Dobrý deň, mám takú otázku čo sa týka hlavne učiteľov, ale ak viete tak napíšte aj ostatní...som študentka na strednej škole a rozmýšľam že sa zameriam na štúdium slovenského jazyka, z čoho neskôr bude učiteľka. Potrebovala by som však vedieť, ako prebieha štúdium na vysokej škole v tomto odbore. Bojím sa že budem musieť všetko vedieť hneď, alebo že toho bude strašne veľa. Tí učitelia čo už učia, tí to všetko vedia? Či si to skôr opakujú a listuju každý deň, keď majú ísť niečo učiť. Ďakujem za odpovede
@lenkadobiasova štúdium SJL je náročné, ja som to vyštudovala v kombinácii s matematikou. Väčšinou sa študuje v kombinácii. Mali sme predmety - fonetika a fonológia, lexikológia, syntax, morfológia, štylistika, tvorivá dramatika, rétorika, detská literatúra, slovenská literatúra 1 a 2, staroveká a svetová literatúra. Potom pedagogické predmety-filozofia, vývinová, sociálna, pedagogická psychológia, pedagogika, biológia dieťaťa a samozrejme didaktika predmetu. Štátne skúšky z predmetu, didaktiky, psychológie a pedagogiky. A nie, učivo si nelistujem, ovládam všetko, chystám a študujem si len nové metódy, aktivity, postupy.
Ako jednoodbor mozes mat slovencinu ako vedecky smer, ale potom budes musiet dorabat pedag. minimum, aby si mohla ucit. A jazyky su celkovo narocne na studium, ale nie je to nezvladnutelne
@zuzanockamt Dobrý večer, ďakujem za odpoveď, veľmi ste mi pomohli. Viem že musím si vybrať ešte jeden predmet k tomu, mňa len hlavne zaujímalo ako to je so skúškami a ako sa to potom dá všetko si pamätať. Ja sa učím teraz výborne, zo slovenčiny som mala asi štyri dvojky (a nie na vysvedčení) za celých 10 rokov štúdia, ale bojím sa že vysokú školu nezvládnem. Dosť sa podceňujem, lebo to už muselo dať strašne veľa ľudí predo mnou
Ak sa nemylim, musis mat kombinaciu, nie iba Sjl...aby ti to dostatocne pokrylo uvazok a bolo to ziadane 🙂 ostatne zodpovedia asi ine baby