Výdavky na vysokú školu

10. sep 2024

Ahojte,študujem na vysokej škole. V meste v ktorom študujem bývam na takom priváte v ktorom nájom stojí 150€ na mesiac. S mojím bývaním som spokojná,pretože máme peknú veľkú zariadenú izbu, zariadenú menšiu kuchynku a peknú kúpeľňu a vlastne je aj veľmi blízko ku mojej škole,centru. Preto privát,pretože internát mi zamietli a dochádzanie by bolo dosť únavné kedže mám plný rozvrh. Vlastne sa asi tak trošku chcem vyrozprávať alebo vlastne ani neviem. Moji rodičia mi platia to ubytovanie začo som vďačná. No čo sa týka vreckového je to také trošku ani neviem, minulý semester som dostávala okolo 10€ na 3-4 dni. Ja som vďačná za každý peniaz a všetky peniaze si viem krásne zadeliť a to som si dokonca aj varila jedlá a vždy som mala čo jesť. No niekedy to bolo dosť málo. A to mi minulý rok chodilo ešte aj sociálne štipendium 85€, čiže som bola vďačná aj za to. Čiže keď mi ho spätne vyplatili tak som si nájom platila z toho. U nás doma pracuje len otec, a veľakrát kebyže si doma nevypýtam aspoň to málo vreckového,tak by sa asi ani sám neopýtal,že či nepotrebujem alebo čo tam vôbec jedávam a pod.
Ja nezarábam peniaze,kedže študujem, ale nejaké peniaze našetrené mám z takých príležitostných brigád. Z týchto peňazí si kupujem pre seba všetky také veci ako oblečenie,topánky, nejaké potreby do školy,knihy alebo keď idem niekam na výlet alebo sem tam aj na jedlo. Čiže ja od svojich rodičov vôbec na tieto veci nepýtam, a asi by mi aj bolo trapne.
Druhá vec je aj tá,že keď som raz spomenula môjmu otcovi,že by som mohla raz aj brigádovať v meste v ktorom študujem, tak mi povedal,že to nechce,že to ja nebudem. No z realistického hladiska by som ani na brigády nemala čas,pretože mám rozvrh od pondelka do piatku a celkom zaplnený na tento druhý ročník.
Neviem, cítim sa troška hlúpo. Obávam sa,že možno ani to sociálne štipendium tento rok nedostanem. Chcela by som si nejako privyrobiť, ale také niečo ako brigadu vo voľnom čase neviem či nájdem. Rozmýšľala som aj nad doučovaním, kedže študujem učiteľstvo,že aspoň niečo.
Koľko dávate vašim deťom vreckové na Vš? Poprípade viem,že to znie hlúpo ale ako napríklad vysvetliť rodičom,že vreckové 10€ je dosť málo? Nechcem sa cítiť ako príživník😕

rozculena
10. sep 2024

rodičia sú POVINNÍ sa o teba starať,kým študuješ,nie si žiadny príživník.
Normálne sa ich opýtaj,či nevidia ceny v obchodoch a že či tam máš hladovať. Okrem toho dostávajú na teba aj detské prídavky,požiadaj si,nech to vyplácajú tebe,nie im.
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Ak otec nechce,aby si brigádovala,nech ti teda dáva mesačne toľko,koľko by si tam zarobila

autor
10. sep 2024

@rozculena dúfam,že môj príspevok nevyznel tak aby ma tu ľudia ľutovali ani nič podobné, len proste u nás ten otec niekedy nie je schopný tie peniaze dať ani mojej mamke aj keď zarába. A koľkokrát povedal,že nech si vypýta odomňa a že potom mi vráti…

lucia23529
10. sep 2024

Určite ti musia zabezpečiť nech máš kde bývať, aby si mala na jedlo, mala čo nosiť - na značkové a predražene veci nemusia samozrejme 🙂 ak nemáš čas brigádovať skús si privyrobiť napr. na Mnforce alebo Yougov kde sa iba vypĺňajú dotazníky ktoré ti chodia na mail a zaberiu pár minút, vieš si tým privyrobiť možno 5€ mesačne, mozno viac ale aspoň budeš mať drobné na kávu ;)

rozculena
10. sep 2024

nestrácaj čas vypĺňaním dotazníkov,hovorím z vlastnej skúsenosti

3009
10. sep 2024

skús doučovanie, tam sa platí na hodinu pekne.

bublinka1426
10. sep 2024

vreckove? od 16 rokov som mala 3 brigady takze od 16 rokov som od nasich nezobrala ani cent.
inac, mozno cez vikend doucko ci opatrovat deti, by si mohla? ked cez tyzden nie je cas.

maranta_leuconeura
10. sep 2024

Zabezpec si vlastny prijem, ak je to takto. Ak som spravne pochopila, rodicia ti okrem zaplatenia najmu daju este tak 100 € mesacne. To je na nejake prezitie podla mna malo

lucilaines
10. sep 2024

Ja ked som bola na materskej, tak mi raz do tyzdna chodila vypomahat baba, co studovala ucitelstvo. Ja som si potrebovala pri detoch upratat, nieco porobit alebo skocit do obchodu ci lekarovi. Poslala mi vzdy na zaciatku semestra rozvrh a podla toho som ju volala a ja som si podla toho napriklad objednavala vysetrenia u lekara a podobne. Castokrat prisla na 2-3 hodky v case, ked mala dieru v rozvrhu pocas dna. Okolo tych 60-70€ mesacne si zarobila. Skus hodit inzerat vo vasom meste na nieco podobne, podla mna to je teraz celkom ziadane.

lindous
10. sep 2024

Ani v 16tich som sa nepýtala či môžem brigádovať, iba som to oznámila... si dospelá, nemusíš mať na to otcovo povolenie, pokiaľ ti to časovo vychádza smelo do toho... ja som skoro celú VŠ robila spomínané doučovanie, online, pohodlné a dobrý peniaz, len teda ja som doučovala VŠ predmet a nemala veľkú konkurenciu, neviem ako to bude u teba, no skúsiť to určite môžeš

lienka9
10. sep 2024

Mozes kludne po veceroch a vikendoch brigadovat.od doucovania (za to sa dalo pekne zarobit),cez roxny hostesing,ist do satne brat kabaty,cokolvek.jednorazovych brigad je dost vela..nebudes sa citit zle a budes moct dat nieco aj do zivotopisu.

januska12323
10. sep 2024

Takže zarába len otec, mama nie keďže vyšlo sociálne štipendium tak bude rodinný príjem nízky. Ty dostávaš mesačne 150 plus okolo 80 vreckové, nie je to veľa ale ani málo. Koľko otec zarába a koľko z toho minie na bežné výdavky? Je vôbec možnosť ti dávať viac?

katuskamala1
10. sep 2024

Ja som to mala rovnako, ubytovanie mi platili a cestovne tiez, nabalili ma ze som mala jedlo na 2dni, dali nejake drobne ako tebe a domov v piatok alebo stvrtok. Navyse ,ako si ty nazvala vreckove som nemala,ani som nepytala,lebo kedze v meste kde aom studovala brigady nefrcali tak som pracovala cele leto a to si uzivala pocas roka,plus som si z toho vzdy i odlozila. Bola som tak von 3 leta (v zahranici)na konci studia som si kupila 4rocne auto za tie odlozene peniaze. Pocas vysky som si normalne kupovala oblecenie, bary, kaviarne,... vsetko co normalna mlada zena, ktora sa samozrejme nestravovala v restauraciach a nakupovala v činskych obchodoch. Nic mi mechybalo. Ziadne stipendium som nedostavala..

Takze i v lete pracovat a zit z toho je cesta pre teba...

luccija
10. sep 2024

Tak si mu mala povedať, že brigádu musíš mať, lebo máš málo peňazí.Chlapovi treba povedať priamo.Mama čo na to hovorí?je na ID či je nezamestnaná?máš aj súrodencov?
Tak z 80 eur sa neprestravujes a nezaplatís cestovné atď..záleží či otec nemá prehľad a mieru možno doma nenakupuje a varí mama...možno nemajú viac ty vieš ako na tom sú.Nestazujes si, tak si myslia, že to je v poriadku.Skus si pozrieť cez víkend nejaký detský kútik brigádu, alebo niečo ine

katuskamala1
10. sep 2024

@bublinka1426 ja rovnako. Od 15brigada. Ked bola stuzkova, mamka kupila na trhu saty a kedze ja aom chcela kadernicku ci nechty tak sup od septembra aj pocas strednej skoly brigada. Nie len v lete... neviem ale nejako sledujem,ze v dnesnej dobe mladezi len na tanier aby clovek dal. Pritom brigadou ziska pracovne navyky, najde sa mozno i profesne,ziska kontakty a je sebestacnyyyy , financne gramotny postupne.. same vyhody...

caar_oliine
10. sep 2024

V druhom rocniku som chodila na nočné do automobilky, idealne aj v sobotu aj v nedeľu (príplatky). Pripadne dni, kedy som na druhy den zacinala az od 11.00. Aj 70% mojich spolužiakov mali popri škole brigády, či už McDonalds, upratovanie, fabriky. Študovali sme na strojníckej fakulte, takže zrovna lážo plážo to nebolo. V treťom ročníku si viacerí z nás našli prácu aj na TPP a doštudovali sme prezenčne. Bolo to veľmi náročné, ale keďže mi naši tiež dávali len pár korún a my sme chceli mať aj “na pivo” tak sme veľmi nemali na výber. Skus si najst brigadu kde zamestnavaju vysokoskolakov standardne a su ochotni prisposobit sa tvojmu rozvrhu. Budes sa citit slobodnejsie, ked nebudes zavisla od platu otca. Drzim ti palce 🙂

minenkak
10. sep 2024

Musíš jednoducho začať pracovať,ja som platila bývanie a stravu občas oblečenie a topánky, zvyšok nie

bublinka1426
10. sep 2024

@katuskamala1 autorka chce pracovat otec zakazuje ( co nechapem preco, mozno chce aby 100 % sa venovala skole) ale tak vikendy ma autorka volne, tak moze....

a ano, mnohi ludia si vychovavaju z deti nedoktnutelne porcelanove babiky...ktore pomaly v 20tich rokov nevedia, co je to zarabat na seba, a potom to tak aj vyzera, pecene holuby rovno do huby, s prepacenim. a ked skoncia skolu, cakaju hned 2000 netto. najepsie nerobit a zarobit.

urcite je dobre pracovat, zacala som si viac uzivat zivot lebo som na to mala ale hlavne, som sa naucila s peniazmi hospodarit. a daco do zivota som si aj nasetrila a necakala na vyhru v lote ci davku od statu takze dokym som mala dieta, som mala nasetrene.

aeruginosa
10. sep 2024

Byt tebou, rovno riesim brigadu. Ina moznost nie je. Zbytocne riesit, kolko ini rodicia daju detom, ci dostanes stipko (ale urcite si on zaziadaj, v tvojej situacii bude kazde € dobre).
Cez leto si brigadovala? Mas nieco nasetrene z leta? Odporucam si zalozit profil na nejakej doucovacej platforme, napr. Doucma.sk, alebo neviem este ake ficia… Na fb je skupina, kde mamicky hladaju studentky na babysitting, to by si mohla skusit… A cez vikend dokladat tovar, alebo cokolvek, da sa najst vselico, len zacni co najskor hladat. Neviem, kde studujes, ale asi vsade sa to najlepsie rychlo rozchyta.
Na rodicov sa nespoliehaj… drzim palce.

tiezjedna
10. sep 2024

Dcéra dostáva každý týždeň 20 € + komplet réžia + býva doma. Od mája ale nastúpila na polovičný úväzok do práce, tak si kopec vecí platí sama a peniaze, ktoré dostáva od nás si šetrí (teraz si za ne napríklad kúpila nový ntb,pretože jej starý doslúžil). Ja nechápem dve veci - prečo pri "učiteľskom" odbore nedokážeš mať čas na prácu; a prečo vôbec s evidentne neschopným tatkom debatuješ o tom, či na brigádu pôjdeš alebo nie. Sa zamysli...

miskakyska
10. sep 2024

Akože teraz vážne zíram... stredoškolákov vyháňate na brigády pomaly od 15tich rokov a tu hľa slečnu vysokoškolačku MUSIA podľa niektorých živiť rodičia..

medda_beda
10. sep 2024

Tak ja som brigádovala aj v zahraničí, ale s týmto nesúhlasím aby študent brigádoval na zaplatenie výdavkov ktoré sú povinní hradiť rodičia.
Chceš drahšie oblečenie, nový mobil, vodičák ok zarob si, ale nie, že plať si cestu, stravu, oblečenie.Toto ja neuznávam.

Autorka otca sa nepýtaj a nájdi si brigádu cez víkendy ak to inak nejde, alebo letnú brigádu v zahraničí kde zarobíš viac než za celý školský rok.

autor
10. sep 2024

@medda_beda on by ma ani na brigádu do zahraničia nepustil…aj ked viem,ze vela ludi tak chodi a pekne zarobia😕

majka99999
10. sep 2024

Si dospela, mozes brigadovat kolko sa da, nepotrebujes povolenie. Tiez som bola na VS, nehovor, ze si v skole od 8.00 do 17.00, od pondelka do piatku, zvyskok casu studujes, aj po vikendoch. Ako pisali vyssie, dokladat tovar v supermarkete, babysitting, doucovanie.. Parkrat som bola na imatrikulaciach kabaty odkladat, v pravnickej kancelarii zakladat dokumenty, v Metre dokladat tovar, kludne cez agenturu mozes ist... VS asi nie je na dedine, je to minimalne okresne mesto, urcite sa daco najde.

aeruginosa
10. sep 2024

Autorka, nehnevaj sa, ale tvoj otec ti dava velmi malo penazi na vyzitie v dnesnej dobe pri dnesnych cenach (sudim, ze viac asi dat nemoze..) a zroven ti ide zakazovat financne prilepsenie si formou brigady. Ake su jeho argumenty? Hlavne ta letna brigada by ma zaujimala, ze preco ti ju zatrhol, ked v lete si skolu nemala. A dalsia vec, si dospela, proste chod a nepytaj sa ho, nic ti nemoze.

martinkatinka
10. sep 2024

Brigady cez leto, vikendy....

betulinka1
10. sep 2024

Podla mna skus ponuknut doučovanie, ak vies cez vikendy bude to len bonus, lebo vacsina deti ma kruzky a neviem co este, takze by mohol byt zaujem. Daj si do nejakej miestnej skupiny inzerat a uvidis, ci bude zaujem. Normalne tam aj napis, ze si studentka VS pedagogickej. Cez leto niekam robit animátorku bud do sveta alebo na Slovensku. Nie otca sa pytat nemusis iba mu to oznamis a vysvetlis, ze proste potrebujes peniaze, lebo ti ich vreckové nestaci.

milanemila
10. sep 2024

Pocas celej VS som brigadovala. Najintenzivnejsie v lete medzi maturitou a zaciatkom semestra, kedy som si nasporila z toho dost. Makala som normalne kratky dlhy v kaviarni za barom.
Prvy rok som byvala doma a potom uz sama, naklady na byvanie+mobil+internet som mala 250e, mama mi mecasne neposielala. Ked som ale potrebovala nieco vacsie kupit a na vianoce, narodky mi davala peniaze.
Nehnevaj sa, ale studium ucitelstva naozaj nie je take narocne, aby sa popri nom nedalo brigadovat 🤷🏼‍♀️ resp, co si robila teraz cele leto, ked si mala volno zo skoly?
Nechapem tvojich rodicov resp otca, financne ti pomoct nevie, ale na brigadu do zahranicia ta tiez pustit nechce. Si dospela, ja by som si nepytala povolenie od otca, ci si mozem najst brigadu na zabezpecenie zivobitia. Dalsia vec je, ze rodicia maju voci tebe vyzivovaciu povinnost kym studujes.

mira0611
10. sep 2024

@katuskamala1 je velmi tazke zohnat brigadu, pre 15 rocneho, vacsinou beru len od 18 lebo doteraz taky bol zakon. Od teraz sa to menilo, ze od 15 alebo 16 sa moze brigadovat, ale su tam prisne podmienky podla UPSVaR, ochrana deti a mladeze.

revikat
10. sep 2024

@majka99999 ja autorke celkom verím, že nemá popri škole čas, v júni som končila Mgr. MAT-FYZ na UPJŠ a za celých 5 rokov som mala otrasný rozvrh, začínali sme ráno o 7:05, často sme boli v škole aj do 18:40. Možno raz do týždňa sme začínali okolo jedenástej, ale žiadny celý voľný deň...
Ak boli v rozvrhu nejaké diery, dal sa za to akurát stihnúť obed alebo to boli dve hodiny, kedy človek nestihne ísť niekam do práce napríklad dokladať tovar, ani strážiť deti.
@autorka , neviem, kde študuješ, ale u nás univerzita poskytuje jednak prospechové štipendium (takže sa ti oplatí učiť sa na skúšky, lebo to štipendium zvyklo byť aj viac ako 1000€), ale aj brigády v rámci univerzity (napríklad sprevádzanie po botanickej záhrade, spravovanie sociálnych sietí univerzity a pod), skús sa opýtať aj na niečo také u vás.

katuskamala1
10. sep 2024

@mira0611 teraz sa moze od 16r alebo od ukoncenia povinnej skolskej dochadzky a podmienka je ta,ze nesmu brigadovat v nedelu. Pocet hodin v dohode bol regulovany stale. Neviem o nicom inom. Robim s mladezou , brigaduje vzdy niekto (na chvilku).