Ahojte, mam strednu skolu OA a chcela by som uplne zmenit smer a ist studovat osetrovatelstvo. Bolo by zvladnutelne zacat studovat na VS dennou formou alebo je lepsie ist na strednu zdravotnicku skolu a externe si spravit odbor prakticka sestra a az potom ist na VS, potom externou formou? Som vydata, mam rodinu a neviem, ktora moznost je lepsia. Dakujem.
VŠ osetrovatelstvo je urcite zvladnutelne, ved to nie je studium mediciny. Podla mna ist na prakticku sestru je zbytocne, ak mozes ist rovno na VS, kedze ta praktická sestra je v profesii nižší level (+zbytocne natahovat roky, ak by si mala ist najprv na SZŠ a potom este VŠ).
@laurinka27 A nebude mi tam chybat ta prax zo strednej skoly? Predsa len, ti co tam pojdu studovat po SZS budu uplne niekde inde, ako ja, bez vedomosti a praxe. Tohoto sa trohu bojim.
Ano prax ti chýbať bude ale tak nemáš inú možnosť len sa to naučiť
@laurinka27 no ja len k tomu že to je zvládnuteľné... Neviem ako teraz ale pred pár rokmi - denne štúdium- celý týždeň škola , žiadne piatky pondelky voľno , neskôr keď prišla prax tak do 14 na praxi ( kde sme sa naťahovali s posteľami a s pacientmi, žiadne že prídem na prax nevyspaná alebo unavená, sestričky vás pošlú popichať napríklad inzulín , kde spolužiačka raz namiesto 5 jednotiek natiahla 5ml. Samozrejme to nepodala pacientovi ale nikto vás tam extra nekontroluje, preto treba chodiť sústredení a hlavne naučení....) a potom takí unavení do 20 hod na prednáške...leto ? Polovica leta na praxi ( zadarmo samozrejme). A štúdium ako také tiež žiadne lážo plážo. 16 skúšok za semester bola normálka, jediné čo, tak profesorky boli fakt také , že keď ste boli normálny tak dalo sa dohodnúť. Oni nám vlastne hneď na začiatku povedali , že to nebude štúdium ako na ostatných VŠ kde polovicu týždňa sú doma a leto a prázdniny majú dosýta. Je to krásne povolanie o Tom potom , ale toto je tiež realita. Preto nech si každý zváži, či na to má a či to naozaj chce. Pretože tam sa nedalo prakticky vymeškávať. Fakt a naozaj len keď človek ochorel alebo niečo v rodine. Nie také že dnes sa mi nechce kašlem na to. Proste je to zodpovedné štúdium a treba k nemu tak aj pristupovať. A určite VŠ. Jednoznačne ak už. Pekný večer
Ja som bola SZŠ a spolužiaci z gympla nás dobehli úplne v pohode
@majus2323 Dakujem ti velmi pekne, ze si to takto priamo napisala 🙂
Podľa toho či si zamestnaná aktualne alebo nie. Na VŠ musíš mať 100% dochádzku na prax a z každej prednášky môžeš vymeškať maximalne 3krat (alebo aj menej), ak by to bol problem tak radšej szs externe