ÚPSVaR - Nestrať prácu – vzdelávaj sa

ave_eva
21. apr 2023

Ahojte žienky,

mám taký menší problém a potrebujem poradiť.
Manželovi schválil urad prace kurz anglického jazyka. Predtym to samozrejme dohodol vsetko aj s jazykovou skolou. Od pondelka ma zacat kurz a dnes mu volal ucitel/majitel jazykovky, že od neho chce zálohu polovicu, čo je cca 850 eur. manzel samozrejme nesuhlasil, lebo predtym takato dohoda nebola.
MOJA OTAZKA ZNIE: je mozne zmenit jazykovu skolu bez toho aby musel na urade prace opat podstupit tortutu papierovaciek a pod? a len dodatkoum doplnit zmenu skoly? Mate s tym skusenosti? Dakujem pekne za kazdu odpoved!

lalala94
21. apr 2023

Skúsenosť nemám, ale čo je toto za blbosť? Prečo chce ten majiteľ zálohu? Veď jazykovka dá na konci kurzu faktúru a tú potom manžel priloží k vyúčtovaniu samotnému ÚP, ktorý ten kurz preplatí. Ten majiteľ bude nejaký špekulant. Tvoj manžel mu teraz zaplatí zálohu a on by mi ju potom vrátil na konci či ako? Celé divné. Ja si tiež riešim cez tento projekt kurzy, ale s takýmto prístupom som sa nestretla. Na vašom mieste by som skúsila zavolať tomu človeku, ktorý vám dal z ÚP schválenie žiadosti a opýtala sa ho na to.

ave_eva
autor
21. apr 2023

@lalala94 ďakujem za reakciu, máte pravdu je to asi špekulant, skúsime inú jazykovku...

zania
21. apr 2023

@ave_eva nepodpisal s uradom dohodu? Treba pozriet podmienky v nej. Mali ste hned volat na urad a poradit sa, ked od pondelka nenastupi na dany kurz,ci to neznamema ukoncenie dohody

sonia_wiener
21. apr 2023

Len pozor, ak ma už od UPSVaR schválený kurz na ktorý má nastúpiť, UPSVaR bude chcieť aj potvrdenie, ze tak kurz absolvoval. Ak to nedlozi, bude potrebné si kurz hradiť sam. Preto radšej zavolajte a povedzte im o vzniknutej situácii. Manžel musel na urad dokladovať zmluvu z akej jazykovy mu bude kurz poskytnuty, ci?

ave_eva
autor
21. apr 2023

@zania keď toto všetko sa stalo dnes okolo 14.30 a na úrade už nik nebol...v pondelok to samozrejme bude obratom riesit

12katka21
21. apr 2023

Tu sa pipnem. Prosim potom info ako sa to doriesilo ak mozem. Dakujem

ave_eva
autor
21. apr 2023

@12katka21 v pondelok vám napisem;)

sonia_wiener
21. apr 2023

@ave_eva ja by som v pondelok nastúpila normálne na kurz a povedala, ze ak ma pán dajaký problém, nech to rieši s UPSVaR, ze to je bežný postup, ze úrad vypláca až na konci kurzu, nakoľko úrad potrebuje vedieť, ci ho ZoZ absolvoval celý.

spadnutaslivka
21. apr 2023

myslím, že nie je možné len tak zmeniť jazykovku, resp. bude treba novú zmluvu pre novú školu.

mpg
21. apr 2023

@sonia_wiener Aj ja si myslím, že treba nastúpiť na kurz a povedať majiteľovi, že to riešim s UP, ako to bude s platbou (ak to nie je v nejakej dohode, čo už podpísal, treba popozerať).

ave_eva
autor
21. apr 2023

Baby ďakujem,ale ja potrebujem reálnu skúsenosť,nie len že domnievam sa ;)

ave_eva
autor
24. apr 2023

Ak by vám to pomohlo, celá tortuta sa musí podstúpiť odznova, info z upsvar. Pekný deň všetkým ;)

lasona
24. apr 2023

To je nejaký spekulant. Nech noc neplatí. Až po skončení kurzu dáš papier z úradu a oni mu to preplatia

ave_eva
autor
24. apr 2023

@lasona už hlada novú jazykovku,nič samozrejme uhrádzať nebudeme

jana616
26. apr 2023

Nie je to spekulanstvo. Vysvetlim z pohladu autoskoly, kde pracujem. Mame vela zaujemcov na vodicske kurzy cez tento projekt a neberieme ziadne zalohy. Dosledok je taky, ze zacnete kurzy pre 20-30 ludi a peniaze su v nedohladne. Kazdy chodi na jazdy kedy moze popri inom zamestnani. Realne tie kurzy trvaju aj pol roka. Z coho ma skola vyzit, ked peniaze na prevadzku su na konci tunela a urad prace ma na to 30 dni od dorucenia faktury? Rozumiem tomu majitelovi jazykovky. Z coho ma zaplatit najom priestor, lektorov, materialy, licencie a podobne??? Robia fakticky zadarmo az do casu, ked sa dokonci kurz, vystavi faktura a urad ma na to 30 navyse.
Preto nie je vzdelavacia institucia si pyta zalohu, ktoru vrati na konci, ked to urad preplati. Mame skusenost aj s tym, ze pan dokoncil kurz a "zabudol" vcas odniest fakturu na urad. Nic nam neprelatili, pretoze zmluva sa uzatvara len medzi uchadzacom a uradom prace. Nie je tam ziadny zmluvny vztah medzi uradom prace a vzdelavacou instituciou!

lalala94
26. apr 2023

@jana616 ok, chápem, ale vy si predsa máte právo vymáhať tie peniaze od uchádzača, ak sa on "zabudol". Presne na toto ma upozorňoval ÚP pri podpise dohody - ak im zabudnem odovzdať včas všetky papiere po ukončení kurzu, oni nič nevyplatia a to vzdelávacie centrum cez ktoré riešim ja svoje kurzy môže vymáhať peniaze odo mňa.

jana616
28. apr 2023

@lalala94 A ked vam uchadzac nedviha telefon a nekomunikuje, prestane sa ozyvat? Ako ich vymozete? Davat dalsie peniaze z vlastneho na pravnikov, aby to vymohli? Tu sa nejedena len o jedneho v kurze, kory nezaplati na zaciatku. Ked mate 20 ludi v kurze cez urad prace, lebo je tak vysoky zaujem lebo je to zadarmo ", tak za tie mesiace kym trva kurz treba platit lektorov, priestory, naftu do nakladiakov/autobusu a podobne. Projekt je pripraveny vseobecne pre rozne kurzy, ale nie pri vsetkych kurzov su nizke naklady na realizaciu. Projekt je vyhodny pre urad, ze celu zodpovednost, ked niekto "nedokonci" alebo to "vzda" preniesli na vzdelavacie institucie a tie sa boria ako "prezit".

ihrisko2009
28. apr 2023

@jana616 ak je to pre vzdelávaciu inštitúciu také nevýhodne, tak predsa nemusí na podmienky pristúpiť. Jednoducho uchádzačovi o vzdelávanie hneď na začiatku povie, že cez UPSVaR mu kurz neposkytne. A vyhne sa problémom s platením.