Pekný deň. Dostala som sa do situácie, kedy neviem ako konať, postupovať. Už dlhšie uvažujem o VŠ. Momentálne nemám v ruke nič a žiadne uplatnenie. To som zistila za ten rok čo som bola už po škole a chcela som sa zamestnať. Po prehodnotení všetkého som dala na radu rodine, kamarátom a partnerovi. Vybrala si zdravotníctvo (tento rok sa hlásim). Úprimne ma to vyslovene neláka ale argumentovali rozumne (neustále pracovné miesto, plat tiež nie je zlý (toto je diskutabilné) a stačí v podstate 3r štúdia napríklad na sestru.
K pointe, mala som možnosť zamestnať sa kým mi začne škola v škôlke a na moje prekvapenie, baví ma to. Uvažujem, že sa vyberiem týmto smerom ale má to veľa nevýhod oproti zdravotníctvu. Čo si o tom myslite? Ako by ste postupovali vy?
Hlavná výhoda je to, že ťa to baví. Ja zase na rozdiel od teba nevidím veľa výhod v práci zdravotnej sestry. Plat nič moc, služby vo sviatky a víkendy, nočné... To keď neberieš, ako poslanie a životnú náplň, tak tým smerom určite nechoď.
Ak môžeš so strednou školou robiť v škôlke, tak máš zrejme skončenú pedagogickú, čiže na takú by som na tvojom mieste išla aj na VŠ.
radšej rob to, čo ťa to baví. Vyhorených sestier v zdravotníctve, ktoré to nebaví je dosť. Netreba tam ďalšiu.
Vyber si co ta bavi. Niet nad zdutu sestru, ktoru to zjavne nebavi.
Mám gymnázium a uplatním sa max ako asistentka, tam zase väčšinou pozerajú prax a často jazykové znalosti na vysokej úrovni. V škôlke som sa uplatnila len ako výpomoc, kým nenájdu niekoho so vzdelaním alebo s podmienkou ostať tam, ak začnem VŠ tohto odboru.
Ja som na rozdiel od partnera a rodiny zameraná skôr na to, aby ma to bavilo. Zbytočne zvládnem školu, zamestnám sa. Možno budem mať plat lepší ako v škôlke ale pre mňa priorita je aby som chodila do roboty s radosťou bez zbytočných kŕčov v brucho čo zas bude. A zároveň škôlka je len jedna opcia, tam sú rôzne odbory tohto smeru kde je možno aj uplatnenie a plat lepší (to som si ešte nezistovala)
Rob to kam ta to srdcom taha😊
Za mňa určite radšej to čo ťa baví 🙂 obe tieto povolania sú svojím spôsobom poslaním a zdravotníctvo, pokiaľ ku tomu nemáš vzťah, je podľa mňa veľmi zlý nápad... nie som síce z odboru, ale mám veľa kamarátov z fachu, od sestier až po lekárov a lekárky a ja by som nemohla... tiež sa ma veľa ľudí ku koncu gympla pýtalo prečo nejdem na medicínu a aj keď som vyštudovala prírodné vedy a "mala" by som aj na medicínu, tak proste som sa tam nevidela, nelákalo ma to, neviem si to predstaviť, ani s vidinou lepšieho platu
Rob to co Ta bavi, lebo to budes robit znacnu cast zivota. Ja by som sla na Logopediu na Tvojom mieste.
Keď ťa to baví a nechajú ta v práci keď pôjdeš študovať, tak choď do toho. Aj škôlok je dosť a stále hľadajú učiteľky, asistentky. Nepracuješ víkendy, sviatky, nočné. Plat síce o niečo nižší ako sestra, ale stále sa to dá. A keď si urobíš vzdelávanie alebo neskôr atestácie tak budeš mať o niečo vyšší plat. Poprípade ak budeš mať pedagogickú VŠ, tak môžeš pracovať ako asistentka aj na základnej škole.
Vybrat si zdravotnictvo len “z povinnosti” je priserny napad. Ked nebudes pracu v zdravotnictve brat ako poslanie tak budes trpiet neskutocne a nie len ty ale aj pacienti a tusim by to malo byt prave naopak. Tam hrozi naozaj rychle vyhorenie. A ano STACI studovat 3 roky ale si nemysli ze to je len tak… podla mna urcite je narocnejsie (asi zalezi aj ktoru skolu si vyberies) studovat ose ako ucitelstvo v materskej skole, ktore mozes robit (ako vidis) aj bez vs… Vyber si to, co ta BAVI! Nie to ci ti radia ostatni, lebo ty to budes robit a budes to mozno/snad robit dlhe roky a hlavne niet nad to mat svoju pracu uprimne rad.
Urobit si pedagogocke minimum je urcite lahsie ako zdravotna. To nie je med lizat
urcite by som si vybrala to co ma bavi, budes to robit cely zivot..
Rozumiem tomu spravne, ze si skoncila nejaku strednu skolu/gymnazium a zistila si, ze nemas uplatnenie? A v akej oblasti si hladala? O aku pracu mas zaujem. Jasne vysoko specializovane alebo manazerske pozicie asi teraz uplne nenajdes ale to nemusi ani ten absolvent.
Nejako sa mi nechce verit, ze nemas uplatnenie 🙂. Je vela pracovnych miest, kde nevyzaduju vysokoskolske vzdelanie.
Kazdopadne ak to tak citis, ze to zdravotnictvo bude pre teba, ja nemam objektivny nazor, takze neporadim.