Ahojte, hľadala som nejaké kurzy na záchranára, ale nič som take nenašla, našlo mi len večerné štúdium na SZŠ v Žiline. Chcem sa spýtať, máte niekto toto kvalifikačné pomaturitné študium? Chodí sa každý deň či je to nejaká forma externého štúdia?
A druha otázka, mám ukončený 1 stupeň VŠ, neviete či by má vzali aj tak?
Poprípade neviete o nejakej inej možnosti ako byt záchranárom? (SŠ mám gymnazium a VŠ v oblasti dopravy 🙄).
@melanta Dobrý deň mal by som takú otázku ak by niekto vedel mám vyštudovanú strednú hotelovú s maturitou ale spravil som si aj kurz na opatrovateľa čo aj robím len chcel by som si dorobiť dva roky na praktickú sestru /asistenta môžem to po dvoch rokoch vykonávať ako keby som mal 5 ročnú zdravotnú ? Ďakujem
@hakem 5 ročná zdravotná? O takej neviem. Praktická sestra je 4 ročné štúdium, pre tých, ktorý nemajú maturitu. A potom 2 ročné pre tých, ktorý už majú maturitu. Takže áno, ak máš maturitu, stačí ti 2 ročné pomaturitné štúdium, aby si mohol vykonávať praktickú sestru. Ak chceš byť záchranár, potrebuješ vysokú školu a tento odbor. Na strednej škole to študovať nevieš. Je síce na stredných zdravotníckych školách aj odbor záchranár, ale je to iba pre záchranárov, ktorí už v záchrannej službe pracujú.
Kurz na záchranára nestačí. Našťastie. Musíš mať buď vysokoškolské vzdelanie, odbor urgentná zdravotná starostlivosť alebo stredoškolské vzdelanie, odbor zdravotnícky záchranár. Štúdium je denné. Tu sú podmienky, pre teba platí možnosť A alebo C. Externe môžu študovať iba tí, ktorí už na záchranke pracujú a potrebujú si doplniť vzdelanie.
https://www.health.gov.sk/?zdravotnicky-zachranar