Ahojte, od septembra chodím dvakrát do týždňa na angličtinu. Som 20 rokov zo školy, angličtinu nepoužívam v práci, maximálne raz do roka na dovolenke. Povedala som si, že je čas trochu si ju zopakovať, rozhýbať mozgové bunky. Má to ale Cestne priznávam, že som tam s mladšími pár rokov po skole a ja sa tam cítim najhlupejsia. Možno je to aj tým, že krúžok mi začína večer o 18,30 a trvá do 20. Chodim unavena z prace domov o 17, čosi porobím, pomôžem synovi s úlohami a bežím na angličtinu. Prvý mesiac som sa tam tešila, teraz tam chodím s nechuťou. Celý čas pozerám na hodiny kedy už skončíme a bojím sa akú otázku mi ucitelka položí a ci na ňu budem vedieť odpovedať. Keď ma vyvolá koktam, kým niečo zo seba dostanem. Večne ma opravuje a ja som už totálne demotivovana. Premýšľam, ze to asi nebol dobrý nápad a musím si cestné priznať, že mi to nejde tak ako som čakala. Premýšľam, ze to vzdam a už tam neprídem. Mám to zaplatené do konca novembra. Čaká nás veľká písomka, aj z toho mám stresy ako dopadnem, že budem zase najhoršia. Co by ste robili na mojom mieste? Aj sa hanbím pred sebou, že som to nezvládla. Ale je to pre mňa jeden veľký stres.
Prihlás sa na individuálny kurz, nie skupinový
Tak to nesil.ved o takom čase už ani nevieš premýšľať.Ale zase učiteľka tam je od toho, aby vás opravovala.Ja som si pred 3 r robila školu a jednoducho už to učenie mi nešlo tak do hlavy bola som z toho v šoku.Tiez by som si radšej zaplatila učiteľa čo sa bude venovať iba tebe viac času, viac peňazí, ale aspoň si to prispôsobis a určite sa viac naučíš, keď ju budeš mať len pre seba
Tak niekto musí byť aj "najhlúpejší", nenechaj sa znechutiť, vydrž, výsledok sa dostaví! Nepotrebuješ to nutne, uvoľni sa, nestresuj! Každý den si daj 30 min.na jazyk , niečo prečítaj, napíš, vypočuj, skús sama so sebou rozprávať, hovor si čo robíš, .... A po každej hodine sa odmeň, choď na kávu, kúp si nejakú maličkosť, ....
Ja by som sa prihlásila na individuálny kurz a online. Radšej si príplatím,ale budem doma v kľude. A bude sa lektor venovať len mne.
Venujes sa anglictine aj doma? Lebo 2x tyzdenne nestaci. Aspon si precitat co ste robili v skole, urobit si tie iste cvicenia, vypocut si nejaky podacst, kazdy den chvilocku. Citat si nahlas, aby si aj svaly na tvari zvykli na anglictinu 🙂 sama so sebou sa cvhilocku rozpravat, spytat sa tie iste otazky ako lektor a odpovedat si na ne.
ak si robila test, podla ktoreho ta zaradili do kurzu - asi ide o tvoj subjektivny pocit, ze si najhorsia... lebo dnesni mladi sa vedia suverenne predat aj ked nic nevedia 🙂 takze naozaj moze ist iba o tvoj blby pocit, prestan to riesit.
a nie si jedina najhorsia, aj moj syn je najhorsi v prospechu z celej triedy..... A co? niekto najhorsi byt musi 🙂
Porozprávaj sa najskôr s učiteľkou (napríklad po najbližšej hodine). Verím tomu, že ťa opravuje preto, aby ti pomohla sa zlepšiť. Ak je táto forma podpory pre teba kontraproduktívna, tak sa dohodnite inak - napríklad, že ťa nebude vyvolávať.
Ahoj,
ja som chodila o 17: 30 po robote, bezdetna. Bolo to fajn. Teraz mam 40, dve male deti a o 18:30 by som medla ani za toh na chleba, nieto na kurz. Ved to uz si uolne vyštavena.
Skus individualne online a idealne komunikaciu s nativspikerom.
Ja som anglinu len tak s piesni vedela, cize 0, prd
Na kurze podla textu som bola pokrocila. Kedze to bolo v uk a nik tam nehovoril slovensky, za 3 mesiace som sa super dohovorila.
Skus online a v pohodli domova. Drzim ti palce a ostan pro tom 🙂
Práve naopak. Ja so myslím, že jazykovka bol super nápad, nevzdávaj to!
2 x týždenne určite nestačí. Mňa hrozne štvalo že angličtina nic moc, z plynulej (žila som v uk ) na úplne mizernú úroveň.
Tak som začala pozerať TV či počúvať rádio, Podcasty, čítať články iba v angličtine. Pomohla veľmi. Cez deň v práci anglické Podcasty, večer netflix v angličtine, používam aj takmer denne
Veľa si chvália duolingo, pripadne ak mas možnosť konverzácie v cudzom jazyku s niekym
Asi by som skusila nie sa porovnavat s ostatnymi alebo rozmyslat, co si pomysli ucitelka, ale polozila by som si otazku, ci sa tam napriek vsetkemu v anglictine zlepsujem alebo nie. Ak nerobis ziaden pokrok, tak naco chodit. Ak predsa len nejaky robis (je jedno ci mensi ako ostatni), tak by som vyuzila to, co uz je zaplatene.
No a co ze si najhorsia, radsej byt najhorsia v jazykovke ako tam ani neist a nevediet ceknut po anglicky. Klobuk dole, ze si sa na to dala popri dietati…ber to tak, ze to robis pre seba… este vydrz do konca a potom asi individualne nieco… ale nevzdavaj to, podla mna toto je taka kriza, ktora prehrmi a potom budes rada, ze si to prekonala… drzim palce!
Ahoj, mam za sebou rozne jazykovky i individualne kurzy a vzdy som si myslela, ze na jazyky "nemam bunky", obrat nastal, ked som objavila Jazykivy mentoring - zacala som len s ich blogom a radami zadarmo - pozerat serialy s anglickymi titulkami 1 cast/den, ak mas nizsiu uroven zacni si serialom, kt si uz kedysi videla m/je to znamy...
Ak je ore Teba dolezite rozoravanie, tak samozrejme, musis i rozpravat, strav cca 2-3m cisto len so serialmi a potom pridaj dalsiu aktivitu, ze si napr vzdy povies 5-7viet o com to bolo. Gramatiku najskor nemusis riesit, dolezite je pokusit sa nieco povedat. Samozrejme, ideal su hodiny s ucitelom 1:1, ale tiez musis vediet, co chces, mne sa osvedcilo prave mat konverzaciu, kde som prerozpravala obsah/dej nejakeho serialu/casti a ucitelka mi zapisovala vyrazy, kt som nevedela po slovensky i ich preklad a z tych som sa potom ucila (ideal vybrat cca 3-5 novych vyrazov a potom uz len opakovat stare). Su na to rozne metody i apky. Za seba odporucam Anki a DuoCards.
Pokial nepotrebujes certifikat/statnicu, nevidim zmysel v jazykovke
@sasesoe Ďakujem
@mane01 ďakujem za povzbudenie, mozno som to potrebovala počuť, mam dve deti na základnej skole s ktorými sa učím. Ale rozhodla som sa zapracovať aj na sebe. Ja sa hanbím pred mladšími spolužiakmi rozprávať. Skúsim to nebrať osobne.
@marianarem tak podla mňa menšie pokroky robím. Len sa porovnávam s ostatnými. Vidím, že som tam najhlupejsia.
@lujza123 Robím každý deň duolingo. Začnem pozerať seriály v angličtine.
@ibrunova ďakujem, som si hovorila, že to bol zlý nápad
@svetlonos ďakujem, ja budem mat 40 a tiež mam dve deti. Ja tam večer už zaspávam. Horšie mi to myslí neskoro večer.
Tiez Ti odporucam individualne kurzy, len Ty a lektor, kludne aj online. Najst cloveka, s ktorym si sadnes, nebudes sa hanbit spytat sa, ked niecomu nebudes rozumiet a nastavis si cas a den, ktory bude Tebe vyhovovat. Drzim palce.
@kaktusik007 Áno, robila som test a podla neho ma zaradili na túto úroveň. Áno, je to tak, mám o 10,15 rokov mladších spolužiakov a sú dosť sebavedomí aj keď niečo nevedia a ja sa cítim pred nimi blbo, keď niečo neviem.
@trema doma si robím úlohy z angličtiny a každý deň duolingo
@merlinja ďakujem, po poslednej hodine som to chcela vzdať ale začnem sa teda pripravovať na test a november dochodim.
@luccija Mne to už tiež nejde do hlavy tak ako v 20. Premýšľam, že si zaplatím individuálne hodiny, je nás 7 spolužiakov a asi bude lepsie pre mňa len ja a učiteľ
Ale veď to je pochopiteľné a vekom stúpa zodpovednosť a sebakritickost😏jednoducho ti mladší majú náskok viac komunikujú, viac sa učili v škole
Pozri si na youtube videá od Broňu Sobotku, hlavne tie o učení a videá jazykového mantoringu aby si pochopila, ako sa má učiť cudzí jazyk, aby to bolo efektívne. Ja mám 39 rokov a angline som sa aktívne začala za pomoci spomenutých zdrojov venovať minulý rok. Momentálne som slabšia B2!!! Za všetky roky školy, jazykoviek a neviem čoho som sa nenaučila toľko ako za posledný rok. Mňe keď pred pár rokmi stretol cudzinec v meste a niečo sa opýtal, v panike som utiekla preč, lebo som nevedela zosmoliť vetu. Dnes aktívne komunikujem s native speakrami takmer denne! Pozor, neznamená to, že viem mega perfiš anglicky! Robím chyby, veľa vecí sa učím za pochodu, ale v hlave to mám upratané úplne inak. Seriály som pozerala dlho anglicky s anglickými titulkami, teraz mám titulky stále zapnuté, ale často si ich ani nevšímam. Počúvam audioknihy. Je výborný podcast na učenie angliny, volá sa Adept English, skús. Tie tradičné metódy (jazykovka, učenie sa s deťmi) to nie je moc efektívne. Vieš sa sama naučiť oveľa viac, lepšie, len musíš mať iné nastavenie a systém. Inak, super kurzy sú aj Kubova English. Tento chalan ma naučil strašne veľa. Je to všetko online, niečo free, niečo platíš, záleží od teba. Ja som si mnohé kurzy od spomínaných ľudí kúpila, lebo je to super spravené, je to zábavné a dá sa tomu venovať hocikedy (šoférovanie, upratovanie so slúchadlami) … V dnešnej dobe internetu je jazykovka oničom. Na italki sa vieš rozprávať online s native speakrami z celého sveta, nemusíš nohu vystrčiť z domu, ceny sú rôzne, závisí od lektora. Popozeraj si veci, ktoré ti píšem, dokonči kurz a keď sa chceš fakt niečo naučiť, skús niečo z mojich rád 😉.
Mam 3 deti, cez 40r a tiez som sa tento rok dala na cudzi jazyk, zacala som chodit do jazykovky s native speaker, v rovnakom case ako ty. Nie anj. Pekne od uplneho začiatočníka. Nieco mi ide viac, nieco menej, nieco vobec. Ale s babami aj ucitelom sme si sadli, na hodiny sa tesim. Vzdy viem to, co dostane otázku druha baba, moje odpovede zo seba ledva vykokcem. 🙂 Ale nevadí... Kazdu hodinu je za "najhlupejsiu" iná 🤦🏻♀️🤣 A ze ma opravuje je fajn - inak sa to predsa nenaucim. Vela nam pise na tabulu - ja som velmi vizualny clovek. Skor si zapamatam pisany text ako hovoreny, toto mi veľmi pomaha. Testy sme zrusili, chodime sa tam skor odreagovat, test nam je na nic... Mne velmi pomohlo ísť na dovolenku do tej krajiny a aspon trochu si precvicit dennodenne to co som vedela. Naozaj po 3 mesiacoch super uspech.
@jasminet obdivujem ta, tri deti a večer sa učiť. Ja by som bola tiež rada za zrušenie testov. Pred všetkými chce povedať kto získal koľko percent. Ja tiež viem vždy odpovedať na otázku, čo dá spolužiakovi a na svoju kokcem.
Treba skusit inu jazykovú školu hlavne kurz pre začiatočníkov…