Výška v Blave alebo Košiciach

ddomcca
15. dec 2022

Ahojte, pochádzam zo stredného Slovenska a rozhodujem sa ohľadom výšky prioritne v Košiciach alebo v Blave, chcem sa teda opýtať, pokiaľ nezohľadňujeme školu, na ktorej ste študovali, ktoré mesto je lepšie, určite cenovo vieme, ktoré vyhrá ale skôr myslím ohľadom možností, voľnočasových aktivít, príjemnosť mesta, ľudia, všeobecne mesto samo o sebe, ktoré je lepšie pre taký vysokoškolský život? Oba mestá ma ťahajú rovnako a preto si neviem rady. Ďakujem.

liz_lemon
15. dec 2022

v Blave je nejaká VŠ?

beata_k
15. dec 2022

@ddomcca Ak pojdes do BA, tak sa vyhni terminu Blava.

majlo1234
15. dec 2022

Toto je taky zvlastny bratislavsky kolorit, presne som vedela, co tu najdem, ked otvorim turo temu😃
K veci-cenovo je to asi jedno, uz je to rovnako drahe aj tam aj tam. Ak by som si vyberala iba medzi tymito dvoma, sla by som do bratislvy, ale to je otazka osobnych preferencii skor😉ale ak by som si znova vyberala vysoku skolu, nesla by som na slovensko, ale do ciech, alwbo inde do zahranicia

euka210
15. dec 2022

@ddomcca ja si myslim, ze to vooobec nie je o meste, ale o ludoch, ktorych stretnes a s ktorymi budes travit cas. Ja som si vyberala podla kvality skoly, nie podla mesta.

luliu
15. dec 2022

@ddomcca tak VS sa nevyberá podľa mesta, ale podľa toho čo chcem študovať a podľa kvality školy. Nie či je lepšie v Ba alebo Ke

ddomcca
autor
15. dec 2022

@luliu urcite, prihliadam na to skrz to ale, ze mi obe skoly ponukaju to iste a maju rovnake recenzie na tu specificku fakultu. Rovnako mam v oboch mestach aj znamych cize aj otazka co sa tyka ludi v danom meste, resp. ludi, ktorych poznam je zodpovedava a preto sa rozhodujem podla mesta.

ddomcca
autor
15. dec 2022

@beata_k dobre vediet, dakujem

queen_mary
15. dec 2022

Urcite Bratislava. Na vychode nic nie je.

lucia__27
15. dec 2022

@queen_mary si bola niekedy na východe? Košice, Michalovce napríklad ? Či najbližší výlet bol do vedľajšieho mesta tvojho bydliska?

ku_uk
15. dec 2022

@lucia__27 áno, bola. V okruhu 50km od Bratislavy u urologa.

queen_mary
16. dec 2022

@lucia__27 o com tocis? Mas snad v Michalovciach alrbo Kosiciach take moznsoti uplatnenia po vysokej skole ako v BA? Ci uz ide o korporat, statne institucie, nemocnice, media? Nemas. Cize bez debaty by som vychod ani nezvazovala.

hayabusa1337
16. dec 2022

@ddomcca urcite do Kosičiek

melanta
16. dec 2022

@ddomcca ak recenzie na školy sú rovnaké, známych máš v BA aj KE, tak by som sa pozrela na pracovné možnosti v danej oblasti. Aké sú možnosti pracovať brigádne či na skrátený úväzok v obore už počas štúdia a aké sú možnosti uplatnenia po škole. Nepíšeš, o aký obor ide, takže ťažko radiť.

oblecenie99
16. dec 2022

@ddomcca Ak nemáš vyslovene averziu, ale takú tú veľmi silnú, ani proti jednému mestu, tak ti ako už Košičanka, študujúca v Košiciach, bývajúca a pracujúca v Košiciach ti radím Bratislavu. Dôvod: oveľa oveľa lepšie možnosti uplatnenia sa či už počas, ale najmä po skončení štúdia. Aj keď osobne ja Bratislavu až tak nemusím - jednoducho som to mesto doteraz nestihla poriadne spoznať, vždy som tam bola na otočku, narýchlo, väčšinou jak naschvál v zlom počasí, v nevhodnom ročnom období, tak som ešte nemala šancu sa na ňu naladiť - napriek tomu tvrdím, že hlavné mesto je proste hlavné mesto. Budeš mať oveľa lepšie možnosti uplatnenia sa tam, ako na východe - pokiaľ teda nejde o taký odbor, ako IT a pod.

lucia__27
16. dec 2022

@queen_mary samozrejme že máš preboha 😃 a garantujem ti, že niektoré pozície sú oveľa lepšie platené na východe ako v ba napríklad

queen_mary
16. dec 2022

@lucia__27 hej hej, preto sa tristvrte vychodnarov stahuje do bratislavy.

jahoda_malina
18. dec 2022

@ddomcca ja mám v pláne odísť do BA, aby som sa mohla odsťahovať a skúsiť žiť sama za seba... nakoľko som však z KE, tak ti môžem potvrdiť, že si tu vie nájsť každý svoje... keby nie kvôli odsťahovaniu, tak zostávam v KE 🙂

ibrunova
18. dec 2022

@ddomcca dcéra chodí do Košíc, je maximálne spokojná, je to aj cenovo lepšie ako BA, intráky prerobené. Tiež sme tak na polke cesty.

katriona1
18. dec 2022

@ddomcca Můj manžel je ze středního Slovenska, studoval v Košicích, myslím, že na VUT. Hned po škole šel pracovat do Bratislavy a skončila tu i většina jeho spolužáků.

ysseba
18. dec 2022

Že Blava.... Bratislava, moje milované rodné mesto, prečo ti takto "hentí" hovoria? 😨

dzina007
18. dec 2022

Ti ktori studovali v Bratislave povedia Bratislava,ti co v Kosiciach su za Kosice.
My sa takto natahujeme s muzom ze kde raz posleme deti studovat. On je za Bratislavu ja za Kosice. 😀

Ja by som si mozno pozistovala aj ako to je s internatmi. V dobe ked som studovala jabtak v KE nebol s intrakom taky problem ako v BA.

ysseba
18. dec 2022

Čo keby sme začali volať Košice že Koša napríklad? Mám ísť študovať do Bratislavy alebo do Koša? Čo myslíte? A vy ste čo vyštudovali v koši?

gertrudaosem
18. dec 2022

@ddomcca choď do Košíc určite

gertrudaosem
18. dec 2022

@jahoda_malina treba študovať v ke

jahoda_malina
18. dec 2022

@gertrudaosem som za, ale mám dôvody, prečo chcem ísť z domu... viem, že tu máme úžasné výšky aj KE sú super, preto odporúčam

mantilka
19. dec 2022

@ddomcca som z KE a študovala som v Blave. Závisí, kde chces ostať žiť po škole. Nie je to ľahké v KE bez známosti si nájsť zamestnanie. Žiaľ úprimne, východ veľké rodinkárstvo. Ja by som zvolila BA a neprísť žiť do KE. Po materskej hľadať prácu nie je ľahké. V BA sú väčšie možnosti.

kiki234
19. dec 2022

Chod do BA, urcite najdes aj lepsie uplatnenie s porovnim s KE.

lopka1313
19. dec 2022

Ja by som si dala prihlasky na obe skoly a uvidela, kde ma prijmu... Sestra si tak davala prihlasky do KE, BA, Brna a 3 do Prahy. V Ke bola prijata bez skusok, v BA so skuskami a v Prahe na 2 na odvolanie/po prehodnoteni... Vybrala si Prahu. Ja som to mala jednoduchsie, prvykrat som sla vyskusat talentovky, vzali ma, tak som ani ine prihlasky nepodavala. Ale nevydrzala som tam, tak som pri druhom pokuse dala 3 prihlasky na 3 skoly v 2 mestach, kde som vsade bola prijata bez skusok. Vybrala som si potom podla odboru, ale az na poslednu chvilu (inak som bola rok v BA a 5 rokov v ZA). Teraz zijem pri BA, ale 5 rokov po skole som zila v KE. Podla mna su obe mesta super, aj ked KE mam radsej, no na pracovne prilezitosti je asi BA lepsia (ja som sa stahovala kvoli partnerovi)... Intrak skor dostanes v KE, v BA sa napr na STU davaju intraky podla vysledkov v skole, takze napr. aj z vychodu v prvaku kopa ludi nedostane intrak, lebo patrili ku slabsim na prijimackach (to bol aj moj pripad)... Zaroven su obe mesta studentske, maju funkcnu mhd na presuny po meste a pokial budes na intraku (aspon rok), tak budes prave v studentskej komunite a ten studentsky zivot zazijes.
Takze podla mna, najprv si fakt podaj prihlasky do oboch miest, uvidis, kde a na co Ta vezmu a potom sa rozhodni kam nakoniec pojdes. To, ci Ti bude dobre, nakoniec naozaj nezalezi od miesta, ale od ludi, na kt natrafis (a aku mas povahu).

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evkamotka
20. dec 2022

Bratislava. Mas ovela viac moznosti cez vs (ci uz cez semester alebo vikendy/volna) stazovat, ist na trainee program, po vs uz budes poznat mesto a ak nenajdes nic na strednom Slovensku (ak by si hladala doma) je urcite viac možností uplatnit sa v BA