Ahojte baby, čo by ste si vybrali ako výber štúdia? Blížim sa k tridsiatke, po materskej sa mi žiada zmeny. Jednu maturitu už mám, preto by som šla na dvojročné pomaturitné štúdium. Neviem sa ale rozhodnúť kam.... praktická sestra alebo učiteľka v MŠ. Ďakujem pekne za rady. Povahovo sa hodím na obe, ale mám dve detičky, preto pri sestre sa bojím sviatkov a víkendov v práci.
No z hľadiska dopytu tá zdravotná sestra. Lebo to pomaturitné učiteľstvo si robí podľa mňa každá druhá mamička na MD a bude toho veľa. Ako sestra vieš aj robiť v ambulancii pondelok-piatok a ak deti podrastú, môžeš ísť do nemocnice na 12tky, čo znamená aj viac voľných dní ako pri osmičkách a aj oveľa lepší plat kvôli nočným, sviatkom, víkendom.
@kyra3 ahoj, pokial Ti môžem poradiť, v zmysle chystanej novely zákona sa rovno výbornú na pomaturitné štúdium a urob si Bc. z predškolskej. Podľa pripravovanej novely si ho budeš tak či tak dorábať. Lebo 10 rokov prace nestihneš získať. Áno, pri deťoch je to aj podľa mna ideálne zamestnanie.
@kyra3 ja osobne zdr.sestra. tiez som sa rozhodovala ci ucitelstvo alebo zdravotnictvo. Toto ma bavi viac.
@vamajka preco by musela? Moze robit v ambulancii
zdr, sestra..
ale prakticka sestra a zdravotna sestra nie je to iste, prakticka sestra je akysi medzistupen medzi zdravotnickym asistentom a zdravotnou sestrou. Myslim, ze by si mohla robit len na ambulancii, kde sa vyzaduje len manažment pacienta a nejake jednoduchsie ukony, myslim, ze prakticka sestra nemoze ani robit odbery krvi, jedine podat napr subkutannu injekciu.
vybrala by som si riadne studium osetrovatelstva, aspon bakalarsky stupen
Baby som na dedine, najbližšia nemocka je tak 45min cesty a mesto 20minut. Škôlky u nás na dedine majú dostatok učiteliek, veľmi zriedkavo hľadajú učiteľky. Je to veľmi ťažké sa rozhodnúť, láka ma aj práca v nemocnici ale aj s deťmi, čas ma ale už súri :D
Veľmi pekne ďakujem za rady
Keď si učiteľka v MŠ, neznamená, že máš každé prázdniny voľno. Prázdniny sa týkajú škôl, ale nie materských. Tie bežné fungujú.
zdravotnícky asistent je staré pomenovanie pre praktickú sestru, praktická sestra môže robiť v podstate takmer všetko ako diplomovaná okrem podávania infúzií, cievkovania a ešte neiktorých výkonov, sanitár je niečo úplne iné
@kyra3 no z toho čo píšeš ako to je u vás to uplatnenie bude ťažké.. aj tie uč hlavne na dediny si držia miesto jedna druhej 😁 ja síce pracujem v ms v menšom meste, ale je to tu podobne.. ťažko sa dostane niekto bez známosti..
ak si urobíš pomaturitné, platovo to nie je žiadna sláva a ak muž nezarába kráľovsky, tak to bude ťažké.. teraz sa externe štúdium skrátilo.. tak si vezmi, že pomaturitné trvá 2 roky a bc titul by si mala za 3… a samozrejme aj vyšší plat..
k sestre sa nevyjadrujem, o tej ti neviem nič povedat 😁
@sajmonka_1216 ďakujem za rady, veľmi ťažko sa rozhoduje. Žijeme v takzvanej hladovej doline, veľmi je to zlé s prácou u nás. Snažím sanmyslieť aj na budúcnosť keď budú deti veľké
pri dvoch malých deťoch mi lepšie vychádza MŠ ako nemocnica/ambulancia, jednak kvôli prázdninám, ale aj službám, ktoré v nemocnici budú aj cez víkendy a sviatky, nočné...
A ked to dostudujes aky mas plan? Je realne dochadzat do nemocnice, je realne zamestnat sa u vas v skolke?
@erifl moze, ale nemoze robit vsetko, co zdravotna sestra, citujem:
"Podľa návrhu by mala praktická sestra napríklad pozorovať zdravotný stav osoby, zmeny zaznamenávať do zdravotnej dokumentácie a informovať o nich lekára, sestru alebo pôrodnú asistentku. Mala by tiež napríklad pripravovať zdravotnú dokumentáciu na vizitu či preberať, kontrolovať a ukladať zdravotnícke pomôcky a materiál. Stará sa tiež o ich dostatočnú zásobu a podieľa sa na kontrole exspirácie liekov. Mala by tiež podávať jedlo, tekutiny a kŕmiť pacienta, ktorý to nedokáže sám.
V rámci náročnejších úkonov by mala podľa ministerstva napríklad aj odoberať vzorky moču, stolice či krvi, preväzovať a ošetrovať niektoré rany či aplikovať niektoré lieky. Lekárom či sestrám môže tiež asistovať pri malých chirurgických a invazívnych výkonoch, diagnostike, cievkovaní močového mechúra, fixácii zlomenín či pri príprave a podávaní liekov. Mala by sa tiež ďalej vzdelávať." moze teda pracovat v ambulancii, kde sa nevyzaduje podavanie injekcii, infuzii atd..., ako som pisala vyssie, len manažment pacienta
@kyra3 ucitelkav MS pri 2 detoch urcite lepsie. Vies si predstavit, ze by si bola na Vianoce v praci?