ahojte, prepačte viem že je tu asi dosť takych diskusii no budem rada za odpovede…
- som skor umelecká duša (žiadne technické alebo prírodné vedy, matematika fyzika chemia mi nič nehovoria, biologia možno ešte ako tak) a rozmyšlam nad odbormi psychologia, a rozne umelecké ako aj žurnalistika(ktorú sk vraj urcite nemam vybrat) alebo graficky dizajn a podobne… mate skusenosti so školami, odbormi ktoré za to stoja? Kde sa človek uplatí v podstate hneď alebo všade? Nechcem vychodit školu a potom pracovať za kasou, chcem sa vzdelavať a mať istotu. No neviem či v umení alebo takýchto psychologickych pripadne starostlivost o ludi/zvierata sa človek naozaj nájde vo svete. Prípadne aj jazyky sú pre mňa fajn. No bojim sa zleho výberu… preto sa obraciam na vás o skúsenosti o názory. Ďakujem.
Poznám ľudí z top žiadaných odborov, ktorí mali problém nájsť prácu v odbore a vlastme v ňom poriadne robiť ani nechceli a poznám ľudí s odbormi, od ktorých ich všetci odhovárali, že si nenájdu prácu, ktorí sú dnes presne tam kde si vysnívali 😊 jasné, že sú odbory, pri ktorých nie je toľko ponúk, prípadne nie sú tak dobre finančne ohodnotené, ale na základe toho čo vidím okolo seba, pokiaľ si tú VŠ človek len neodsedí, ale aktívne na sebe pracuje, zbiera skúsenosti a kontakty, vzdeláva sa aj pomimo a v iných príbuzných oblastiach atď., tak sa dokáže uplatniť v čomkoľvek, čo ho baví 😊
ono ja mam problem že niesom priebojná a taká proste sebavedomá, proste taká sivá ustráchana myš.. bohužial proste mam problemi s uzkostou a neviem teda aký odbor by bol ten pre mňa
Máš ZUŠku absolvovanú napr?
@janage nie nemam
Tak odporúčam si 1. zistiť čo na tie umelecké odbory požadujú, v dobrom. Tuším aj na grafiku.
2.oslov poradkynu v škole, stredoškoláci robia také testy profesného smerovania a mnohým to dosť pomôže. Minimálne sa zamyslis a nasmeruješ.
Uplatnia sa vždy, ak máš pre danú činnosť vášeň. Napr keby si vyštudovala etnologiu, môžeš robiť výskum, cestovať. Ak sochárstva, celý svet sa ti otvára, ale musíš na sebe makat