Váš názor na vysokú školu

anka3620
3. jún 2020

Ahojte :D chcela by som len vedieť vaše názory na to či je ešte v tejto dobe potrebná vysoká škola keďže sama stojím pred týmto rozhodnutím . Za normálne komentáre ďakujem .

sisa_s
3. jún 2020

No podla toho, co chces v zivote robit 🙂 ak chces podnikat, netreba ti, ak chces programovat a sama sa to naucis a budes dobra, netreba ti vs, ale ked chces byt ucitelka, lekarka, pravnicka, tak samozrejme musis 🙂

sashka22
3. jún 2020

@anka3620 čomu sa venuješ teraz a čo by si chcela ďalej robiť? Na toto si musíš hlavne odpovedať. Ja podnikam od strednej (vždy som sa videla ako 'pani podnikateľka' :D od ZŠ), na VŠ som čas nemala ale naše sekretárky majú všetky VŠ. Ak sa niekedy na VŠ odhodlam tak len tak z dlhej chvíle.

miskooo1987
3. jún 2020

@anka3620 niekedy ano, niekedy nie... zalezi aku mas strednu, co vies robit a co chces robit....

meluela
3. jún 2020

@anka3620 da ti to trocha iny pohlad na zivot, sirsi rozhlad. teda mozno nie nejake vikendove odbory, ale poriadna VS ano

jami33
3. jún 2020

Ja som skončila s Bc. ale na prácu ktorú by som chcela robiť je potrebné minimálne II. stupeň tak idem dokončiť. Možno však neuspejem či v škole či sa nezamestnám v danej oblasti ale ak neskúsim budem potom ľutovať. Tak čím skôr tým lepšie 🙂

acrobaleno
3. jún 2020

@anka3620 niektoré profesie sa bez výšky nedajú.

sheerryy
3. jún 2020

podľa toho čomu sa chceš v živote venovať 🙂 ja nebanujem že som si ju spravila ale banujem že som si nevybrala iný odbor 🙂 ale nikdy nie je neskoro spraviť si aj inú a externe 🙂

miskooo1987
3. jún 2020

@meluela ono to je vidiet aj u nas vo firme (IT sektor), vsetci analitici, projektovi manazeri, teamleadri maju VS (rozumej 3-4000 mesacne...) radovy programatori su bezne aj bez VS, ale je vidiet rozdiel...

kittykat22
3. jún 2020

@anka3620 zalezi na aku vysoku skolu. Samozrejme medicina, strojarina, pedagogika, chemicko-technologicka + xy dalsich skol su velmi dolezite a ma zmysel ich studovat. Bez nich by sa clovek asi tazko zamestnal v urcenej oblasti. A potom su ine oblasti u ktorych nie je tak uplne jasne uplatnenie, alebo to nie je uplne nutne. Ale podla mna studovat VS nie je zbytocne. Je to cas kedy clovek dospeje, najde si obycajne priatelov na cely zivot a ziska par rokov. Akonahle dostudujes, tak si dospela, a ziadna sranda ta uz necaka. Nastane kolotoc z ktoreho sa uz nikdy nevyhrabes.

cervenaruza123
3. jún 2020

@anka3620 Zalezi od toho, aku skolu mas dokoncenu, nakolko si iniciativna a priebojna sama a aku vysoku skolu by si chcela, resp. akej oblasti sa chces venovat v buducnosti. Praca je casto o stasti, ale na mnohych miestach mas viac moznosti karierneho postupu ak mas aj vysoku skolu. Ak mas dokoncene gymnazium, tak bez vysokej to budes mat tazsie. Jasne, ze najlepsie zarabaju napriklad pravnici ci lekari, co su tazke vysoke skoly a oplatia sa. Ale su vysoke skoly, ktore su skor len tak, aby bolo a privelky vyznam nemaju.

petkaaa
3. jún 2020

Myslím, že žiadne vzdelanie nie je na škodu. Poriadna škola ti dá viac, ako len teoretickú prípravu na budúce povolanie. Kritické myslenie, správne selektovanie informácií, sociálne väzby... ja by som dôležitosť vysokej školy určite nepodceňovala. Je veľmi veľa povolaní pri ktorých je vysoká škola nutnosť, niekde je výhodou. Záleží, čomu sa chceš venovať, aké máš ambície.

janeninka
3. jún 2020

@anka3620 samotná VŠ ti ni tak nemusí dať niečo super hodnotné, da sa tym lahko preplavat bez dakej extra snahy ALE záleží od teba čo z toho vyťažiš. Je to priestor na rozvoj, myslím že už sa nemusí v živote taký priestor a možnosť objaviť. Dnes je kopec výmenných pobytov, krúžkov aj dobrovolnickych aktivít, výskumných projektov, online sa vieš zúčastniť prednášok na yale. ..V podstate ani do odporúčanej literatúry ta nikto nebude nútiť takže podľa mňa veľa záleží ako sa k tomu postavis. A potom samozrejme od zamerania lebo bez VS nemôžeš byť učiteľkou, sociálnou pracovnickou. ..

autumm
3. jún 2020

súhlasím s janeninka. Veľa mojich spolužiakov hovorí že nič im škola nedala. Ja s tým nesúhlasim, škola ti toho ponuka praveže veľmi velľ, ale treba vedieť prijať čo ponúka a vedieť pracovať s informáciami. Ja sice študujem na "random" vysokej škole, ale priniesla mi obrovský pohľad do života a vidím veci úplne inak. Stretla som množstvo ľudí z rôznych odborov ktorý nám prednášali na rôzne témy. Stretla som množstvo priatľelov, kontaktov. Zúčastnila som sa vymených pobytov, dobrovoľníctva, dostala som sa na miesta kde by som sa nikdy v živote nedostala. Vysoká škola nie je iba o získaní titulu.

natalala
3. jún 2020

@anka3620 ak chces sama zacat podnikat a mas nejaky napad a si schopna, tak vysoku skolu naozaj nepotrebujes. Ak sa ale planujes normalne zamestnat napr v nejakej vacsej zahranicnej firme a chces aj normalne zarabat vyska je nevyhnutnost, prpste ta bez nej na vacsinu pozicii ani nezavolaju na pohovor. Zalezi ale aj aka vyska, ak mas 5 rokov stravit na skole s kt sa aj tak neuplatnis, tak kaslat na to.

hettinka
3. jún 2020

@anka3620 ano je, ak nemáš inú kvalifikáciu. Ale kvalitná a dobrý odbor.

janoh9
3. jún 2020

@anka3620 hm myslim si, ze je lepsie ju mat, ako enamt. Moze nastat situacia, ked budes lutovat, ze si na vysku nesla... Napriklad si myslim, ze ekby som ja nesiel an vysku, tak by som to teraz, v tomto veku lutoval a urcite by som sa na to uz nedal.. mam rodinu, pracu, nie je cas a predsa ten mozog nie je v takom stave ako bol ked som mal 19.. 🙂 aspon to skus, tie spomienky su na nezaplatenie

lucinka1988
3. jún 2020

@anka3620 je to veľmi individuálna záležitosť, poznám c ľudí čo VS majú a sú neúspešní a x takých, čo ju nemajú a sú úspešní. Poviem ale za seba, mám VŠ 3.stupňa-PhD, keby sa mám znovu rozhodnúť, idem do toho zas a neváhame ani chvíľu- vďaka vzdelaniu mám super zaujímavú a dobre platenú prácu s možnosťou robiť z domu počas celej MD a RD, veľa som toho pocestovala, zažila atď. Bez vzdelania by som tuto prácu robiť nemohla. Ak by som do budúcna uvažovala o zmene prace, tak jedine už niečo vlastné a tam by sa mi zase len hodilo vzdelanie, ktoré mám. Teda aby som to zhrnula, vzdelanie Ti uškodiť určite nemôže, nech sa rozhodneš robiť hocičo. Syna budem rovnako viezť k tomu, aby na VŠ išiel.

midka
9. jún 2020

VS je v kazdej dobe potrebna,, dolezite je vybrat si spravnu VS,,, a mat na jej normalne zvladnutie predpoklady,,,,pre niektorych je VS celkom prijemne obdobie zivota,, pre niektorych cista katastrofa,,,,, a tiez je dolezite,, co by si v zivote chcela robit, dokazat,,,,

kate_cs
9. jún 2020

Vzdelávanie je vždy potrebné, ale záleží od toho, akú školu si vyberieš a kde sa plánuješ uplatniť. Ak chceš pracovať v odvetví, kde je špecializácia, tak bez VŠ sa kariérne neposunieš. Ale ak plánuješ sociálnu prácu, nejakú marketingovú komunikáciu, či etnológiu a podobné zbytočné odbory, len aby si mala titul, tak je to zbytočne strávený čas.
Často ti viac môže pomôcť štúdium jazyka (a nemusí to byť práve VŠ), alebo kvalitné kurzy, kde získaš certifikát.

jana_eyre_2
9. jún 2020

Ako už bolo spomenuté - dôležité je kam sa chces uberať.. lekára či pravnika bez vysokej školy budeš robiť asi ťažko.. 😉 môj manžel nemá dokončenú vysokú školu a v práci je úspešný a darí sa mu, nepracuje ale v oblasti kde titul potreba - stačí byť inteligentný a sikovny..

Ja vysokú skolu tiež nemám, ale nemám už ani kariéru po 8rokoch doma s deťmi.. keby som mala vysokú školu možno by sa mi otvorilo po takomto čase viac dverí kam môžem ísť pracovať.. mám sice 8rocnu prax v práci a myslím, že skusenosti som mala svojho času dobre.. ale kedze to už bolo dosť dávno, tak musím začínať od začiatku, čo mne teda neprekáža, chcem sa stále venovať hlavne deťom a byť im nablízku..

Takže určite sa nedá zovšeobecnene povedať že ju buď treba, alebo netreba.. nie je VS ako VS

ndrag
9. jún 2020

@anka3620 ja som nesla na VS, lebo som isla do prace. Momentalne robim na pozicii, kde je vs vacsinou potrebna, ale doteraz lutujem, ze som vtedy nesla :(. Myslim, ze by mi to ulahcilo zivot v praci, menej by som drela na to dostat sa tam, kde som teraz. Ja zom za vs ak mas tu moznost, rozsiri sa ti skolou rozhlad, spoznas vela novych ludi a celkovo su to zevraj najlepsie roky zivota 🙂.

sheila72
30. jún 2020

Ako žene ti VŠ rozhodne neuškodí pretože muži ktorí sú technicky zdatní dokážu zarobiť dobre aj bez výšky, baby to majú horšie.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nivea777
5. júl 2020

Ja som sa stretla aj s tým, že žena ktorá nemala VŠ mala výhodu. V jednej práci som pracovala a platy boli úbohé hrozne ( bez titulu) v druhej som bola na pohovore ( s titulom) a dali prednosť mamičke, čerstvo po rodičovskej, vraj aby nemala vysoké nároky a neodišla za lepšou prácou. O 3 mesiace hľadali znovu lebo otehotnela 😂 hneď dostala na neurčito takže vedela co robi 😂