skus vychovneho poradcu v skole, psychologa, mozu ta nasmerovat na co sa hodis. Ak nepojdes na vyslovene tazky odbor, kde by si kvoli vyucne a praxi stravila cele dni od rana do vecera, tak sa neboj, aj popri skole budes moct v pohode brigadovat a naberat prax.

tamkyyy
autor
22. okt 2023

@vroni ďakujem za odpoved. Napadlo mi ísť smerom manažment no počula som že nie je to veľmi uznávané. Neviem či by to malo väčšiu váhu ak by som to študovala v zahraničí. Mám ešte jeden rok tak ho využijem na to aby som sa dobre spoznala a vybrala vysokú školu. Ešte raz ďakujem za radu!

danica2711
22. okt 2023

management je (absolventi takýchto odborov, nehnevajte sa na mňa) blbosť. Je to nablýskaná paráda takmer bez obsahu. Je veľmi pekné, že vieš, AKO riadiť, ale nevieš, čo. Bez znalosti odboru môžeš riadiť akurát tak (možno) HR, upratovaciu službu a podobne... Oveľa lepšie je mať seriózne znalosti v nejakom odbore (niečo ťa predsa musí aspoň na takých 75% zaujímať) a potom sa prípadne dovzdelať v oblasti managementu, keď už si myslíš, že na to máš talent. A je jedno, kde to vyštuduješ. Niečo iné je krízový management, ale to je iná liga

olimuc
22. okt 2023

Zalezi na vybere VS ak management na nejakej “novej” VS paneuropska a pod … tak to moc zmysel nema. Ak by si naozaj chcela nieco overene tak strojarina, IT, medicina a take stare odbory… pri management a pod potrebujes nejaku skusenost zo zahranicia (Erasmus uz nie je tak nedosiahnutelny ako kedysi) a xy faktorov. Ak mozes jazyk + management smer zahranicie.

olimuc
22. okt 2023

Zalezi na vybere VS ak management na nejakej “novej” VS paneuropska a pod … tak to moc zmysel nema. Ak by si naozaj chcela nieco overene tak strojarina, IT, medicina a take stare odbory… pri management a pod potrebujes nejaku skusenost zo zahranicia (Erasmus uz nie je tak nedosiahnutelny ako kedysi) a xy faktorov. Ak mozes jazyk + management smer zahranicie.

basullinka
22. okt 2023

No, s gymnaziom určite VŠ. Keby si mala odbornú školu a maturou ešte by som to brala, ale s gymplom je VŠ podľa mňa až nutnosť. Ak nechceš denne, tak kľudne aj externe a rob si aktivitky popritom, zarábaj si na školne (externé si platíš) alebo denne štúdium využi na cestovanie cez erazmus, spoznávanie kultúr, vybav si štáže a podobne. Nemusíš nutne 5 rokov sedieť na zadku v posluchárni...