Ahojte. Je tu niekto, kto studoval niektory z tychto odborov a vedel by sem napisat svoju skusenost, ci by ste sli znovu alebo by ste si dany odbor uz nevybrali? Zaujimaju ma oba, ide mi mat, fyz, chem a aj bio.. podklady na medicinu som ss zacala ucit vo februari, uz ich mam aj prejdene, len opakujem uz, takze sa aj celkom rychlo ucim. Chcem si vybrat povolanie, kde budem mat stabilitu, isty prijem, budem financne zabezpecena tak standardne.. proste by som raz chcela mat vlastne byvanie, cestovat..
Na IT nepotrebujes vysoku skolu. Isla by som do toho znova.
nerobim IT, takze neviem presne v com spociva taka ta ,,bezna praca,, ale v porovnani s medicinou mi pride menej atraktivna na zazitky alebo ako to nazvat...ja som napr. introvert, ale praca s ludmi ma celkom bavi, hoci po praci potrebujem vypnut...takito introverti , co pracuju napr. aj z domu a maju minimum socialnych kontatkov, si podla mna mozu vypestovat velku izolaciu a byt v takom bludnom kruhu...pre extroverta mozno este horsie, fakt zavisi ale, ake ma okolie, tak ma priatelov mimo prace, a tak , tak to nie je take nebezprecne....ja len tak dedukujem podla toho co poznam niekolkych...a tiez neviem ci IT praca je dostatocne kreativna...asi ako ktora...v tomto medicina je urcite lepsia...ako som pisala vyssie, clovek zazije kadeco....co sa tyka platoveho ohodnotenia, jedine v nemocnici aj to po atestacii a aspon s nejakymi 4 sluzbami sa to blizi takej tej lepsej cifre...pred atestaciou ten plat je velmi priemerny....
Medicina
IT, mam prave tu aplikovanu vystudovanu a rozhodne by som do toho isla opat.
No, to su dve dost odlisne veci. Vidim (alebo predpokladam) ze hlavu mas na obe. Ak by sa ma pytalo moje dieta, odpovedala by som mu podla jeho temperamentu. My sme sa ako maturanti tiez tak rozhodovali: cisto na zaklade toho, ze ide mi matika, idu mi jazyky ci biologia. Ale. Ine je dolezite. Meficina je poslanie a velka obeta. Budes robit s ludmi, s obycajnymi ludmi a musis byt tak trochu psycholog. IT je aj pre "asocialov" ktorym na socializaciu staci par kolegov v kancli ci cez Skype. Dalsia vec, x rokov po promocii nebudes zarabat rozpravkove prachy. V IT ta dost ocenia, ale zas, ak bude vojna, kriza, doktor bude mat cenu zlata
Podobne rozhodovanie som mala aj ja 🙂 ale teda v 17stich mi prišla informatika ako ľahšia cesta. Teraz keď už mám dieťa, tak oceňujem, že môžem pracovať z domu a viem si zariadiť prácu urobiť vtedy, keď môžem a mat voľno, keď potrebujem. Neviem si predstaviť byt ani zdravotna sestra a mat pevne stanovené služby. Keď niečo pokazime, tak si hovoríme dokola, je to len system, nezachranujeme životy, vždy to vieme fixnút, rollbacknut, hocičo, ako doktor by som ja určite nezvládla mat zodpovednosť za ľudí. Už aj obvodný by mi robil asi stres. Skús sa na to pozrieť tak, ak ti to pomoze.
Mám muža IT a kamošov lekárov. Medicínu treba robiť trocha srdcom. Na Slovensku nemáme úplne optimálne podmienky v zdravotníctve a je to miestami dosť boj. Nejde o platy, skôr podmienky, prostriedky. Kamoška anestéziologička robí nočné, 24hodinové služby, robí sviatky, víkendy. Ona je pre tú prácu úplne ako stvorená. Miluje ju. Ale bola to ťažká cesta, plat sa jej dvihol až atestáciami. Je to skôr poslanie ako obyčajná práca. Môj muž už počas štúdia informatiky pracoval, neskutočne sa vymakal po škole ,už roooky nepracuje pre slovenských zamestnávateľov, zarába nadštandardne, pracuje z domu, nie je žiadny asociál, ako tu nejaká kočka spomínala. Máme tri deti, vie si čas a prácu zariadiť tak, že je s nimi, ja pracujem na pol úvazku a keď potrebujem, vie sa zariadiť a byť s deťmi. Medicínu by som študovala, keby chcem študovať medicínu, lebo cítim, že je to moja cesta/sen. Keby chcem dobrý plat, stabilitu, rôzne možnosti, idem študovať IT.
Čo mám kamošky doktorky tak žiadna by už na medinu nešla. Keď chceš mať v budúcnosti rodinu aj kariéru tak IT je lepší sektor.
Robim programatorku 18 rokov, studovala som to. Na vysku by som uz nesla, je to zbytocnost, prax je rychlejsia ako skoly, je to strata casu, mne vyska nedala do praxe absolutne nic, vsetko som sa aj tak musela naucit doma, zadania boli odveci a skusky ani nehovorim. V praci zarobis, ale je to unavne, mna to po takom case zatazuje coraz viac, nakolko cim dlhsie to robis, tym viac kompetencii, tomu sa neda vyhnut, nemozes byt 40rocna juniorka (co je asi najviac fun praca), vyhorenie je caste a osobne neverim, ze sa to da robit do smrti (co v nasom buducom bezdochodkovom systeme asi bude treba), jednak mozog starne a za druhe nebavi ta uz tolko doma sa ucit a studovat si novinky, ked mas rodinu. Ked mas medicinu, si nenahraditelny az do smrti. Je to tazke, vyhorenie asi tiez caste, ale z hladiska prognozy podla mna neporovnatelne. A este jedna vec, ak uz ako koder nedrzis tempo, nikoho nezaujimas, si nezamestnatelny, vsetko stoji a pada na kondicii mozgu… ako medik si asi vies najst teple miestecko aj v takom stave, asi vsetci takych lekarov pozname.
Studovala som inf a urcite by som si to vybrala zas (aj drviva vacsina ludi, ktorych poznam, su len ITckari). Je to dobre ohodnotene a v porovnani s medicinou podla mna aj omnoho lahsia cesta, aj studium lacnejsie (ziadne knihy a skripta). Spoluziaci aj studenti z nasej skoly skoncili kade tade po svete, v silicon valley vo firmach ako facebook, google a podobne. Tie moznosti ma programator podla mna ovela lepsie, hocikedy zmenit robotu a prestahovat sa, pripadne aj robit "z domu" z dovolenkovej destinacie. Ale vela ludi casom v praci vyhori a potom bud idu na dlhsi sabbatical, alebo zmenia pracu.