Vysoká škola a dve malé deti

15. aug 2021

Ahojte 🙂
Je tu niekto kto zvládol vysokú školu s dvoma malými deťmi? Teraz majú 1 a 3 roky.
Ide o kombinovaný odbor, kde mám viac predmetov, ako je bežné.
Len chcem počuť, že je tu viac takých, ktoré to zvládli 😄 bola by to pre mňa veľká motivácia.

Posledný rok je manžel kvôli (vďaka) covidu na Slovensku ale v januári začíname opäť fungovať na mesačných turnusoch.
Stráženie nemám žiadne, alebo len minimálne. Učenie sa okolo detí dá zvládnuť, obaja spia celú noc. Neviem ale, ako to urobím s prednáškami, cvikami.
Som externý študent, takže 4+3 roky. Pokračujem od druhého ročníka.
Toto je moja situácia.

Veľmi uvítam nejaké úžasné hacky od vás, ktoré to už máte za sebou a boli ste v podobnej situácii. 😄

zaba21
15. aug 2021

Študovala som ako slobodná hneď po SŠ vysokú školu externe 5 rokov a bolo to dosť náročné, školu sme mali raz do týždňa - piatky alebo utorky, dochádzala som cca 100 km vlakom, autobusom. Keď som mala 30 rokov, začala som si robiť doplnkové pedagogické štúdium popri práci, počas štúdia som otehotnela a narodil sa mi syn. Syn bol dobrý, pomáhala mi mama aj manžel, ale nejak si neviem predstaviť dlhodobo študovať bez pomoci. A to teda bolo nie náročné štúdium a trvalo len 3 semestre.
Podľa môjho názoru si nejakú pomoc musíš vyriešiť inak si to pri takých malých deťoch neviem predstaviť..

luci_ba
15. aug 2021

ja z rozprávania poznam len ako moja mamina so mnou pár mesačnou robila skúšky na STU, a sikula dala to 😊 drzim palce aj tebe aby si zvládla, už len to odhodlanie ze o tom premysľaš, paráda 👍

zaba21
15. aug 2021

Ale teda nechcem ťa odradiť, ja som skončila štúdium v r.1989, môj odbor bol vtedy dosť náročný. Teraz sú predsa len aj iné možnosti, dostupnejšie materiály, v poslednom roku aj online štúdium.

oli18
15. aug 2021

Velmi si fandis, alebo mas vela penazi na kupovanie skusok, ak mas dve male deti, manzel na mesacnych turnusoch a ziadnu pomoc na strazenie deti.

jaga18
15. aug 2021

Ja som si posledne 2 roky dokoncovala už aj popri práci a 2 ročnom synovi (teda do jeho 4). Bolo to náročné, mala som síce pomoc, ale kým to bolo len popri dieťati sa ešte dalo, keď som musela popri ňom ešte aj prácu riešiť, sťahovanie a tak bolo toho naozaj dosť a stávalo sa, že som vynechala prednášky, lebo som to jednoducho nevedela všetko skĺbiť. Darmo som si zabezpečila niekoho k malému, do práce za mňa nemal kto ísť

judar
15. aug 2021

momentalne si v dost zaslepenom stadiu...lavou zadnou to v takomto pripade nedas a ešte ktomu ked sa ti to moze este ktomu inak zivotne skomplikovat a ked do toho pride este aj tvoja praca

dadka_bb
15. aug 2021

Ja mam vysoku skolu ekonomicku skoncenu, a teraz mam dve deti, muza prec v nemecku. A zvazujem externe pedagogicke minimum, tak som zvedava tiez ci niekto nema skusenost. Pripínam sa teda

patus_2
15. aug 2021

Osobne si myslím, že sa štúdium zvládnuť dá aj s deťmi, ale bude veľmi náročné. Minimálne to stráženie si vybaviť nejako musíš, pretože aj na externom štúdiu máš povinné cvičenia a niektoré prednášky. Čo sa týka povinnosti počas semestra, tam to veľmi závisí od konkrétnej VŠ. Niekde je počas semestra relatívne kľud, inde potrebuješ urobiť niekoľko seminariek, zadaní, projektov... A cez skúškové budeš pravdepodobne opäť potrebovať pomoc so stráženim deti. Lebo neviem si predstaviť učiť sa pri maličkých deťoch. Na stráženie skús požiadať rodinu ak môžeš, alebo nejakú študentku, ktorá si chce privyrobiť a budeš jej dôverovať. Treba si však uvedomiť že 7 rokov (6 v tvojom prípade) je sakra dlhá doba, či si ochotná obetovať svoj voľný čas na učenie a prípravu do školy, alebo by si ho rada využila.inak. Držím prsty, keď sa rozhodneš študovať, aby si to zvládala.

mogaa
15. aug 2021

Hlavne si vyjasni a vyrieš základnú vec - bez pomoci to nedáš....to nie nie sú len prednášky a cviká.....kedy sa chceš učiť pri 2deťoch? určite sa dá aj po nociach, ale pred skúškami stačí že jedno ochorie , prípadne nebudeš mať "varovku" na skúšku....to sú také maličkosti.....

chrumka120
15. aug 2021

Určite to skus, teraz máš pre teba určite výhodu že možno budete mat vyučovania online, podľa toho teda čo chceš študovať, kamoska ma dve deti a chodí externe, ma ich pri sebe momentálne stále, vyučovanie bolo online aj skúšky a v pohode to zvláda, dokonca bez opakovania skúšok

veronice
15. aug 2021

Kamoska stihla pocas studia mediciny porodit 3 deti a skoncit (sice o nejaky cas neskor) ale s cervenym diplomom 😉 podla mna toto si vyzaduje jednu zasadnu vec - perfekt y timemanagement. A samozrejme podporu rodiny. Drzim palce 🙂

ofzuza
15. aug 2021

Co studujes? Su odbory co idu lahsie a take, co daju dost zabrat

loginexistuje
15. aug 2021

podla toho co pises sa sanca ze to das blizi limitne k nule statnicovala som s dietatom plus dalsiu skolu robila ale bez podpory muza alebo silnej podpory inej rodiny je to nerealne

loginexistuje
15. aug 2021

studovala som distancne a na povinne cvika som bravala dieta so sebou v autosedacke co uz s tvojimi takto neporiesis (pri babetku sa este da) potom uz strazieval muz

majuskakrellova
15. aug 2021

Zacinala som VS uz som mala dceru a bola tehotna so synom. V septembri som nastupila v decembri uz som mala syna. O rok nato znova tehotna takze kym som mala bc uz som mala 3deti. Teraz pokracujem v magisterskom, prvy rok mam za sebou, este dva. Manzel pracuje v zahranici chodi domov cca po mesiaci na tyzden... pomoc som ale mala od mami, ktora mi v soboty ostavala s detmi. Casto krat som na seminar, ci prednasku nesla, dostala som za trest pracu navyse, vacsinou seminarku, ci projekt...narocne to je, ale urcite sa to da zvladnut.

spadnutaslivka
15. aug 2021

úprimne- bez pomoci to nedáš. ja som mala mimčo, kamošky mi kočíkovali pred fakultou alebo na chodbe, kým som bola na prednáške (ak bola taká, čo som nemohla vynechať), keď som mala skúšky alebo písomky. cez deň deti, po nociach písať práce miesto toho, aby som si pospala. domácnosť LTT. na obhajobu som nešla, lebo som bola v nemocnici a na druhom termíne ma brali ako na opravnom- nikoho nezaujímalo, že pre mňa je to prvý termín. ale mám to za sebou, občas pomohla svokra, občas mm, ak mu práca dovolila, a kamošky na to stráženie, keď bolo nutné.
Závisí, ako sa ti učí, aká je to škola a aký si pracant. Ale otázka je ozaj, ako si chceš zariadiť nepredvídateľné udalosti.

autor
15. aug 2021

Ďakujem vám ❤️ tie ktoré ste to zvládli, dodali ste mi odvahu.

Nie, peniaze nemáme 😄 ani by ma nenapadlo si skúšku zaplatiť.

Ide o pedagogiku.
Ono sú to spojené dva odbory.
Predškolská a elementárna pedagogika a pedagogika psychosociálne postihnutých.
Je to celkom dosť náročné. Aspoň pre mňa 🙂 niekto by to dal ľavou zadnou. Ale mám predtým celkom dosť rešpekt.
Je v tom dosť obsiahnutá psychológia, preto zvažujem aj možnosť začať odznova čisto len s psychológiou.
Problém ale je s uplatnením.

Po tej pedagogike by som mala viac možností ZŠ, MŠ, DD..
Po psychológii by bolo najlepšie si otvoriť súkromnú prax. A na to nemám podmienky. Viem že sa to môže zmeniť, ale venovať 7 rokov štúdiu s pre mňa neistou budúcnosťou.
Nechcela som sa až tak rozpísať 🤦🏼‍♀️🙂 niekto sa pýtal.

Ono, riešim to rok dopredu. Návrat plánujem až na ďalší rok. Chcem si to dopredu pripraviť. Vyriešiť stráženie, doriešiť bývanie a ideálne si zohnať materiály aspoň na prvý semester a oboznámiť sa s tým čo ma čaká, nech máme ľahší štart.

autor
15. aug 2021

A ďakujem za tie nepredvídateľné situácie. Toto nemám premyslené

loginexistuje
15. aug 2021

s tymto ale klasicka zs nehrozi neviem za mna zbytocne kombinovat a so psychologiou sa tazko uplatnit

gdpr
15. aug 2021

Podľa mňa záleží od viacerých faktorov, či máš samostatné deti alebo sú len na tebe závislé ak nie sú veľmi tak počítam s tým, že 3r by malo ísť do školy a 1r môže ísť do jaslí tým pádom celý deň budeš mať na seba a domácnosť a učiť sa môžeš ľavou zadnou. Ak však budeš s 2 deťmi doma tak si to neviem predstaviť ako chceš stíhať. A cez víkend na cviká by som si našla opatrovateľku alebo striedala so starými rodičmi. Ale samozrejme táto možnosť je veľmi finančne náročná aj čo sa týka opatrovateľky aj čo sa týka jaslí.

gdpr
15. aug 2021

No a pri psychológii nie je len 7 rokov je tých rokov oveľa viac pokým si budeš môcť otvoriť ambulanciu najprv budeš musieť robiť prax počas ktorej sa budeš špecializovať, zbierať kredity na školeniach a až po pár rokoch bude reálne si otvoriť niečo súkromné.

autor
15. aug 2021

@gdpr ďakujem. Vidím, že túto možnosť ešte nemám poriadne naštudovanú.

luccija
15. aug 2021

Čo to znamená pokračujem od druhého ročníka?
Podľa mňa je to dosť a po nociach študovať zase budeš vyflusnuta pri deťoch...a zdravotne, psychicky...
Neviem či som to dobre pochopila a nechceš si spraviť len 2r. externe pomaturitne štúdium učiteľstvo pre MS?či ty už pedagogickú strednú máš?
Aj špeciálna pedagogika býva žiadaná.Psychologiu nerob krásny odbor, ale roky driny na sebe, výcviky a pokým máš súkromnú prax ubehne 10 r

maximilie
15. aug 2021

Takmer všetky spoluziacky na externom som mala matky 1, 2, 3 ci 4 deti a zvládli to. Jasne ze sa to dá, ale to stráženie si musíš zabezpečiť. To ti je predpokladám jasne.
Bežne mamičky koja cez prestávky na chodbách, čo je už podľa mňa extrém, ale skratka da sa to.

autor
15. aug 2021

@luccija mám ukončený prvý ročník 🙂
Rozmýšľam aj nad pomaturitným. Zvažujem viac možností. Preto som veľmi rada za všetko, čo sem každá z vás píše. Veci, na ktoré som nemyslela, ktoré nemám domyselné a tak podobne.

Začala som aj druhý ročník. @maximilie aj ja som kojila, ale v aute na parkovisku. So strážením bol vtedy veľký problém. Prerušila som štúdium a toto bol jeden z dôvodov. Teraz to malo byť ľahšie, babka (moja mamka) bola na invalidnom dôchodku, dávala sa dokopy.
Aaale, dala sa dokopy až tak, že jej zrušili dôchodok a opäť pracuje a teda nemám stráženie.

Och, ďakujem ženy.

autor
15. aug 2021

Ťažko sa mi rozhoduje. Prešľapujem na mieste. Konečne som našla odvahu a chcem ísť do toho. Takže ešte raz, vďaka za každú jednu pripomienku 🙂

frederika21
15. aug 2021

Ja si myslím, že kde je vôľa, tak tam je cesta 🙂. Ja mam 1,5 ročného syna a po 2 rokoch sa opäť vraciam do školy, tiež na výšku, ale idem na marketingovú komunikáciu a reklamu, predtým som študovala predškolskú a elementárnu pedagogiku, ale po roku som zistila, že to nie je až tak odbor pre mňa tak som sa rozhodla pre tento 🙂. Idem externe, budem mávať školu soboty a vôbec sa nebojím toho, že by som to nedala. Áno, mám iba 1 dieťa, ale dieťa, ktoré je aj za dve 😂😂. Ja som mala na predošlom odborné spolužiačky, ktoré mali jedno a aj dve deti, dokonca jedna stihla aj 3. a to sa bavíme o 1. ročníku iba 🙂. Jedna dokonca začala s ročným synom študovať súbežne dva ročníky, lebo nechcela Bc robiť 4 roky a dala to a Bc skončila už s dvomi deťmi, takže s 2 deťmi dokázala spraviť súbežne 2 ročníky naraz. A myslím ze predškolská a elementárna pedagogika nie je až tak ľahký odbor, keďže pre mňa bola matika a pedagogika celkovo riadny zabijak. Takže, ak vieš čo chceš študovať, iba si chod za tým a neboj sa prekážok. Samozrejme, že tie prekážky budú, nie vždy to bude ružové, ale tvoj hnací motor budú to je deti pre ktoré to budeš robiť a potom pre prácu, ktorú by si milovala 🙂. Ja by som sa zamerala keď tak na tvojom mieste iba na jeden odbor, konkrétne na predškolskú a elementárnu pedagogiku, pretože s tým uplatnenie budeš mat bez problémov a dá sa to zvládnuť aj popri viacerých deťoch 🙂. Držím palce, nech sa rozhodneš akokoľvek, ver v samu seba, v svoje schopnosti a neboj v živote všetko zvládneš 🙂

autor
16. aug 2021

@frederika21 dakujem 🙂

skolara
16. aug 2021

Ja som pri detoch vystudovala predskolsku a elementarnu pedagogiku. Dalo sa to, ale ucit som sa musela vela.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz