Dobrý deň, som v 3 ročníku na 4-rocnom všeobecnom gymnáziu a onedlho si mám vybrať voliteľný predmety pre 4 ročník a neskôr VS a ako väčšina vôbec neviem xd
Čo sa týka známok mám zväčša jednotky, 2-3 dvojky na vysvedčení. Vôbec ma nebaví biológia a ani chémia, aj keď sa ich dokážem naučiť, takže na medicínu neplánujem ísť. A zvyšok je taký že záleží od konkrétneho učiva. Najviac ma asi baví občianska náuka, ale to je možno aj preto, že je to najľahší predmet a je to "také zo života". Myslím si, že mám celkom logické myslenie, takže ide mi matika a aj informatika v škole, ale není to tak že by som si vo voľnom čase programovala. Z fyziky si neviem predstaviť maturovať, keďže mám extrémny odbor k niektorým ucivam. Takže asi ani nechcem robiť nič, kde by som ju nejak potrebovala. (Aj keď opäť mám z nej 1-tky.)
Čo sa týka mojich záujmov a podobne, tak úprimne nejaké ani nemám, celkom ma baví sledovať politiku a dianie vo svete oproti mojim rovesníkom, ale zas to neviem či mi nejak pomoze. Chcela by som byť v práci skôr v kontakte s ľuďmi a neviem si úplne predstaviť robiť niečo úplne monotónne. Som človek, ktorý sa rýchlo dokáže nadchnúť pre nejakú vec a začať to robiť úplne spontánne, ale zároveň má to vie aj rýchlo prejst.
Ďalej čo sa týka VS, tak naši na tom nie sú úplne finance dobre, takže musela by som mať niečo pri čom by som mohla brigádovať a financovať si štúdium. Aj keď už teraz brigadujem 15-20 hodín do týždňa. A plánujem si ísť zarobiť pred VS na dva mesiace do zahraničia, takže aspoň prvy semester - dva by som nemusela robiť. Ale určite by bolo plusom, keby sa dá nájsť neskôr brigáda v odbore.
Samozrejme by som aj chcela, aby bol odbor ľahko uplatnitelny (nie sociálna práca a podobne).
Viem, že som toho napísala o mne celkom malo, ale ak by vás napadla nejaká VS, ktorá by ma mohla baviť, prípadne z čoho by som podľa vás mala maturovať (na výber mi ostáva dejepis, psychológia, obn, matika a informatika) budem vám veľmi vďačná.
@pribinak rozmýšľala som, len počúvam, že by som tam mala byť len keby som si fakt istá, čo nie som. A že nemám šancu sa uplatniť bez známosti (nájdenie koncipientskej praxe) a že na brigádu môžem zabudnúť.... Tak by ma zaujímali možno aj skúsenosti ľudí, ktorí právo študovali.
Inak vyberáme si v podstate dva maturitné predmety. (+ Sjl, anj)
Ešte dodám, že by som chcela mať fakt prácu, v ktorej by som videla zmysel. Viem si predstaviť robiť v nejakej ľudsko-pravnej organizácií, prípadne viem, že by ma bavila žurnalistika , aj keď na to pravdepodobne nemám.
Ja som mala podobný problém. Nakoniec som maturovala z občianskej náuky, nemčiny a voliteľne z dejín umenia a kultúry. Šla som potom smerom ekonómia a medzinárodné vzťahy. Na tvoj smer by mi celkom ešte sedela psychológia, ľudské zdroje, diplomacia, medzinárodné vzťahy... Uplatnitelné to je... Ak ťa to bude bavit je uplatnitelné všetko.. medzinárodné vzťahy, jazyky a ekonómia sú aj také že keby chceš potom zmeniť zameranie tak tie znalostí sú také, že ich využiješ aj v iných oblastiach..
Prípadne ešte špeciálna pedagogika alebo niečo také? aký máš vzťah k deťom?Pripadne naozaj tie ľudské zdroje pouvažuj
Alebo VŠ pedagogická /nie špecialna pedagogika/, záleží čo si vie predstaviť robiť.
@tttt12 inak pozerám do teraz tie ľudské zdroje a úprimne obsah štúdia sú veci, ktoré by ma podľa mňa dosť bavili a asi všetko s čím si viem predstaviť pracovať, len ak chápem správne uplatnenie je to hlavne manažér a pod. a to už som si není istá či by ma bavilo, ale vďaka za zaujímavý typ, lebo o tomto odbore má ani nenapadlo uvažovať
Baví ťa občianska, sledovať politiku, možno niečo ľudsko právne. Pozri európske štúdiá na Univerzite Komenského. Väčšina štúdia je v angličtine, študuje tam aj veľa cudzincov, deti rodičov pracujúcich v diplomatických službách. Poznám niekoľko absolventov, ktorí pôsobia v rôznych organizáciách v EU aj mimo. https://fses.uniba.sk/studium/studijne-programy...
Ak ti idú jazyku, na filozofickej fakulte by som pozrela tlmočníctvo, ak máš dobre zvolené jazyky, vieš sa veľmi dobre uplatniť od súkromného sektora po rôzne medzinárodné organizácie.
A na filozofickej fakulte máš niekoľko ďalších odborov, ktoré by mohli zapadať do tvojho rozsahu záujmu. Andragogika, žurnalistika, psychológia.
Autorka: Ak ťa bavia humanitné predmety, tak VŠ sociológia alebo politológia a už na škole brigádovať v médiách (zarobíš a získaš aj prax). Na to, aby si bola novinárka, je lepšie študovať vyššie spomenuté odbory ev. ešte ekonómia alebo právo. S tými druhými dvomi sa vieš uplatniť aj ak by práca v médiách nevyšla. Psychológia nie, ak nemáš rada biológiu. Aj ľudské zdroje sú ok, ak by si pracovala na HR (výbery zamestnancov a pod.) A skús aj tento test, možno ťa niekam nasmeruje https://www.emiero.sk/
Vybrala by som si na maturitu informatiku, alebo psychológiu
Ak by si študovala tie ľudské zdroje, alebo pedadogiku psychológia Ti pomôže.Asi by som študovala jazyky, ak Ta bavia tie za vždy zídu...
Právo nie
@katkine_terapie skúšala som viackrát, vyšiel mi typ ENFP, ale moc ma to nenasmerovalo nikde xd
@luccija jazyky moc nechcem práveže, skôr by som na nich chcela robiť popri výške keď už tak, hlavne teda nemčinu by som si chcela do budúcna zlepšiť
Možno by bola dobrá aj informatika, dobre ovládať angl.jazyk, tí si nájdu uplatnenie aj platové ohodnotenie majú dobré.
Ja som robila v jazykovke, turistickú sprievodkyňu, popri výške aj napr v gastre, office manažérku a teraz práve v ľudských zdrojoch... Ono je toho veľa čo pod to spadá - nábor zamestnancov (to je také komunikatívne, živé), vzdelávanie zamestnancov, spoluprácu so školami a študentmi, internú komunikáciu so zamestnancami... tiež záleží veľmi od firmy. V malých firmách máš pod sebou toho viac, v korporatoch je to veľmi špecializované. Ale na to aby si robila ľudské zdroje to nemusíš mať vystudované - kolegovia majú vyštudovanú ekonómiu, psychológiu, andragoniku, medzinárodné vzťahy
žurnalistika, prip. masmedialne studia?
Autorka: V prípade ENFP by si mohla zvoliť nejakú pomáhajúcu profesiu, pedagogiku (ak máš vzťah k deťom), pokojne aj médiá (ale nešla by som formou žurnalistiky, ale skôr sa špecializuj na nejakú oblasť, ak ti ide SJ a slohy, ako stážistka sa rozpíšeš). Úprimne, žurnalistika ti veľa nedá, v médiách je dobré mať nejakú špecializáciu (sociológia, právo, zdravotníctvo, ekonomiku... čo ti je blízke). Občiansku si daj ako predmet na maturitu. A ak ťa baví slovenčina, tak môžeš skúsiť dvojodborové štúdium SJ a občianska náuka, prípadne iný predmet s OBJ.
@tttt12 Ja som tiež mala vyštudovanú ekonómiu a nejakým spôsobom som dostala prácu - ľudské zdroje. Pracovala som tam 20 rokov. Keď som to robila dlhšie, tak som už poznala na pracovníkovi, hneď ako prišiel, či to bude pre neho vhodné. Potom som sa začala zaoberať astrologiou a zistila som, čo sa takto dá zistiť. Alebo som sa venovala čítaniu z ruky a keď mi niekto podal ruku, tak mi to veľa napovedalo. Je to celkom zaujímavá práca.
@katkine_terapie suhlasim s tebou, na novinarcinu vs netreba, lepsie je studovat politologiu alebo medzinarodne vztahy a pod. A zurnalisticky to neskor vyuzit. Staci, ze vies pisat a pojde to. Pocas vs mozes pisat, vela redakcii to uvita, novinarov nie je dost 😉
Matfyz? Matika informatika?
Ja som bola v rovnakej pozicii, vybrala som si matematiku a nauku o spolocnosti ( tam bolo pravo, ekonomia a filozofia). Potom som sla na ekonomicku univerzitu.
@anjelok A čo robíš teraz? Si spokojná?
Ja som si vybrala bankovnictvo, v ktorom som aj 20 rokov pracovala. Ale su tam rozne fakulty a odbory.
Pokiaľ pozerám, čo si napísala, tak za mňa je vhodnou voľbou ekonómia, manažment. Nie sú tam predmety, ktoré ťa nebavia. Po prvých troch rokoch vseobecnejsieho zamerania si vyberieš užšiu špecializáciu. Napr personálny manažment, finančný manažment, atď. Z toho sa dá robiť kadečo, tieto ekonomické pozície sú v každej firme - napr ja som začínala u nás po škole na odd produktového manažmentu a marketingu.
pozri si prace ako talent recruiter a podobne (myslim, ze si si len nespravne predstavila “nejakeho manazerika” co “len diriguje..”) Personalistika/HR, by ta podla mna celkom zaujalo, a myslim ze by si mohla
popri tom brigadovat. Je tam aj celkom pekny karierny rast…Hlavne sa uč jazyky bez tych ta nikto chciet nebude
Dejepis? A smer právo, napr