Všeobecné info o vysokej škole

11. máj 2023

Ahojte..možno vam prídem blba, ale spytam sa.
2017 som maturovala, v rocniku som otehotnela, potom uz som chcela aj druhe dieta, takze boli dve deti za sebou a tam sme skoncili uz. Mladsi nastupuje do skolky, a ja by som chcela externe studovat VŠ.
Ako prosím výška funguje? Hlavne externe ma zaujima...ako casto sa chodi do skoly...Ako je to s bodmi, kedy su skuskove obdobia, kolko prac cca sa robi na konci semestra, ako funguju obhajoby.... atd atd... taketo veci potrebujem polopate vysvetlit..
Majte pre mna pochopenie prosim, 6 rokoch som bola doma🙈 dakujem....

lindous
11. máj 2023

Veľmi veľa záleží od konkrétnej VŠ a odboru, takže skús špecifikovať 😊 všeobecne je rok rozdelený na zimný a letný semester, zimný začína cca v polovici septembra, prvé predtermíny bývajú v decembri a skúškové potom január/február a letný semester začína v polovici februára a skúškové je koniec mája/jún... koľko predmetov/skúšok/prác to naozaj záleží, na mojom odbore napr. sa písalo minimum seminárok, ale na niektorých píšeš skoro na každý predmet.. Ako funguje zápis predmetov, ako sa delia, ako funguje kreditový systém atď atď atď sa všetko dozvieš na zápise a postupne, obhajobami sa tiež zatiaľ trápiť nemusíš, ja som pred nástupom na VŠ o týchto veciach skoro nič nevedela a všetko v pohode 😊

ivanaks
11. máj 2023

Nemôžem písať za iné školy (ani za iné fakulty v prípade tej našej univerzity), tak aspoň približné info od nás (ale jasné, závisí aj od odboru, ktorý si vyberieš). Ak si dobre pamätám, tento semester vyšiel u druhákov (história) na cca 10 sobôt z 13 - od 8:30 do 13:30 (v iných ročníkoch to môže byť inak). Sú odbory, kde sa učia piatok+sobota... Semester ako taký trvá 13 týždňov, skúškové za LS máme tento rok od 15.5. do 15.6 (v ZS to bol posledný decembrový týždeň pred Vianocami a potom od 6.1. do 2.2. 2023). Ale harmonogram akademického roka nájdeš na stránke univerzity (aspoň naša to tam má - aj kedy sa odovzdávajú záverečné práce a na ktorý termín pripadajú obhajoby/ŠS). Každoročne to môže mierne variovať. Čo sa týka obhajoby BP/DP, na to máš čas, to si už medzi sebou poviete so spolužiakmi, až to bude aktuálne... 🙂

sajmonka_1216
11. máj 2023

Prešov - pedagogicka fakulta - externe štúdium..
prednášky len v sobotu, bud od 8:00-17:30 alebo od 8;00-12:30..
body (asi myslíš kredity) sa dostávajú za absolvované predmety podľa náročnosti.. čím viac kreditov, tým viac roboty, učenia, prác..
nedá sa povedat koľko prác máš písať.. niekto chce 3 prace, niekto 1 a potom ústnu skúšku, niekto test; závisí od vyučujúceho..
takisto aj každá škola mlze mat inak nastavené termíny skúškového a pod..
a obhajoby sú ešte veľmi ďaleko, ale o nič nejde.. len obhájiť svoju prácu 🙂

ivanaks
12. máj 2023

Ešte mi napadlo, skús pozrieť, či katedra, na ktorej by si chcela študovať, nemá na svojej stránke zverejnené infolisty k jednotlivým predmetom. Tam je v podstate všetko - čo sa tam bude učiť, odporúčaná literatúra, hodinová záťaž študenta aj spôsob udelenia kreditov (skúška, priebežné hodnotenie - test, ústna/písomná skúška, seminárna práca, precizy a pod.).

maribell
12. máj 2023

Ja ti môžem napísať za pedagogickú fakultu na Komenského.
Prednášky máme iba soboty. Koľko ich za semester vychádza sa nedá presne povedať, keďže na tejto škole si robíš rozvrh sama v systéme AIS - záleží na tebe, aké predmety a kedy si ich dáš (samozrejme aby ti sedel počet kreditov na konci roka a štúdia). Väčšinou to býva cca 7-8 sobôt za semester. Samozrejme boli aj také semestre, že som mala napríklad iba 4 soboty alebo aj 10 😁. Dole som ti pripojila môj posledný rozvrh aby si si to vedela približne predstaviť. (Každý predmet má väčšinou dve prednášky)
Čo sa týka seminárok, tak to sa tiež nedá povedať. Ani ja neviem čo ma čaká budúci rok a to už študujem 5 rokov 😅. Proste niektorí vyučujúci ti zadajú aj 3 práce počas semestra a niektorí ani jednu 🤷. (Tento semester sme napríklad mali predmet, kde nám dala 9 ☝️🤯 priebežných zadaní a ešte ma čaká napísať záverečnú prácu - ale zároveň musím dodať, že toto sa stalo prvýkrát a naozaj je to skôr výnimka. Väčšinou je zadaná jedna práca. Niektoré predmety sa takouto prácou zároveň končia, pri iných treba písať aj test).

A veľmi súhlasím s @lindous . Ja keď som si podávala prihlášku, tak som tiež nevedela dokopy nič. Na zápise sa dozvieš všetko čo potrebuješ vedieť ku konkrétnej fakulte, lebo na každej to môže fungovať inak.
Držím palce 😊💪.

autor
12. máj 2023

Ďakujem všetkým za odpovede. Idem na UKF do NR.
Teda dufam,že idem 🙈 ešte mi neprišlo žiadne rozhodnutie. Keďže mám deti, mám z toho dosť obavy...ale veľmi to chcem..

ibrunova
12. máj 2023

My sme napríklad mali prednášky len jeden týždeň za celý semester- od pondelka do nedele vkuse od rána do večera. Základ nám dali, zvyšok sme si museli doštudovať.. A potom už len skúšky. Tie bývali hocijako, vôbec nie soboty, napriek tomu, že to bolo externé, hocikedy bola skúška v pracovný deň o 14 alebo aj ráno o 10.. Závisí to od konkrétnej školy, napr. v Prešove som chodila každý piatok na celý deň.

ivanaks
12. máj 2023

Ahoj, UKF má celkom prehľadný web, má tam aj harmonogram akademického roka (dátumy zápisu, semestrov, skúškového atď.). Držím palce, nech Ti všetko dobre dopadne!