Výber školy

24. okt 2024

Dobrý deň prajem, mám takú otázku lebo Google mi hádže také sprostosti, že už neviem.
Mám skončenú Strednú priemyselnú školu odbor Technické lýceum , ukončené maturitnou skúškou. Ale som už 10 rokov po škole, a mám dva otázočky.
1. Ak by som chcela ďalšiu školu, dajme tomu externé , môžem ju absolvovať?
2. Alebo ak by som chcela ísť na vysokú školu, môžem ísť na lekársku školu ?
Píšem jak dement ale neviem to vysvetliť. Ďakujem

modrykolibrik
24. okt 2024

Mozes. Len treba si pozriet ake podmienky ma dana skola

autor
24. okt 2024

@modrykolibrik To je odpoveď na obe otázky 😁🤔 Inak ďakujem

ivanaks
24. okt 2024

1. S maturitou sa môžeš prihlásiť na akúkoľvek vysokú školu - na dennú aj externú formu štúdia. Nemusia Ťa však na ňu prijať.
2. Ak spravíš prijímacie skúšky a splníš aj ďalšie náležitosti (treba si naštudovať podmienky prijatia na štúdium na danej lekárskej fakulte), môžu Ťa prijať (a nemusia).

autor
24. okt 2024

@ivanaks Ďakujem krásne

petronelag
24. okt 2024

Tam treba prihliadať nato, z akých predmetov sú prijímacie skúšky a nájsť si doučovanie, lebo na Technickom lýceu také predmety aké sú potrebné na Lekársku fakultu mohli byť len v malom rozsahu alebo vôbec neboli, napr. biológia a ďalšie.

janickacrazy
24. okt 2024

Akože nechcem ti brať ilúzie, ale dostať sa na medicínu je dosť ťažké. Pamätám si spolužiakov na gymnázium, tí čo išli na medinu boli namakani z biológie a chémie a ešte chodili aj na doučovanie. Ale veď vyskúšať môžeš.

autor
24. okt 2024

Ďakujem

negymama
24. okt 2024

a strednu zdravotnu by si neuvazovala?
moja sestra davno absolvovala strednu drevarsku skolu, maturitny odbor a neskor sa externe prihlasila na strednu zdravotnu skolu aj ju vystudovala a je zdravotnik a robi co ju bavi.

autor
24. okt 2024

@negymama áno kľudne môže byť aj stredná

jozef11111111
24. okt 2024

Kto ti preplatí tu lekársku..ak máš po 26 r

autor
25. okt 2024

@jozef11111111 No práveže neviem, musím sa informovať ako to funguje

mleo
25. okt 2024

Môžeš sa skúsiť informovať priamo na Vysokej škole lekárstva, či by bola taká možnosť. Musíš zobrať do úvahy, že normy tam majú vysoké a že priemerný študent nepochodí najlepšie, ale ak máš na to vlohy a chuť učiť sa možné to bude.

mleo
25. okt 2024

@janickacrazy 2 to neznamená, že sú v niečom, čo je rovnaké ako medicína a s doucovanim alebo bez neho iné, pravidlá sú väčšinou rovnaké, že šancu majú všetci dokázať, že na to majú. Učiť sa na gymnáziu biológiu s chémiu a učiť sa odborné knihy o medicíne je zásadne iné.

janickacrazy
25. okt 2024

@mleo oni sa učili z tých odborných kníh o medicíne už počas gymnázia plus ešte mali k tomu aj doučovanie a aj ich na medicínu prijali, len hovorím, že je to náročné, nie nemožné

jozef11111111
25. okt 2024

Veď na Slovensku je hádam vysoká zadarmo len do 26...a potom sa platí podľa mňa...či ako to he kto vie .kto zistí .

trema
25. okt 2024

@jozef11111111 1. vs studium mas zadarmo, nezalezi na veku

jozef11111111
25. okt 2024

@trema to fakt ale len denne hádam...ja mám externe ktoré
si platím tak ak sa dám niekedy na denne tak mám ešte zadarmo ??? Budem to zisťovať waw

trema
25. okt 2024

@jozef11111111 ano, denne

jozef11111111
25. okt 2024

@trema tak ak som nevyužil ani jeden rok denného štúdia a to mam po 26...tak môžem študovať určitý čas denne za darmo..lebo ja som bol v tom že to je iba do 26 rokou denne štúdium zadarmo...a kto to prekročí tak už platí aj to denné...z kadiaľ to vieš??

lenka_da
26. okt 2024

Akože budúci vysokoškolák by si mohol vedieť zistiť poplatky. V prvom rade si ujasni na akú VŠ chceš ísť a na ich stránke si nájdeš smernicu o poplatkoch za štúdium. Denné štúdium na štátnych VŠ je obvykle bezplatné, spoplatnené môžu byť niektoré úkony ako napríklad prihláška, môžu byť aj iné poplatky... Na súkromných školách normálne platíš školné, samozrejme.
V prípade, že si už nejakú školu začala študovať a nedokončila, resp. dokončila a chceš študovať ďalšiu VŠ, platíš poplatky aj za denné štúdium, ktoré prekračuje štandardnú dobu štúdia. Zvyčajne je to suma okolo 2000 eur.
Vek je úplne irelevantný.
Ak máš maturitu a spravíš prijímačky na VŠ, resp. ťa prijmú bez prijímačiek, nič ti nebráni študovať.
Externé býva spoplatnené vždy.