Výber vysokej školy

30. aug 2024

Chcem vás poprosiť o rady. Budem si vyberať VŠ mám nejakú predstavu že by som chcela študovať niečo také kde budem chodiť do práce len ráno a poobede domov a budem mať možnosť si vyberať voľno na pár dní dlhšie a plus dovolenky... Nevyhovuje mi pracovať nočné lebo nie som nočná sova 😀 ale neviem sa rozhodnúť potrebujem si vypočuť nejaké rady. Písala som si za a proti a vyšlo to tak 50/50 . Rozhodujem sa medzi výberom školy v Prešove - na 100% a ešte chcem jednu do rezervy keby náhodou ma neprijali ale neviem sa rozhodnúť lebo mňa baví takmer všetko napríklad práca so staršími ľuďmi resp. Seniormi, možno by som zvládla učiť prvákov na ZŠ, vo voľnom čase spievam... Budúci rok maturujem z chemického odboru ale už nechcem v rovnakom smere pokračovať. Samozrejme porozprávam sa s mamkou aby mi poradila názor ale chcem si prečítať vaše. Ďakujem

sisa_s
30. aug 2024

Nechapem..tak riesis vyber vs ci prace?

autor
30. aug 2024

@sisa_s

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2024

Myslim, ze VS by sa mala vyberat uplne inak, ak to ma mat teda nejaky zmysel. Je nieco, co Ta naozaj bavi a chcela by si to robit? Je k tomu nutna VS? Takto zacni. Pokracovat mozes tym, ze si ujasnis, v com si dobra a ci sa to zhoduje s tym, co by si chcela robit.

sisa_s
30. aug 2024

Aha, akoze uplatnenie po vš, aby si pracovala rano, vela volna, ziadne nocne 😀 idealne teda nieco, kde vies robit HO, lebo budes mat rocne 20d dovolenky, bezne ziadne "vyberanie volna na dlhsie"...pedagogika - lektorka CJ, IT napriklad

autor
30. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl rada spievam vo voľnom čase baví ma to ale je to skôr koníček viem si predstaviť pokračovať v speve popri zamestnaní ale okrem toho ma baví práca s ľuďmi, viem si predstaviť že sa v niečom vypracujem

autor
30. aug 2024

@sisa_s noo až tak som to nemyslela že chcem veľa voľna 😀😀

autor
30. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl skúsim takto ďakujem.

mimi3008
30. aug 2024

Na to, ze si pomaly matirantla mi pridu tieto kriteria vyberu VS velmi nevyzrete, az detinske. Je mi to podobne tomu, keby si niekto prisiel vyberat auto nie podla motora, vykonu, typu prevodovky, spotreby, ale podla farby, potahov sedadiel a rohoziek...

betulinka1
30. aug 2024

Z akych odborov vyberáš VS? Lebo takto sa tazko radi. Ak mas chemicky odbor, tak mozno farmacia

vkatush
30. aug 2024

Mne len príde vtipno, keď povedia, nech ide niekto na pedagogiku/jazyky, koľko bude mať času.
Akurát sme sa po dlhšom čase stretli kamošky. Každá učí. Prvý stupeň, druhý, stredná, výška, družina, jazykovka. A len sme sa smiali, že nemáme čas, peniaze a len robíme veci do roboty 😂 a to sa ešte len začína školský rok.
Ak chceš odrobiť a mať po práci pokoj, rozhodne nie do školstva. Tam si prácu berieš domov a pokračuješ v nej. A prvé roky, kým si vypracuješ dobrý systém, portfólio, robíš fakt celý deň. A nemáš to zaplatené 🙃
Ale dovolenka (prázdniny) sú fajn 😂

autor
30. aug 2024

@betulinka1 na 100% mesto Prešov... 1. Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie (1.stupeň ZŠ) 2. Špeciálna pedagogika

patus_2
30. aug 2024

@vkatush presne tak, mnohí si myslia, že pracujeme od 7:30 do 13:30 a do toho kavičky, čajíčky a voľne prestávky.
Autorka, vyberať si školu, podľa tvojich kritérií je tak trošku smiešne. Po škole budeš rada, že vôbec nejakú prácu máš, z mnohých podmienok budeš musieť úplne poľaviť.. už len to, že si chces vyberať dlhšie voľno + dovolenky, svedčí o tom, že zatiaľ nemáš ani poňatia, čo práca obnáša.
Ťažko budeš učiť iba prvákov, takto to v škole nefunguje. Pokračuješ s nimi až do štvrtého ročníka. Práca so seniormi je extrémne náročná a tam sa priprav aj na poobedné a nočné služby.
Ak si dobre pamätám, tak si tu už písala, že chces ísť do PO, buď na špecku alebo primárnu pedagogiku. Popritom si spomínala osetrovateľstvo a dentálnu hygienu. Máš v tom, čo chces robiť zatiaľ riadny guláš.
Porozprávaj sa s rodičmi, s kamoškami, kľudne aj s výchovným a kariérnym poradcom, s niekým blízkym, aby ti poradili a trošku priblížili, ako to v praxi chodí.

betulinka1
30. aug 2024

Mas vztah k detom?

joesvk
31. aug 2024

Keď ťa baví aj práca so staršími ľuďmi, poradila by som ti fyzioterapia .Populácia starne-na východe zvlášť . Budeš mať istú prácu. Potom môžeš robiť súkromne alebo pod nejakým zdravotníckym zariadením.

tinalia
31. aug 2024

Špeciálny pedagóg svoju prácu odbitím pracovnej doby neskončil, resp, zaleží kde sa potom zamestnáš 😉 a ako zaznelo vyššie, mala by si si vyberat odbor podľa toho, čo ťa bavi a chces robiť a nie podľa pracovnej doby 😅

anita6666
31. aug 2024

Žiadnu. Stačí ti billa a mäsový pult...napr.

libusak
31. aug 2024

Prekladatelstvo

autor
31. aug 2024

@anita6666 ??? toto si si mohla odpustiť

mimi3008
31. aug 2024

@anita6666 Ach jaj, toto muselo byt? To preco takto utocne a ponizujuco?

vkatush
31. aug 2024

@mimi3008 nie je to ponižujúce, a za mňa ani útočné, skôr vecné. Práca ako každá iná. A áno, netreba na ňu vysokú školu a nebude ťahať nočné. A dovolenku si tiež vie nahlásiť/vybaviť, keďže tam nemá nejaké deadliny alebo povinné vyberanie v dané termíny.

autor
1. sep 2024

@vkatush načo komentuješ? Až taka sprosta nie som aby som skončila za pultom... Pýtala som sa na školu nie robotu

patus_2
1. sep 2024

Za pultom nekončia len sprostý, každá práca je dôležitá. Je fajn, že chces ísť na vysokú školu, ale aj vysokoškolák môže za tým pultom skončiť. Aj ja po 2 VŠ som chvíľu makala za pultom.

vkatush
1. sep 2024

Pýtala si sa na pedagogickú, dala som ti odpoveď, že to nie je úplne podľa tvojich požiadaviek (ani škola, ani robota).

Okomentovala som dehonestujúci komentár o práci v obchode (inak, mám odrobenú aj prácu brigádne za pultom, kým som si robila školu a už som na škole, takže viem, o čom hovorím).

A do tretice, je to diskusia, do ktorej sa môže zapojiť hocikto 🙃