Vylúčenie z externého štúdia

19. júl 2024

Dobrý deň, študovala som VS externe, nie som zamestnaná na TPP, lenze keďže ešte nemam 25 rokov nemusim si platiť odvody ani byt nikde nahlásená kym som bola študent, stacilo mi nahlásiť sa v zdravotnej poisťovni.
8.7 mi vsak prisiel mail že nespĺňam podmienky na postup do ďalšieho ročníka a teda budem vylúčená zo štúdia, má mi ešte prísť list no zatiaľ nic neprišlo. Ako teraz postupovať? Keďže neviem dátum odkedy sa nahlásiť na urad prace. Viem že po SŠ to ešte platilo cez leto ale neviem ako je to v tomto prípade. Vie mi niekto poradiť?

Zároveň mám brigadu na dohodu, samozrejme na zmluve mam čo najmenší plat na hodinu, a robim len 4h denne. treba to oznámiť zamestnávateľovi?

blackberrymt
19. júl 2024

Mne sa to nejako nezdá, ja som bakalára spravila denne a inžinierské externe a podľa mňa pri externom štúdiu ťa už nebrali nikde ako študenta, ani zľavy ako pri dennom štúdiu neboli

nicoletta98
19. júl 2024

Externe štúdium sa neberie tak isto ako denne. Čiže buď byt pri tom zamestnaná na TPP, kde za teba platí odvody zamestnávateľ alebo ísť na úrad práce.

aurelia2000
19. júl 2024

Odvody do zdravotnej si si platila aj platíš nadalej. Na urad prace sa hlasit nemusíš a ani nikde pracovať po zvysok zivota, ak máš z čoho žiť. Prázdniny nemáš, to je jasné. Inak plati to, co ti napisala @nicoletta98

autor
19. júl 2024

@aurelia2000 a z coho ? Lebo síce bola som chvíľu zamestnaná asi rok po strednej a potom som nepracovala, teraz od tohto roku mam dohodu. Nebudem mat nejaky dlh???

autor
19. júl 2024

Lebo ja som realne nic neplatila v zdravotnej len som sa tam bola nahlásiť

alickapusinka
19. júl 2024

Tak dlh budeš mať voči ZP.

tanyan
19. júl 2024

Pre študentov denného štúdia platí: Dňom vylúčenia zo štúdia na vysokej škole strácate status študenta, a teda prestávate byť poistencom štátu.
https://www.vszp.sk/poistenci/pre-studentov/por...
V tvojom prípade je podľa zverejnených informácií pravdepodobné, že od ukončenia zamestnania (asi rok po strednej) ti vzniká dlh na zdravotnom poistení. Odporúčam urýchlene sa zamestnať alebo prinajmenšom sa prihlásiť na úrade práce a v zdravotnej poisťovni si overiť stav / dlh. Je možné, že nie sú korektne nahraté kategórie a až po oprave bude vyčíslený reálny aktuálny dlh.

dota6
19. júl 2024

Byť evidovaná na úrade práce nie je povinnosť, je to možnosť.
Ale určite pre teba v prípade externého štúdia neplatia podmienky ako pri dennom štúdiu. Takže odporúčam smer zdravotná poisťovňa, jedine tam ti dajú relevantné informácie o tom, koľko dlhuješ.

aurelia2000
19. júl 2024

@no to ja neviem z čoho, ty musíš vedieť. Ty si externe študovala a nechodila do prace? Ani si nepodnikala? A kto ťa živil a ubytovaval,? Odkiaľ si mala €? Ak si počas externého štúdia neplatila do zdravotnej poisťovne, tak ti tam vznikol dlh, choď do zdravotnej zistiť, koľko to činí.

aurelia2000
19. júl 2024

Aspoň že od tohto roku pracuješ, zamestnávateľ za teba platí do zdravotnej.

tanyan
19. júl 2024

Ak nie si poistencom štátu a nie si zamestnanec ani SZČO či osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, tak platíš ako dobrovoľne nezamestnaná:
- v roku 2024 je to 97,80€ mesačne,
- v roku 2023 je to 84,77€ mesačne,
- v roku 2022 je to 79,31€ mesačne...

tanyan
19. júl 2024

Prosím, skontroluj si aj akú dohodu vlastne máš podpísanú... Dohodu o BPŠ možno uzatvoriť iba so študentom dennej formy VŠ (iba študent SŠ môže mať aj externú formu).
Ak študent pracuje na základe Dohody o brigádnickej práci študenta, nevzniká dohodárovi ani zamestnávateľovi povinnosť platiť odvod na zdravotné poistenie. Keďže tento dohodár nemá povinnosť platiť zdravotné poistenie, v Personalistike na karte Zdravotné poistenie sa zdravotná poisťovňa neeviduje.

autor
19. júl 2024

A je mozne že by ma nik na dlh neupozornil? Žiadny papier mi neprišiel

autor
19. júl 2024
tanyan
19. júl 2024

Pokiaľ nemáš správne nahodené kategórie v systéme zdravotnej poisťovne, tak im neukazuje dlh. Reálny dlh bude viditeľný až po oprave kategórií - na základe informácií od teba alebo po náhodnej kontrole.
Poisťovňa zverejňuje zoznam dlžníkov na internete: https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...

autor
19. júl 2024

V zozname dlžníkov nie som.

tanyan
19. júl 2024

Aktuálne tam máš kategóriu "študent VŠ" a v systéme si vedená ako poistenec štátu. Táto kategória dňom vylúčenia končí. Ak sa stihneš do 10 kalendárnych dní zaregistrovať na ÚP, tak bude za teba platiť poistné štát bez prerušenia poistného.
Možno sa stane zázrak a nikdy nezistia, že si bola vlastne externým študentom a teda máš nesprávne nahodenú kategóriu.
Info do budúcnosti: Premlčacia doba na zdravotné poistenie je aktuálne 5 rokov. Oznamovacia povinnosť sa nepremlčuje. Pokiaľ teda oznámiš správne kategórie po uplynutí premlčacej lehoty, tak môžeš podať námietku premlčania a mala by byť uznaná = dlh bude odpísaný a netreba ho platiť. (osobná skúsenosť so sociálnou poisťovňou po 15 rokoch v dôsledku chyby účtovníčky pri živnosti počas štúdia)

kris_tin257
19. júl 2024

Odkedy sa tieto veci zmenili? Bola som externý študent do 2017 a neplatilo sa nič, nahlásila som sa na zdravotnej ale platil za mňa štát nič som neplatila... Akonáhle som sa zamestnala platil odvody zamestnávateľa ale keď som nerobila platil štát, to bola výhoda externého neriešila som úrad práce ani platby do zdravotky, nepostrehla som žeby sa niečo zmenilo

aurelia2000
19. júl 2024

@kris_tin257 Áno, do 26 rokov je aj externý študent poistencom štátu.
https://www.dovera.sk/poistenec/potrebujem-pora...
A teraz vidím, že autorka má 24 rokov ... nečítala som pozorne, takže ani jej žiadny dlh nevznikol.

aurelia2000
19. júl 2024

@tanyan Autorka má 24 rokov.

yosi
19. júl 2024

Externé štúdium sa neberie ako bežné štúdium.

autor
19. júl 2024

No v pondelok teda pojdem zistiť osobne, drzte mi palce